Οικονομία

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: «Πράσινη» ανακαίνιση για 25.000 νοικοκυριά

Στις 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρµα και ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στη β’ φάση του προγράµµατος «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον ΙΙ», µε τους διαθέσιµους πόρους να ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ και το πλήθος των κατοικιών που θα ωφεληθούν σε όλη τη Ελλάδα να υπολογίζεται σε 20.000 – 25.000.
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνυπολογίζοντας τη συµµετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεµβάσεων αναµένεται να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, µε αποτέλεσµα να κλείνει ο κύκλος του προγράµµατος «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον ΙΙ» µε έργα ενεργειακής αναβάθµισης αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.
Κατά την α’ φάση υλοποίησής του χρηµατοδοτήθηκαν παρεµβάσεις προϋπολογισµού 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκατ. ευρώ χρηµατοδοτήθηκαν µέσω επιδοτήσεων από πόρους του ΕΣΠΑ και του Π∆Ε. Συνολικά αναβαθµίστηκαν ενεργειακά περί τις 43.000 κατοικίες. Η υποβολή των αιτήσεων για τον νέο κύκλο στην ηλεκτρονική πλατφόρµα θα γίνεται διαδοχικά ανά οµάδα περιφερειών, µε βάση τα εισοδηµατικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισµένες δηλώσεις φορολογίας).

Οι αλλαγές
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε σχέση µε τον α’ κύκλο του προγράµµατος, αυτές έγκεινται στο γεγονός ότι καταργείται το ανώτατο όριο στην έβδοµη εισοδηµατική κατηγορία και για την υπαγωγή της δηλούµενης κατασκευής ή χρήσης σε νόµο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ειδικού προστίµου.

Στο πρόγραµµα µπορούν να ενταχθούν µονοκατοικίες, πολυκατοικίες και µεµονωµένα διαµερίσµατα, τα οποία διαθέτουν οικοδοµική άδεια ή άλλο νοµιµοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωµα ένταξης στο πρόγραµµα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η καθεµία θα λογίζεται ως µία κατοικία, ως µία µονάδα. Το πρόγραµµα ενεργοποιείται στις αρχές του β’ εξαµήνου, προκειµένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο ώστε να αξιοποιηθούν ως µεγέθη αναφοράς τα εισοδήµατα του 2018.

Εµφαση δίνεται στην ένταξη οικογενειών µε παιδιά (5% για κάθε ανήλικο µέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών µε χαµηλά εισοδήµατα. Η έβδοµη κατηγορία, αν και δεν µπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραµµα µέσω της λήψης άτοκου δανείου. Ισχύει η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συµµετοχή στο πρόγραµµα, δηλαδή η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ο προϋπολογισµός κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόµενοι πολίτες θα µπορούν να συµπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραµµα, µέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρµας του προγράµµατος,  όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται µόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Με την απλούστευση της διαδικασίας της αίτησης, διευκολύνονται οι πολίτες, καθώς µειώνεται σηµαντικά η γραφειοκρατία. Ακόµη, µέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συµµετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηµατοπιστωτικό οργανισµό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραµµα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα εκδίδει το απαιτούµενο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεµβάσεις θα επιλέγονται σύµφωνα µε τα ευρήµατα/ αποτελέσµατα της επιθεώρησης, µε στόχο την επίτευξη της µέγιστης εξοικονόµησης ενέργειας και τη µέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεµβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.

Το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή ή συµβούλου έργου θα καλύπτεται από το πρόγραµµα, εφόσον η αίτηση λάβει την απαιτούµενη έγκριση. Οι παρεµβάσεις που µπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόµενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

Αντικατάσταση κουφωµάτων

  • Τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης
  • Τοποθέτηση θερµοµόνωσης στο κτιριακό κέλυφος
  • Αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης / ψύξης
  • Αναβάθµιση συστήµατος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το