Τοπικά

Φιλόδοξα σχέδια της ΕΒΟΛ στον τομέα της ενέργειας – Αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

Νέα φιλόδοξη επένδυση στον τομέα της ενέργειας προωθεί η ΕΒΟΛ σε χωριά δυτικά του Βόλου. Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 36 μεγαβάτ και στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι να επεκτείνει το εγχείρημα εντός της επόμενης τετραετίας για την οικονομική ενίσχυση 2.000 αγροτών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζος ανακοίνωσε την απόφαση της διοίκησης του Συνεταιρισμού να ασχοληθεί με την ενέργεια προς όφελος του αγροτικού κόσμου και, όπως είπε, σε πρώτη φάση αναλαμβάνει να προωθήσει επένδυση φωτοβολταϊκών πάρκων και αιολικής ενέργειας για 500 αγρότες της περιοχής. Στο άμεσο μέλλον η επένδυση θα καλύπτει τις ανάγκες 1.000 αγροτών και σε 4 χρόνια περίπου 2.000 παραγωγούς.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρίντζος στόχος είναι να δημιουργηθούν δυο ενεργειακές κοινότητες, με τους αγρότες θα συμμετέχουν στο εγχείρημα με ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ. Έτσι τα χρήματα που θα επενδύσουν οι 500 αγρότες ανέρχονται σε 1,5 εκ. ευρώ, ενώ η ΕΒΟΛ θα συνδράμει αυτή την προσπάθεια με 5 εκ. ευρώ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε πρώτη φάση στις 22.000 ευρώ, με προοπτική να φθάσει και τις 100.000 ευρώ.

Αρχικά τα ετήσια έσοδα για τον κάθε αγρότη θα φτάνουν τις 4.000 ευρώ και μετά από επτά χρόνια θα φτάνουν τις 8000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό θα αποτελέσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Το σχέδιο είναι δύσκολο και υπάρχουν νομικά, τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι η νέα κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πολύ για τις επενδύσεις, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να γίνουν τα έργα άμεσα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε στο τέλος να φθάσουμε στο νούμερο των 2.000 αγροτών που θα έχουν ένα μικρό εισόδημα».

Ο κ. Πρίντζος υπογράμμισε ότι όλη η επένδυση θα γίνει με διαφάνεια και θα ενημερώσει τους φορείς του νομού, ξεκινώντας από τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους βουλευτές αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς. Ακόμη, αν απαιτηθεί, θα επιδιώξει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.

Ο Συνεταιρισμός θα ζητήσει από μέλη του να συμμετέχουν στην «ενεργειακή κοινότητα». «Το ανώτατο ποσό συμμετοχής στην επένδυση είναι 20% σύμφωνα με το νόμο. Από τη συζήτηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα με τα μέλη του συνεταιρισμού υπάρχει ενδιαφέρον» δήλωσε ο κ. Πρίντζος σημειώνοντας πως ακόμη δεν είναι γνωστά τα κτήματα όπου θα γίνει η επένδυση. Μάλιστα ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης αυτών των εκτάσεων, προσθέτοντας ότι συνολικά θα φτάσει τα 2.000 στρέμματα. Παράλληλα η ΕΒΟΛ εξετάζει και το θέμα των αιολικών πάρκων και της βιοενέργειας.

Ακόμη σημείωσε πως η νομική υπηρεσία ασχολείται με τη διαδικασία δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων (Ν. 4513/2018 ) που προβλέπει τη δημιουργία τους με κάποια χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα. «Τα καταστατικά θα είναι αυθύπαρκτα και δεν θα έχουν σχέση με οργάνωση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Δήλωσε επίσης αντίθετος με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπου αγρότες κάθονται και παίρνουν επιδοτήσεις.
«Και τώρα αντίθετος είμαι, αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε με ένα μικρό εισόδημα, να μείνει ο αγροτικός κόσμος στα χωριά, να ζήσει και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» είπε.

Σημειώνεται ότι η ΕΒΟΛ έχει προχωρήσει εδώ και καιρό στην εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών. Το ένα βρίσκεται στη στέγη του εργοστασίου και χρησιμοποιείται για ιδίων όφελος ενώ το δεύτερο έχει εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο, σε πάρκο των 500 κw, όπου συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργεια με την ενέργεια που χρειάζεται το εργοστάσιο.

Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα από τον κύκλο εργασιών της ΕΒΟΛ και τόνισε ότι ο Συνεταιρισμός έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής που πλήττεται από τα οικονομικά μέτρα.

«Είμαστε οι μοναδικοί που προσφέρουμε καλύτερες τιμές στα δημητριακά. Πληρώσαμε 21,50 λεπτά το σιτάρι, 17 λεπτά το κριθάρι και στα γάλατα έχουμε τις καλύτερες τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο. Αλλά η ανάσα που δίνουμε μικρή» δήλωσε ο κ. Πρίντζος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Συνεταιρισμός προσπαθεί να ενισχύσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά και να πετύχει την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Ο κ. Πρίντζος ανέφερε πως οι αγρότες έχουν 40 ή 50 στρέμματα και δεν μπορούν να ζήσουν, οπότε η λύση είναι οι δυναμικές καλλιέργειες.

«Αφού δοκιμάσαμε να κάνουμε κάποιες επενδύσεις δευτερογενώς, δυστυχώς όλες οι μελέτες που κάναμε, απέβησαν μάταιες γιατί δεν ανταποκρίνονται πραγματικότητα» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι μελέτες για παραγόμενα προϊόντα, όπως τα μυρωδικά φυτά, τα όσπρια και ξηροί καρποί, έδειξαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον των αγροτών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το