Τοπικά

Επιτυχής διημερίδα περί του Λειτουργικού Τυπικού στο Βόλο

Διημερίδα με θέματα Λειτουργικού τυπικού πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος αντίστοιχα με φορέα διοργάνωσης τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Τοπικής Εκκλησίας.

Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο Δρ Διονύσιος Μπιλάλης-Ανατολικιώτης, Μουσικολόγος-Τυπικολόγος, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής εκδόσεως των «Διπτύχων» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου κ. Ευστάθιος Γραμμένος, άνοιξε την διημερίδα και παρουσιάζοντας τον προσκεκλημένο εισηγητή κ. Διονύσιο Μπιλάλη-Ανατολικιώτη.

Η εισήγηση της πρώτης ημέρας αφορούσε «Δυσκολίες στο Εκκλησιαστικό Τυπικό (καθημερινές λειτουργίες, προεόρτια, μεθέορτα)». Ακολούθησε εκτενής διάλογος επάνω στα περιεχόμενα και την ορθή χρήση του Τυπικού, στην κατανόησή του και στην ερμηνεία διαφόρων όρων του.

Η εισήγηση της δεύτερης ημέρας αφορούσε «Εσφαλμένες λειτουργικές συνήθειες». Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος επί συγκεκριμένων προβλημάτων και λαθών στη χρήση του Τυπικού, σε τοπικές συνήθειες και πώς αυτές μπορούν να εναρμονισθούν με το τυπικό, σε μελλοντικές διορθώσεις λειτουργικών εκδόσεων.

Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν Ιεροψάλτες, μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου καθώς και Ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, παρεμβαίνοντας στην πρώτη ημέρα της διημερίδας, ευχαρίστησε τον ομιλητή για σύνολη την προσφορά του στα λειτουργικά πράγματα της Εκκλησίας μας, κυρίως στην διαμόρφωση των Τυπικών διατάξεων, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της Λειτουργικής τάξης, προς την οποία οφείλουν να εξασκούνται και προσαρμόζονται τόσο οι Ιεροψάλτες όσο και οι Κληρικοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το