Τοπικά

Εξαγωγές στο 30% των πωλήσεων για τα μήλα Ζαγοράς

Σχεδόν όλες οι ποσότητες με τα μήλα και τα άλλα φρούτα που παρήχθησαν την περσινή χρονιά έχουν ήδη πωληθεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί και να αποτελούν το 30% πλέον των πωλήσεων.
Το ενδιαφέρον του συνεταιρισμού στρέφεται πλέον προς την παραγωγή που θα προκύψει από αρχές φθινοπώρου με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση που θα φτάνει ακόμη και στο 30%.
Ικανοποίηση επικρατεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς για το γεγονός πως ελάχιστες ποσότητες από παραγόμενα είδη έχουν μείνει ακόμη στα ψυγεία και οι οποίες είναι θέμα χρόνου να πωληθούν και αυτές.
Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς επισήμανε πως «γύρω στους 200-300 τόνους από είδη βρίσκονται ακόμη στα ψυγεία. Είναι μια ελάχιστη ποσότητα σε σχέση με αυτή που έχει πουληθεί».

Με σχέδιο και πρόγραμμα ο συνεταιρισμός κατάφερε και πούλησε ποσότητες που αγγίζουν τα 16.000.000 κιλά. «Πέρυσι ήταν μια πολύ καλή παραγωγή. Από τα 13.000.000 κιλά σε μήλα που συνήθως παρήγαμε τα προηγούμενα χρόνια, φτάσαμε στα 15.000.000, ενώ προστέθηκε και ένα εκατομμύριο κιλά από κάστανα, αχλάδια κρυστάλλια, κεράσια. Η αντίστοιχη αυξημένη παραγωγή ήταν πανελλαδικό και διεθνές φαινόμενο, επομένως υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Τελικά μπορέσαμε και πουλήσαμε σχεδόν όλες τις ποσότητες» τόνισε ο κ. Βαλασσάς ο οποίος πρόσθεσε πως «λόγω του ανταγωνισμού οι τιμές πώλησης ήταν χαμηλότερες από άλλες χρονιές. Πάντως έχουν ήδη κάνει εκκαθάριση στο 95% των προϊόντων μας».
Οι κινήσεις εξωστρέφειας που έγιναν τα περασμένα χρόνια κατέστησαν το μήλο Ζαγορίν ακόμη πιο δημοφιλές ποιοτικό και γευστικό είδος για κατανάλωση.
«Τα μήλα και τα άλλα είδη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς είναι από τα δημοφιλή και διεισδύουν τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη αγορά» τόνισε ο διευθυντής.
Σημαντική είναι η δραστηριότητα στις εξαγωγές. Τα μήλα Ζαγορίν βρίσκονται σε αγορές της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ, των Βαλκανίων, της Ρωσίας, εσχάτως και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όπως στο Ντουμπάι.

Ο κ. Βαλασσάς επισήμανε πως οι εξαγωγές αυξήθηκαν φέτος και αποτελούν το 30% των πωλήσεών μας. Μια νέα περιοχή που εντάχθηκε στον χάρτη των εξαγωγών, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ειδικότερα το Ντουμπάι, όπου εκεί στείλαμε έντεκα κοντέινερς με 200 τόνους. Έγινε μια αρχή και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί».
Ποια είναι όντως η εικόνα με την παραγωγή για την νέα χρονιά; Το χαλάζι που έπεσε πριν περίπου δέκα μέρες προξένησε πολλά προβλήματα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Οι βροχές που είχαν προηγηθεί, οδήγησαν σε μικρή καρπόδεση, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην είναι φέτος τόσο μεγάλη, όσο πέρυσι.
«Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η μείωση της παραγωγής στα μήλα θα αγγίξει ακόμη και το 20-25%. Αυτό βέβαια μένει να φανεί το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η συγκομιδή» τόνισε ο κ. Βαλασσάς.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αναστάσιμο πανηγύρι στον Άγιο Δημήτριο Βόλου

Ένα πρωτότυπο πασχαλιάτικο πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2/6 στις 7.30 μ.μ , στον προαύλιο…

31 Μαΐου 2024

Αναξιοποίητο

Για ακόμη ένα καλοκαίρι οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου είναι περιορισμένες και μάλιστα λιγότερες…

31 Μαΐου 2024

Βόλος: Άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο 54χρονος μοτοσικλετιστής

Τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 2 σήμερα το μεσημέρι στον δρόμο προς Βελεστίνο, όπου ένας 54χρονος δικυκλιστής…

31 Μαΐου 2024

Στις 14 Ιουνίου η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας

Στον Βόλο και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά θα διεξαχθεί την Παρασκευή…

31 Μαΐου 2024

Ελληνομουσείο Ρήγα Φεραίου: Εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος για την επισκευή και αποκατάστασή του

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας - Β. Σποράδων σήμερα στη Ζαγορά, με την παρουσία του δημάρχου Ζαγοράς…

31 Μαΐου 2024

Ομάδες

Τις τελευταίες μέρες όλη η Ευρώπη μιλάει για την Ελλάδα, η οποία φέτος κέρδισε δύο…

31 Μαΐου 2024