Ελλάδα

Έρευνα: Η πρωινή σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η πρωινή σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τη μεσημεριανή και απογευματινή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Στην προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο του χρόνου της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, Ολλανδοί ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από συμμετέχοντες στην UK Biobank, σε περιόδους 7 ημερών με υπολογισμό της μέσης δραστηριότητας 24 ωρών. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσει 4 διαφορετικές ομάδες σωματικής δραστηριότητας ανάλογα με την ώρα αιχμής της άσκησης: η ομάδα 1 γύρω στο μεσημέρι, η ομάδα 2 νωρίς το πρωί, η ομάδα 3 αργά το πρωί και η ομάδα 4 με απογευματινή αιχμή. Η στατιστική ανάλυση χρησιμοποίησε μοντέλα που προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και το κάπνισμα.
Συνολικά, 86.657 άτομα με μέση ηλικία 61,6 έτη (58% γυναίκες) συμπεριλήφθηκαν και παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια. Στη διάρκεια αυτή καταγράφηκαν 2.911 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 796 αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα επίπεδα ενωρίς πρωινής ή αργότερα πρωινής φυσικής δραστηριότητας (ομάδες 2 και 3), είχαν 11% (αναλογία κινδύνου, HR = 0,89, 95% CI 0,80-0,99) και 16% ( HR = 0,84, 95% CI 0,77-0,92) αντίστοιχα χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας 1. Ωστόσο, μόνο εκείνοι στην ομάδα 3 (σωματική δραστηριότητα αργά το πρωί) είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (HR = 0,83, 95% CI 0,70-0,98), καθώς και συγκεκριμένα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (HR = 0,79, 95% CI 0,64-0,97).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ερευνητικά ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη δυνητική σημασία της χρονοδραστικότητας της άσκησης στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγή:protothema

Share
Ετικέτες: έρευνα

Πρόσφατα άρθρα

Συνάντηση του Συλλόγου “Ο Παγασητικός μας ενώνει” με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, Σεβασμιότατο Ιγνάτιο, είχε στις 7/12/2023…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ρίσι Σούνακ – Μαρκ Ρούτε: Έφαγαν «πόρτα» για λίγα δευτερόλεπτα στη Ντάουνινγκ Στριτ

Στιγμές αμηχανίας εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από την βρετανική πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ…

8 Δεκεμβρίου 2023

Πρόταση γάμου με μαντινάδα σε πτήση από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο – Δείτε το βίντεο

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι επιβάτες πτήσης από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο την Πέμπτη όταν είδαν…

8 Δεκεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΦΡΟΥΣΚΛΙΑ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, προπάππο και θείο ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΦΡΟΥΣΚΛΙΑ Ετών 90 κηδεύουμε…

8 Δεκεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΕΛΕΝΗ ΞΥΝΟΓΑΛΑ

Την πολυαγαπημένη μας κόρη, σύζυγο και μητέρα ΕΛΕΝΗ ΞΥΝΟΓΑΛΑ Ετών 57 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 8…

8 Δεκεμβρίου 2023

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ – ΚΡΕΜΑΛΗ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της πολυαγαπημένης μας αδελφής και θείας ΔΗΜΗΤΡΑΣ…

8 Δεκεμβρίου 2023