Πολιτισμός

Φυτό – τοπόσημο της Πρόπαν

 

 

Ένας ιδιαίτερα δραστήριος και σφριγηλός Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος κινητοποιείται στην Πρόπαν, το κατάφυτο χωριό του Πηλίου, με τον πανύψηλο πλάτανο της πλατείας, την πεντακάθαρη παραλία και τα λατομεία με την εξαιρετική πέτρα Πηλίου.

Ο Σύλλογος ξεκινάει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Στη σκιά του πλατάνου» με την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοχάρη Δ. Ζάγκα με θέμα «Η αξία των μνημειακών δέντρων της χώρας μας», την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Καλαμακίου. Με αφορμή τη σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Αντωνίου μιλά για την πρώτη δράση και τη διάλεξη του κ. Θεοχάρη Ζάγκα.

 

Κύριε Αντωνίου γιατί μια τόσο σημαντική διάλεξη σε ένα χωριό;

Η πλατεία του χωριού έχει το προνόμιο να στολίζεται από τον πανύψηλο πλάτανο, τον ψηλότερο στο Πήλιο και η διάμετρος της κόμης του ξεπερνά τα σαράντα μέτρα. Ο πλάτανος πρέπει να αναδειχτεί και να καταχωρηθεί ως μνημείο της φύσης ώστε να υπάρξει ευχερέστερη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων συντήρησης και χρειάζεται έλεγχο από ειδικούς ώστε να μην απειλούνται οι κάτοικοι από πτώση κλαδιών. Για αυτό η πρώτη εκδήλωσή μας αφορά τον γιγαντιαίο χιλιόχρονο πλάτανο, ο οποίος είναι το φυτό – τοπόσημο του χωριού μας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάτω από τον πλάτανο μαζεύτηκαν οι χωριανοί για να συμμετάσχουν στην επανάσταση του 1821. Μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχτεί η σημασία αυτού του τεράστιου δέντρου τόσο για την τοπική μας κοινότητα, όσο και για το μικροκλίμα της περιοχής. Για αυτό καλέσαμε τον καθηγητή δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρη Δ. Ζάγκα στην πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Στη σκιά του πλατάνου» με σκοπό να δει από κοντά τον γιγαντιαίο πλάτανο και να στηρίξει με το διεθνές επιστημονικό του κύρος τις προσπάθειες για τη διάσωση και τον καλλωπισμό του. Έχουν γίνει μέχρι τώρα προσπάθειες από τον δήμο, αλλά νομίζουμε ότι πρέπει να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης για να στηριχθεί ένα δέντρο μνημείο της φύσης και να γίνουν αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις. Αν κάποιος ενημερωθεί μπορεί να πληροφορηθεί ότι όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας τέτοια δέντρα αξιοποιούνται τουριστικά με μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής.

 

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα δράσεις του Συλλόγου;

Καταγράψαμε τα προβλήματα του χωριού όπως αποτυπώθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών, συντάξαμε με βάση τις παρατηρήσεις των μελών μας κείμενο και καταθέσαμε υπόμνημα στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και στην Αντιπεριφέρεια. Κατανοήσαμε τις δυσκολίες αντιμετώπισης των προβλημάτων μετά τον «Daniel» και αναπτύξαμε εθελοντικές δράσεις. Οι κυριότερες δράσεις μας είναι οι εξής:

-Προχωρήσαμε μέχρι τώρα σε συνεργασία και με τον τοπικό πρόεδρο στον καθαρισμό του μονοπατιού που οδηγεί στην παραλία Καλαμάκι μέσα από μια σύντομη και εύκολα προσβάσιμη διαδρομή.

-Κατά τις επετείους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου προχωρήσαμε σε εξωραϊσμό του μνημείου των πεσόντων και στην τόνωση του εορτασμού με σχετική ομιλία.

-Καθαρίσαμε τον χώρο της παιδικής χαράς και τον χώρο γύρω από τη βρύση Κακλή που είναι χώρος περιπάτου.

-Προβήκαμε σε καθαρισμό και καλλωπισμό της παραλίας. Μέλη του Συλλόγου προέβησαν σε εθελοντικό καθαρισμό και αγοράστηκε σωσίβιο για να τοποθετηθεί πριν από την περίοδο τουριστικής αιχμής. Μετά την πρώτη αυτή ενέργεια καθαρισμού κατά την οποία συλλέχθηκαν τα πιο επικίνδυνα για το περιβάλλον σκουπίδια θα επακολουθήσουν και άλλες.

Όλα αυτά χωρίς να υποκαθιστούμε τον Δήμο, αλλά ενεργώντας συμπληρωματικά.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας στο άμεσο μέλλον;

Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά εκδηλώσεων για να ενισχύσουμε τον πολιτισμό στο χωριό, αλλά και να τους στηρίξουμε στην καθημερινότητά τους ακόμα και σε θέματα υγείας.

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το