Κατηγορίες: Τοπικά

Φάρμακο για όλους λένε οι φαρμακοποιοί ενόψει εκλογών

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, η ομαλή πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο και χαμηλές τιμές για να μπορούν να τα προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι, είναι τα τρία βασικά ζητήματα που θέτουν οι φαρμακοποιοί για τον κλάδο τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Παράλληλα ζητούν αύξηση της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης πως «τρία βασικά ζητήματα περιμένουμε να λυθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το πρώτο ζήτημα είναι η εξασφάλιση της υγείας για όλους τους ασφαλισμένους με πρωτεύον στόχο την ομαλή πρόσβαση των ασφαλισμένων στο φάρμακο που είναι ένα είδος πολύτιμο. Μάλιστα η πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο δεν είναι καθόλου ικανοποιητική τα τελευταία χρόνια. Φθηνό και καλό φάρμακο για όλους τους ασφαλισμένους, είναι το πρώτο που ζητάμε. Και πρέπει να υπάρξει η παλιά συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά του φαρμάκου, και όχι αυτό που συμβαίνει τώρα».

Αναφερόμενος στο δεύτερο ζήτημα επισήμανε «την ομαλή λειτουργία του φαρμακευτικού επαγγέλματος που η κυβέρνηση των μνημονίων το έχει αποδεκατίσει. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πλήρης λειτουργία του ωραρίου των φαρμακείων σε συγκεκριμένες ώρες και, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην  Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο παράλληλα με τις εφημερίες των φαρμακείων, να λειτουργούν και άλλα φαρμακεία, σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε. Το τρίτο ζήτημα που θέτουμε, είναι η απαγόρευση της πώλησης των φαρμάκων στα μάρκετ. Το φάρμακο είναι πολύτιμο αγαθό για το συνάνθρωπο και πρέπει να δίνεται από τα χέρια του επιστήμονα φαρμακοποιού. Δεν νοείται άνθρωπος άσχετος με το φάρμακο, να το διακινεί».

Παράλληλα πρόσθεσε πως στην Ευρώπη ο μέσος όρος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι στα 350 ευρώ ανά κεφαλή ετήσιο, ενώ στην Ελλάδα στα 180 ευρώ. Και θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης στο συνάνθρωπό μας. Γιατί, όταν βλέπουμε το προσδόκιμο της ζωής να μειώνεται, σημαίνει ότι αποτελεί συνέπεια των μέτρων της λιτότητας και πραγματικά αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια με τις όποιες ενέργειες κανιβαλισμού επάνω στις τιμές των φαρμάκων την τελευταία δεκαετία με τα υπερκέρδη για τους έχοντες. Το φάρμακο θα πρέπει να γυρίσει στην μορφή που ίσχυε και να είναι φάρμακο για όλους».

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Υπάρχουν πολλά να σας πω» – Όταν ο Τόλκιν έστελνε γράμματα στα τέσσερα παιδιά του, ως άλλος Άι Βασίλης

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1920, ο γνωστός μας από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Τζ. Ρ.Ρ.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ: «Δεν έχουμε ξαναδεί Χριστούγεννα σαν κι αυτά»

Ένα πέπλο θλίψης καλύπτει τη Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Η τελευταία επιθυμία του τραγουδιστή – Πού θα γίνει η κηδεία του

Ο Βασίλης Καρράς έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό, έφυγε από…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ο «μαραθώνιος» για να σωθεί ο 14χρονος από την Άρτα που κατέρρευσε στα κάλαντα – Χρειάστηκε να φτάσει στην Αθήνα για ΜΕΘ

Από τέσσερα νοσοκομεία χρειάστηκε να περάσει το παιδί που παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ είχε βγει…

24 Δεκεμβρίου 2023

Θρήνος: Αυτός είναι ο 22χρονος που σκοτώθηκε σε φρικτό τροχαίο έξω απ’ τη Λάρισα – Αύριο το στερνό «αντίο» στον Τύρναβο

Τεράστια θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου ο άδικος χαμός του 22χρονου Θεόδωρου Γεωργάκη…

24 Δεκεμβρίου 2023

Δωρεάν μονοήμερη εκπαίδευση ορειβατικού σκι για παιδιά, νέους και νέες του Δήμου Ελασσόνας στον Όλυμπο

Ως φυσικό επακόλουθο της θεματικής γιορτής «Ημέρα Βουνού στην Ελασσόνα» έρχεται η εκπαίδευση στο Ορειβατικό…

24 Δεκεμβρίου 2023