Τοπικά

Γ. Καλτσογιάννης: Να βοηθήσουμε τους νέους επιστήμονες του τόπου μας

καλογιαννης

Στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρέθηκε χθες ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρύτανη Έρευνας κ. Ζήση Μαμούρη και συνομίλησε με το προσωπικό τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που επιτελεί.
Ο κ. Καλτσογιάννης εξήρε το έργο στην Επιτροπή Ερευνών που αποτελεί τον πνεύμονα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς έχει σημαντική συμβολή στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης με την υλοποίηση εκατοντάδων ερευνητικών προγραμμάτων αυτή την περίοδο και τη για την κάλυψη αναγκών του Ιδρύματος.
«Είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον αναπληρωτή πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη, υπεύθυνο της Επιτροπής Ερευνών, και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά το πλούσιο ερευνητικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Γιατί με το αξιόλογο και καταρτισμένο προσωπικό της η Επιτροπή Ερευνών μπορεί να στηρίζει το πλήθος των ερευνητικών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα οποία αφενός προάγουν την επιστημονική διαδικασία αφετέρου αιμοδοτούν οικονομικά το Ίδρυμα δημιουργώντας συγχρόνως και πολλές θέσεις εργασίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε υποψήφιους διδάκτορες, αλλά και σε μεταδιδακτορικούς. Και εγγύηση γι’ αυτό είναι οι καθηγητές του Ιδρύματος με την διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική τους επάρκεια, ενώ τα Εργαστήρια του ιδρύματος είναι οι κοιτίδες της νέας γνώσης.
Η γνώση είναι δύναμη και η γνώση παράγεται και αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα, γεγονός που καθιστά πολύτιμο το ρόλο της Επιτροπής Ερευνών, σε μια εποχή μάλιστα που η έρευνα και η αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, είναι ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία ανταγωνιστικών και σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κ. Καλτσογιάννης υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα πρέπει να προασπίσει και να αναδείξει τους επιστήμονες, τους ερευνητές της, πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η επανασύνδεση της έρευνας, με την παραγωγή και την αγορά εργασίας. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει να ωφεληθεί πολλαπλά, αν η χώρα μας επενδύσει στον τομέα της ερευνητικής γνώσης.
Και θα πρέπει να διατεθούν ακόμη περισσότερα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση. Το νέο ΕΣΠΑ δίνει μια τέτοια δυνατότητα. Μάλιστα η σημερινή Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας στην οποία συμμετέχω, ενισχύει αυτή την προοπτική μέσα από τον Πόλο Καινοτομίας που δημιούργησε αλλά και την Κυψέλη Επιχειρηματικότητας που λειτουργεί στο ανακαινισμένο Κτίριο Καπνού.
Η έρευνα, η γνώση, η καινοτομία, που γεννιούνται καθημερινά μέσα από τα εργαστήρια και τους άλλους χώρους του πανεπιστημίου μας, είναι οι τρεις βασικές συνιστώσες, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ανθούσα και υγιή επιχειρηματικότητα που θα φέρει απασχόληση, αλλά και να διαμορφώσουμε ένα Κράτος με συνοχή και εύρυθμη λειτουργία προς όφελος του πολίτη και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Και η Επιτροπή Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ολόκληρο, είναι ο πυλώνας στον οποίο πρέπει να στηριχθούμε. Ο τόπος μας διαθέτει καταρτισμένους νέους επιστήμονες με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε μετατρέποντάς τους σε ενεργούς δρώντες αναστήλωσης της παραγωγικής, κοινωνικής και πνευματικής αναστήλωσης της χώρας.
Και δεν θα πάνε χαμένοι οι κόποι του κάθε Έλληνα γονιού, αλλά και η «επένδυση» που έκανε η πολιτεία σε κάθε νέο που μορφώθηκε και εκπαιδεύτηκε.
Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους νέους επιστήμονες του τόπου μας και θα το κάνουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το