Κατηγορίες: Οικονομία

Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας είναι ένα από τα τρία χειρότερα της Ευρώπης

Συνεχείς αλλαγές, αβεβαιότητα και αμφισημίες χαρακτηρίζουν το ελληνικό φοπρολογικό σύστημα. Διόλου τυχαίο ότι βάσει της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Deloitte θεωρείται ένα από τα τρία χειρότερα της Ευρώπης.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται αυτό της Ουκρανίας και μικρή διαφορά έρχονται αυτά της Πολωνίας και της Ελλάδας. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι φυσικά κόλαφος για το δικό μας φορολογικό σύστημα, καθώς αναδεικνύει τις εγγενείς παθογένειές του.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι εντυπωσιακό ότι όλες οι εταιρείες, από όπου και αν προέρχονται, θεωρούν ως σημαντικότερο παράγοντα για το αν θα επενδύσουν σε μία οικονομία τη φορολογική βεβαιότητα. Οχι το τελικό ύψος της φορολογίας (ή, τουλάχιστον, έτσι υποστηρίζουν). Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που προκαλούν τη φορολογική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι γνωστοί στους Ελληνες φορολογούμενους: συχνές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και αμφισημίες, αδυναμίες και αλλαγή απόψεων από τη φορολογική διοίκηση.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επίλυση μιας φορολογικής διαφοράς είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. «Δεν έχει σημασία να έχουμε τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε δίκαιοι και προβλέψιμοι. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε την οικονομία μας», εξηγεί η κ. Μαρία Τρακάδη, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της Deloitte Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα θεωρείται από τους επικεφαλής των περίπου χιλίων εταιρειών που απάντησαν στην έρευνα ως ένα από τα πιο προβληματικά στην Ευρώπη, αντίληψη που ασφαλώς είναι δικαιολογημένη. Από την άλλη πλευρά, η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι μυστική, το μόνο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί είναι πολιτική βούληση (αφορά και τους πολίτες). Φορολογική βεβαιότητα, απλό φορολογικό σύστημα, προβλέψιμες και συνεργάσιμες φορολογικές αρχές, παροχή φορολογικών κινήτρων διαμορφώνουν το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον.

Οσον αφορά τη φορολογική ελκυστικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, στην κορυφή κατατάσσονται Ολλανδία και Βρετανία και ακολουθούν με σημαντική διαφορά Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και χειρότερη όλων η Ρωσία. Ολλανδία και Βρετανία έχουν καταφέρει να οργανώσουν φορολογικό σύστημα ελκυστικό για πολυεθνικές. Ιταλία και Ρωσία θεωρούνται προβληματικές εξαιτίας των συχνών νομοθετικών αλλαγών, της αμφισημίας και των αντικρουόμενων απόψεων της διοίκησης σχετικά με φορολογικά θέματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 19/1

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 3 22.00 Σάντερλαντ-Χαλ -Ζ-…

19 Ιανουαρίου 2024

Σύνδεση λιμένος Βόλου με τη Χίο ζητεί ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου

Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με την Κεντρική Ελλάδα μέσω του λιμανιού του Βόλου, ζητεί…

19 Ιανουαρίου 2024

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση λευκώματος Κερασιωτών Πηλίου

Πλήθος κόσμου τίμησε χθες με την παρουσία του την παρουσίαση του Ημερολογίου 2024 και του…

19 Ιανουαρίου 2024

Αυξημένος κατά 2.800.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Βόλου

  Αυξημένος κατά 16,44% είναι σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος ο αρχικός προϋπολογισμός του…

19 Ιανουαρίου 2024

Συγκέντρωση και πορεία αύριο Σάββατο για τον Βασίλη Μάγγο

Η Antinazizone Βόλου απευθύνει κάλεσμα γι αύριο Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, στις 12:00 στη συγκέντρωση-πορεία στα…

19 Ιανουαρίου 2024

Σε διεθνή τουριστική έκθεση στο Βουκουρέστι ο Δήμος Βόλου

Σε τουριστική έκθεση στο εξωτερικό θα συμμετάσχει ο Δήμος Βόλου όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή της…

19 Ιανουαρίου 2024