Κόσμος

Εταιρεία γενετικής θέλει να επαναφέρει στη ζωή τα ντόντο: Η διαδικασία και οι βιοηθικοί προβληματισμοί που εγείρονται

Να επαναφέρει στη ζωή τα ντόντο, είδος πουλιού από τη Μαυριτανία που εξαφανίστηκε τον 17ο αιώνα, επιχειρεί εταιρεία γενετικής. Πλέον υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στους επιστήμονες να αποσπάσουν από το γονιδίωμα του ντόντο ορισμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου να τα επαναφέρουν κατά προσέγγιση στη ζωή, σύμφωνα με τον Guardian.

Το εν λόγω είδος συγγενεύει με τα περιστέρια σύμφωνα με την αλληλουχία του γονιδιώματος του εξαφανισμένου πτηνού. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνά τους, όχι μόνα θα δώσει νέες πληροφορίες για τα ντόντο, αλλά θα μπορούσε να συνεισφέρει στις προσπάθειες διάσωσης επαπειλούμενων ειδών.

Η Colossal Biosciences, που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ, έχει ήδη εργαστεί πάνω σε αντίστοιχα για την αναβίωση του μαμούθ και της θυλακίνης. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με πτηνά.

Η διαδικασία για αναβίωση ενός πτηνού, πάντως, παρακάμπτει ορισμένα από τα βιοηθικά ζητήματα που εγείρουν οι προσπάθειες αναβίωσης θηλαστικών.  Πιο συγκεκριμένα για την αναβίωση για παράδειγμα των μαμούθ, θα πρέπει να εμφυτευτεί ένα υλικό που αλλάζει το γονιδίωμα στο αναπαραγωγικό σύστημα συγγενικού είδους. Την  ίδια ώρα χρειάζονται πολυάριθμες εγκυμοσύνες μέχρι να δημιουργηθούν απόγονοι που μπορούν να μείνουν ζωντανοί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκτέλεση ίδιας τεχνικής σε ένα πτηνό, που γεννάει αυγά, θα είναι λιγότερο στρεσογόνα για τον δότη.  Για την αναβίωση του ντόντο θα δουλέψουν με αυγά περιστεριών και θα χρησιμοποιήσουν το γενετικό υλικό τους το οποίο θα τροποποιήσουν για να αντικατοπτρίζει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του ντόντο.

Η Μπεθ Σαπίρο, επικεφαλής παλαιοντολόγος της Colossal, δήλωσε στον Guardian ότι η ιστορία των ντόντο την γοητεύει εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες κι ότι όταν ήταν φοιτήτρια στην Οξφόρδη είχε δει σε ένα μουσείο ένα διατηρημένο ντόντο κι ότι είχε προσπαθήσει να πείσει το μουσείο να την αφήσει να εξάγει το DNA του.

Η επιστήμονας είπε, επίσης, ότι υπάρχουν εκατοντάδες ντόντο σε συλλογές σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να αλληλουχηθεί το γονιδίωμά του. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι το αναβιωμένο ντόντο δεν θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο του είδους που έχει εξαφανιστεί.
Πηγή: Έθνος
Share

Πρόσφατα άρθρα

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τέμπη: Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα της 28χρονης Ελπίδας που πέθανε στο δυστύχημα – «Αύριο θα έπαιρνε το πτυχίο της»

Το πτυχίο της από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα έπαιρνε η 28χρονη…

3 Δεκεμβρίου 2023

Συγκινητικό βίντεο: «Λύγισε» ο Σβαρτσενέγκερ ακούγοντας τα όσα βίωσε 14χρονη ισραηλινή – Η Χαμάς σκότωσε τον πατέρα της

Εκεί άκουσε την ιστορία της 14χρονης Έλλα Σάνι που κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια…

3 Δεκεμβρίου 2023

Αποτροπιασμός στην Ήπειρο: Πυροβόλησαν αρκούδα με το μικρό της

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό συνέβη στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου διερχόμενοι οδηγοί εντόπισαν νεκρές δυο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ανακάλυψαν νέο είδος αράχνης: Έχει τέσσερα μάτια και νύχια και ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος θαλάσσιας αράχνης που ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τουρισμός για Ολους: Αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά – Ανοίγει τον Ιανουάριο η πλατφόρμα

Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Ο β' κύκλος του…

3 Δεκεμβρίου 2023