Κατηγορίες: Τοπικά

Επιτυχής διημερίδα περί του Λειτουργικού Τυπικού στο Βόλο

Διημερίδα με θέματα Λειτουργικού τυπικού πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος αντίστοιχα με φορέα διοργάνωσης τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Τοπικής Εκκλησίας.

Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο Δρ Διονύσιος Μπιλάλης-Ανατολικιώτης, Μουσικολόγος-Τυπικολόγος, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής εκδόσεως των «Διπτύχων» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου κ. Ευστάθιος Γραμμένος, άνοιξε την διημερίδα και παρουσιάζοντας τον προσκεκλημένο εισηγητή κ. Διονύσιο Μπιλάλη-Ανατολικιώτη.

Η εισήγηση της πρώτης ημέρας αφορούσε «Δυσκολίες στο Εκκλησιαστικό Τυπικό (καθημερινές λειτουργίες, προεόρτια, μεθέορτα)». Ακολούθησε εκτενής διάλογος επάνω στα περιεχόμενα και την ορθή χρήση του Τυπικού, στην κατανόησή του και στην ερμηνεία διαφόρων όρων του.

Η εισήγηση της δεύτερης ημέρας αφορούσε «Εσφαλμένες λειτουργικές συνήθειες». Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος επί συγκεκριμένων προβλημάτων και λαθών στη χρήση του Τυπικού, σε τοπικές συνήθειες και πώς αυτές μπορούν να εναρμονισθούν με το τυπικό, σε μελλοντικές διορθώσεις λειτουργικών εκδόσεων.

Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν Ιεροψάλτες, μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου καθώς και Ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, παρεμβαίνοντας στην πρώτη ημέρα της διημερίδας, ευχαρίστησε τον ομιλητή για σύνολη την προσφορά του στα λειτουργικά πράγματα της Εκκλησίας μας, κυρίως στην διαμόρφωση των Τυπικών διατάξεων, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της Λειτουργικής τάξης, προς την οποία οφείλουν να εξασκούνται και προσαρμόζονται τόσο οι Ιεροψάλτες όσο και οι Κληρικοί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Β.Καρολίνα: Περισσότεροι από 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου διαγνώστηκαν με καρκίνο

Περισσότεροι από 150 φοιτητές, απόφοιτοι και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστήμιου Βόρειας Καρολίνας διαγνώστηκαν με καρκίνο.…

2 Απριλίου 2024

Forbes: Ακόμα πιο πλούσιοι κατά 72 δισ. δολάρια έγιναν πέρσι οι Ρώσοι μεγιστάνες

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας αύξησαν πέρυσι τον πλούτο τους κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας…

2 Απριλίου 2024

Tο 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

2 Απριλίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου και το 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας Μαγνησίας δεν…

2 Απριλίου 2024

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου ευχαριστεί το Ίδρυμα Λασκαρίδη για την απορρύπανση της ακτογραμμής του Ανατολικού Πηλίου

Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για…

2 Απριλίου 2024

Η Εκκλησία αναλαμβάνει πρωτοβουλία κατά της βίας των ανηλίκων

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου, υπό την…

2 Απριλίου 2024