Κόσμος

Ερντογάν κατά ΗΠΑ και Μακρόν: Να ντρέπεστε για τα δικά σας προβλήματα

Στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τις ΗΠΑ στράφηκαν τα βέλη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. Μετά από την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε: «Εμείς δεν πρόκειται να τα επιτρέψουμε αυτά. Θα πω κι αυτό: Τι λέει η Αμερική ή η Ευρωπαϊκή Ένωση; Καταδικάζουμε -λένε- τα γεγονότα το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Κι εγώ θα πω αυτό στην Αμερική: Εσείς δεν νιώθετε ντροπή για τα γεγονότα πριν από τις εκλογές στην Αμερική;

Κι ο Μακρόν από την άλλη πλευρά βγαίνει και φωνάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Εσύ Μακρόν κοίτα να τακτοποιήσεις πρώτα το πρόβλημα με τα κίτρινα γιλέκα. Όλα τα κίτρινα γιλέκα και οι πολίτες είναι στους δρόμους. Δεν μπορείς να το λύσεις… Αυτό να λύσεις πρώτα. Στη χώρα μου εγώ δεν έχω ένα τέτοιο πρόβλημα. Εμείς είμαστε ήρεμοι. Αλλά αυτοί προσπαθούν να μας χαλάσουν αυτή την ηρεμία μας».

«Η υπόθεση του πανεπιστημίου του Βοσπόρου δεν έχει σχέση με τους φοιτητές μας. Το θέμα έχει πάρει πολιτική διάσταση, είδατε χθες την έκφρασή του στις διαδηλώσεις στη Χαλκηδόνα όπου συμμετείχε και το φιλοκουρδικό HDP. Ο ρόλος που διαδραματίζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προφανής», είπε, και κατηγόρησε πανεπιστημιακούς που συμμετέχουν σε αυτή την οργανωμένη κινητοποίηση.

«Υπάρχουν ορισμένοι πανεπιστημιακού που ενδιαφέρονται για αυτή τη δουλειά. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς δεν το έχουν μάθει ακόμα. Αυτή η χώρα είναι κράτος δικαίου. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης έχει τη δικαιοδοσία και ο πρόεδρος αυτής της χώρας έχει την εξουσία». Ο Ερντογάν είπε ότι ήδη έχει διορίσει τους δυο προηγούμενους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ύστερα από πρόταση που του έκανε το Συμβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση είπε προτάθηκαν 9 υποψήφιοι και επέλεξε τον Μελίχ Μπουλού, ο οποίος υπήρξε πρύτανης δύο διαφορετικών πανεπιστημίων.

Ο Ερντογάν στοχοποίησε επίσης τη σύζυγο του γνωστού ακτιβιστή που παραμένει προφυλακισμένος για τα επεισόδια του Γκεζί και για το αποτυχημένο πραξικόπημα Οσμάν Καβάλα. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η σύζυγός του που είναι καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο, βρισκόταν ανάμεσα σε εκείνους που διαμαρτύρονταν. «Δεν θα μπορέσουν ποτέ να φέρουν αυτήν την επιχείρηση στο ίδιο επίπεδο με τις κινητοποιήσεις του Γκεζί», είπε. Για αυτόν τον λόγο, όλες οι αρχές επιβολής του νόμου κάνουν κάθε βήμα με αποφασιστικότητα» τόνισε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το