Κόσμος

Europol: Ρίξαμε τις ιστοσελίδες και τα ραδιόφωνα των τζιχαντιστών

Ισχυρό πλήγμα στην προπαγανδιστική μηχανή του ISIS στο Διαδίκτυο κατάφερε μια συντονισμένη διεθνής επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε η Europol.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη σε πολλές χώρες με τη συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών Βελγίου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ κι έθεσε στο στόχαστρο κυρίως το πρακτορείο Amaq, μέσω του οποίου οι ισλαμιστές εξτρεμιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις και διαδίδουν τις εκκλήσεις τους για ιερό πόλεμο (τζιχάντ). Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μιας εκστρατείας που ξεκίνησε το 2015.
«Με αυτή την επιχείρηση εξάρθρωσης, που είχε στόχο τα κυριότερα όργανα του ΙΚ στον τομέα των ΜΜΕ, όπως το Amaq, αλλά και τον ραδιοφωνικό σταθμό al-Bayan, τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους Halume και Nashir, η ικανότητα του ΙΚ να διαδίδει και να προωθεί το τρομοκρατικό υλικό του έχει εξουδετερωθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που ειδικεύεται στην καταστολή της εγκληματικότητας, Ρομπ Ουέινραϊτ.

Η «πολυεθνική και ταυτόχρονη εξάρθρωση» του δικτύου προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους» συντονίστηκε από την έδρα της Europol στη Χάγη με την υποστήριξη της Eurojust, της μονάδας δικαστικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν σέρβερ (εξυπηρετητές) στην Ολλανδία, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ψηφιακό υλικό στη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία, που θα επιτρέψουν την εξακρίβωση της ταυτότητας των διαχειριστών των δικτύων καθώς και «ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων».
Συμμετείχε επίσης η βρετανική μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας η οποία ταυτοποίησε «μεγάλα δίκτυα καταχώρισης ονομάτων τομέων (domain name) που είχε σφετεριστεί το ΙΚ».

Μέσω του πρακτορείου Amaq οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού στον κόσμο, μεταξύ των οποίων για τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Βαρκελόνη και στο Βερολίνο.
Η οργάνωση χρησιμοποίησε επίσης το Amaq για να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση σε σούπερμαρκετ στην πόλη Τρεμπ, στη νότια Γαλλία, τον περασμένο μήνα, όταν ένας 25χρονος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έναν χωροφύλακα που είχε πάρει τη θέση ενός ομήρου.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το