Θ Plus

Eurovision: Σάλος μετά από δημοσίευμα που θέλει την ΕΡΤ να έχει προαποφασίσει χαμηλή βαθμολογία για την Κύπρο – Τι απαντά η διοίκηση

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από δημοσίευμα που αναφέρει πως η ΕΡΤ έχει ήδη προαποφασίσει πως η επιτροπή θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στην Κύπρο στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα που προκάλεσε σάλο
Όλα ξεκίνησαν από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» η οποία δημοσιοποίησε επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης. Σε αυτό, φέρεται να αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, σε συνάντησή τους του ανέφερε ότι «όσον αφορά τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή».

Μάλιστα, επισημαίνει πως συνάντηση του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και τότε, ελληνική κριτική επιτροπή δεν είχε συσταθεί!

Με βάση τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης ραδιοτηλεοπτικών φορέων (EBU) που διέπουν τον κανονισμό, δεν ψηφίζει η ΕΡΤ, αλλά οφείλει να συστήσει μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, που απαγορεύεται ρητά να αποτελείται από εργαζομένους της κρατικής τηλεόρασης, προκειμένου να αξιολογήσει τις συμμετοχές με καλλιτεχνικά και μόνο κριτήρια, χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, η ελληνική κριτική επιτροπή άφησε άφωνους τους θεατές καθώς έδωσε ένα 4 στην Κύπρο, ενώ για χρόνια οι δύο χώρες έδιναν το 12 η μια στην άλλη.

Τι απαντά ο Ζούλας
Αφού το δημοσίευμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, με πυρά να εξαπολύονται κατά της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ούτε και της επιτρέπεται προφανώς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ως εκ τούτου ουδεμία εμπλοκή είχε τόσο στην πρώτη θέση που πήρε η Κύπρος από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΡΤ το 2021, όσο και για την περσινή αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής ως 7ης καλύτερης ανάμεσα σε 26 χώρες.

Αυτό εξήγησα στον πρέσβη της Κύπρου στην προ τριμήνου συνάντηση μας, -εννοείται στο περιθώριο των πολύ σοβαρότερων θεμάτων που συζητήσαμε- αναφέροντάς του ότι σε όσους εμπλέκονται στην ΕΡΤ με την Eurovision προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρσι η ΕΡΤ. Kαι στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκα η κρίση της φετινής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ορίσει η ΕΡΤ να μην είναι ίδια με της αντίστοιχης που απέρριψε το εν λόγω τραγούδι, χωρίς εννοείται να μπορεί κανείς -πόσω μάλλον εγώ προσωπικά- να επηρεάσει την κρίση της. Κατά τα λοιπά και δηλώνοντας την μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Eurovision αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής ενημέρωσης, και μάλιστα σε μια εποχή που η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν άριστη συνεργασία, εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα».’

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το