Τοπικά

Φαρμακοποιοί Βόλου: Γονείς λαμβάνουν τεστ για παιδιά άλλων…

 

Το φαινόμενο να μεταβαίνουν γονείς στα φαρμακεία για να λάβουν τα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τα παιδιά του γείτονα, επισημαίνουν φαρμακοποιοί του Βόλου, προσθέτοντας πως αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί δημιουργείται σύγχυση.
Εδώ και μήνες τα φαρμακεία χορηγούν δωρεάν τεστ για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Είναι μια ακόμη σημαντική υπηρεσία που προσφέρουν, αν σκεφθεί κανείς πόσες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς μεταβαίνουν ανά εβδομάδα στα φαρμακεία της γειτονιάς, για να τα παραλάβουν δωρεάν. Φαίνεται, όμως, πως στην πορεία δημιουργούνται και απρόοπτα. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «έχει παρατηρηθεί να μπαίνουν στα φαρμακεία μας πολίτες που προσκομίζουν έναν ΑΜΚΑ, που, όμως, δεν είναι για τα δικά τους παιδιά, αλλά για τα παιδιά κάποιου γείτονα. Μπορεί, όμως ο γείτονας να πάει μετά από λίγες μέρες σε άλλο φαρμακείο για να λάβει τα τεστ, επειδή μπορεί να ξέχασε ότι του τα πήρε άλλος και να φαίνεται στο σύστημα ότι χορηγήθηκε σε άλλο φαρμακείο. Έχουν παρατηρηθεί τέτοια περιστατικά και κάποιοι δυσανασχετούν, όταν χρειαστεί να επιδείξουν ταυτότητα, στο πλαίσιο της ταυτοποίησης στοιχείων, αν τυχαίνει οι φαρμακοποιοί να μην τους γνωρίζουν. Γενικότερα υπάρχουν τρόποι για να ταυτοποιηθεί κάποιος. Εμείς διαθέτουμε ένα δημόσιο είδος, όπως είναι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, για το οποίο είμαστε χρεωμένοι. Και τα δίνουμε σε αυτούς που πρέπει να τα λάβουν, δηλαδή στον γονιό για το παιδί του ή στον εκπαιδευτικό για τον ίδιο. Οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν στα φαρμακεία για να λάβουν τα τεστ για τα δικά τους παιδιά και όχι για παιδιά άλλων. Και υπάρχουν περιπτώσεις γονέων, που ρωτούν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο, γιατί μπορεί ο δικός τους ΑΜΚΑ να φαίνεται ότι έχει λάβει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το γιατί». Για τα αντιικά φάρμακα ο κ. Ματσιόλης ανέφερε, πως «μέχρι στιγμής τα φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για τη διάθεσή τους στο κοινό. Προφανώς η πολιτεία θέλει να τα διαθέτει μέσα από τα κρατικά φαρμακεία».

Οι ελλείψεις φαρμάκων και η νέα μείωση τιμών

Παράλληλα αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων, όπου «η πολιτεία δεν ασχολείται με το θέμα. Έχουμε τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, που είναι νόμιμες, αλλά η πολιτεία δεν κάνει κάτι, για να περιφρουρεί την επάρκεια σε φάρμακα». Μάλιστα ανέφερε πως από χθες αναμενόταν νέα μείωση τιμής σε φάρμακα. Θα έχουμε νέο κατάλογο με τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που θα σημάνουν νέα μείωση βάσει των μνημονιακών νόμων που εφαρμόζονται. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο έχουμε μείωση τιμών, που ξεκίνησε από τις αρχές της οικονομικής κρίσης. Και είχαμε προβλέψει τότε, ότι, όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων, τόσο θα αυξάνονται οι ελλείψεις, εξαιτίας των εξαγωγών τους». Και συμπλήρωσε πως «στην Ευρώπη είμαστε η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα. Εμείς σε συνεργασία με τους άλλους τρεις φαρμακευτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας ξεκινήσαμε να στέλνουμε τις ελλείψεις με τα φάρμακα των περιοχών μας στην πλατφόρμα, που είχε δημιουργήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και στη συνέχεια ενημερωνόταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, αλλά από κει και πέρα δεν γινόταν κάτι. Και πλέον έρχονται οι συμπολίτες στα φαρμακεία, για να λάβουν φάρμακα που είναι, όμως σε έλλειψη και πρέπει να δώσουμε μια λύση, που δεν είναι εύκολη».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το