Οικονομία

Επιτόκια: Οι χαμένοι και οι… κερδισμένοι των νέων αυξήσεων – Κλειδώνουν τις αποταμιεύσεις τους οι καταθέτες

νέα αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης από την ΕΚΤ, καθώς και αυτές που ακολουθούν αλλάζουν τα δεδομένα στην τραπεζική αγορά και βέβαια δημιουργούν «νικητές» και… χαμένους και αυτό διότι το κάθε νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις. Στην παρούσα χρονική περίοδο τόσο οι καταθέτες, όσο και δανειολήπτες χωρίζονται σε κατηγορίες και απαιτείται χαρτί και μολύβι, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια μεριά της λίμνης είναι ο καθένας.

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα είναι συγκεκριμένα. Πρωτίστως είναι η ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ, σε επίπεδα που θεωρούνται και είναι πρωτόγνωρα για τα την Ευρωζώνη. Ακολουθεί το γεγονός, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ότι μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα το οποίο όχι μόνο δεν συρρικνώνεται, αλλά διευρύνεται.

Παράλληλα σε ότι αφορά στους δανειολήπτες, τα επιτόκια για εκείνους που έχουν στεγαστικά συνδεδεμένα με το Euribor, έχουν πλέον παγώσει στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου του 2023 και έτσι η τελευταία αύξηση, όπως και όσες ακολουθήσουν, δεν πρόκειται να τους επιβαρύνουν περαιτέρω.

Μαζική στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις
Οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι αυτές που πλέον κερδίζουν έδαφος μετά ένα μακρύ διάστημα πλήρους απαξίωσης με μηδενικά επιτόκια. Έτσι λοιπόν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταφέρθηκαν από τους καταθέτες στην προθεσμία με συμφωνημένη διάρκεια άνω του ενός έτους κεφάλαια ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 229 εκατ. ευρώ που είχαν ακολουθήσει την ίδια πορεία τον Δεκέμβριο του 2022.

Το, Μάρτιο το μεσοσταθμικό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια άνω του ενός έτους διαμορφώνεται σε 1,83% από 1,04% τον Φεβρουάριο του 2023.

Μεγαλώνει η ψαλίδα δανείων και καταθέσεων
Τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τον Μάρτιο, με την μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται σε 5,50%. Εξαίρεση στην άνοδο των επιτοκίων νέων δανείων αποτέλεσε το μεσοσταθμικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, το οποίο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%.

Η παρέμβαση των εμπορικών τραπεζών στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο των στεγαστικών να είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της Ευρωζώνης, το οποίο και διαμορφώθηκε για τον Μάρτιο στο 3,88%.

Αντίθετα σε σχέση με αυτά της Ευρωζώνης, όλες οι άλλες κατηγορίες είναι δυσμενέστερες στην Ελλάδα, τόσο στα επιχειρηματικά όσο και στα καταναλωτικά δάνεια. Κατά προσέγγιση, η διαφορά στο κόστος δανεισμού κινείται μεσοσταθμικά σε 1,73 ποσοστιαίες μονάδες στα επιχειρηματικά δάνεια και σε 4,80% στα καταναλωτικά δάνεια. Στις καταθέσεις προθεσμίας, οι καταθέτες στην Ευρωζώνη απολαμβάνουν επιτόκια υψηλότερα κατά 1,10 μονάδα βάσης.

Αμετάβλητο το επιτόκιο των νέων καταθέσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάρτιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,73%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,50 εκατοστιαίες μονάδες.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,26%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,69%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,43 εκατοστιαίες μονάδες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,95%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μ.β., στο 7,43%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, στο 5,51%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, στο 5,68%.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το