Τοπικά

Ερώτηση Β.Μεταξά για τις καθυστερήσεις στην πίστωση της πρώτης αρωγής από τις πλημμύρες

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς για τις καθυστερήσεις στην πίστωση της πρώτης αρωγής καθώς και της στεγαστικής συνδρομής μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Στην ερώτησή του αναφέρει:

«Διανύουμε τον έκτο μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και παρά τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων διαπιστώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στην στήριξη των οικογενειών που έχουν πληγεί.
Συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή της πρώτης αρωγής, αφού υπάρχουν αρκετοί δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει την απαραίτητη αποζημίωση με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Ταυτόχρονα, σοβαρή είναι η κατάσταση με το ζήτημα των αποζημιώσεων για τη στεγαστική συνδρομή.
Υπάρχουν σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις αυτοψίες που απαιτούνται να γίνουν από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καθώς αρκετοί είναι που αναγκάζονται να διαμένουν σε οικίες κάτω από επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, σε περιοχές που ακόμα διαπιστώνονται προβλήματα για τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Η έλλειψη δε της απαραίτητης πολύμορφης στήριξης των κατοίκων, ακόμα και στοιχειώδους ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα για τη δυνατότητα λήψης επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, σε συνδυασμό με τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, διαμορφώνουν συνθήκες απόγνωσης σε πολλούς κατοίκους. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι ασφυκτικές προθεσμίες, που θέτει η κυβέρνηση για να γίνουν οι διάφορες αιτήσεις, χάνονται, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων.

Η παραπάνω κατάσταση έχει αναγκάσει αρκετούς ιδιοκτήτες να επισκευάσουν πρόχειρα τα σπίτια τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Με κίνδυνο, όμως να χάσουν τη δυνατότητα αποζημίωσης καθώς όπως ενημερώνονται από το Τμήμα Εποπτείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών της ΔΑΕΦΚ-ΚΕ, “δεν νοούνται εργασίες χωρίς άδεια επισκευής κτηρίου. Δηλαδή η άδεια επισκευής κτηρίου εκδίδεται για να εκτελεσθούν εργασίες και όχι για να νομιμοποιήσει υφιστάμενες εκτελεσμένες” και πως «για την έκδοση άδειας επισκευής κτηρίου και για την ασφαλή και έντεχνη αποκατάσταση αυτού, θα πρέπει να προηγηθεί αυτοψία καταγραφής βλαβών και προσδιορισμού μεθόδου επισκευής».

Είναι προφανές ότι απαιτείται η επίσπευση των διαδικασιών καθώς και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην αποκλειστεί κανένας πλημμυροπαθής από τις αποζημιώσεις εξαιτίας γραφειοκρατικών ή άλλων λόγων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πως τοποθετείται πάνω σε αυτά τα ζητήματα και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων»

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Βόλου: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

«Δίνουμε συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις του Νοέμβρη ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα» τονίζει σε ανακοίνωσή της…

26 Φεβρουαρίου 2024

Δίωξη για ανθρωποκτονία στον 80χρονο που σκότωσε την 87χρονη σύζυγό του

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο απήγγειλε ο εισαγγελέας στον 80χρονο που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε…

26 Φεβρουαρίου 2024

Συνελήφθη ο 42χρονος που μαχαίρωσε τη σύζυγό του – Νοσηλεύεται φρουρούμενος

Συνελήφθη ο 42χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε την 39χρονη σύζυγό του, το πρωί της περασμένης…

26 Φεβρουαρίου 2024

Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία σε τρεις ημέρες – Αναλυτικά το πώς γίνεται η πληρωμή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της διορίας που έχουν οι οδηγοί αυτοκινήτων μέχρι…

26 Φεβρουαρίου 2024

Σκότωσαν, ακρωτηρίασαν και έκαψαν σκυλί

Άγριο θάνατο βρέθηκε ένα σκυλί στην Καβάλα το οποίο βρέθηκε νεκρό, ακρωτηριασμένο και καμένο στην…

26 Φεβρουαρίου 2024

Πεθερός παλαιοχριστιανού: «Να στείλουν σχολείο τα παιδιά – Δεν σκότωσε τον… Νταβέλη»

Χείρα βοηθείας στην κόρη του, Σεβαστή, την σύζυγο του αυτοαποκαλούμενου παλαιοχριστιανού που ζούσε σε λαγούμια…

26 Φεβρουαρίου 2024