Άρθρα

Επιστημονική ανορθογραφία

Του Φοίβου Ιωσήφ

Αν λάβετε επιστολή ιδιόχειρη από γιατρό θα είναι καθαρογραμμένη και τα γράμματα ολοστρόγγυλα και ορθογραφημένα. Θα τη διαβάσετε και θα την κατανοήσετε, το πιθανότερο δε, θα έχει εξαιρετική σύνταξη. Τώρα, επισκέπτεσθε τον ίδιον άνθρωπο στο ιατρείο του, σας εξετάζει και αποφαίνεται επιστημονικά ότι πρέπει να πάρετε μία σειρά φαρμάκων ανάλογων για την πάθησή σας. Στη συνταγή που σας δίνει προσπαθείτε να διαπιστώσετε αν απευθύνεται σε Έλληνα φαρμακοποιό ή σε φαρμακείο του Ισλαμαμπάντ. Εσείς, επειδή δεν γνωρίζετε τις ονομασίες των φαρμάκων πείθεσθε ότι ο γιατρός σας είναι άριστος γνώστης της Αραβικής γλώσσας. Φεύγοντας χαιρετάτε τον γιατρό με αραβικό χαιρετισμό salam alecoym και αντιλαμβάνεστε ότι εκείνος δεν καταλαβαίνει γρι από Αραβικά. Υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στις γνώσεις του στον γραπτό λόγο από τον προφορικό. Προφανώς έχει μάθει αραβικά μόνον να γράφει και δεν έχει μάθει να μιλάει. Scripta manent που λέγαν και οι Λατίνοι, τα γραπτά μένουν. Verba Volant- τα λόγια πετάνε. Είναι η φιλοσοφία των ιατρών, θέλουν να σιγουρέψουν τον πελάτη τους. Τις συνταγές δεν διαβάζει αλλά αποκρυπτογραφεί ο Φαρμακοποιός ως γνώστης και αυτός της Λατινοαραβικής γραφής. Σχεδόν πάντα αποκρυπτογραφεί σωστά, τώρα αν καμιά φορά σας έγραψε ο γιατρός χάπια για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και ο Φαρμακοποιός σας έδωσε για τον σταματημό της ευκοιλιότητας, μην περιμένετε να πάτε στο αποχωρητήριο πριν την παρέλευση δεκαημέρου. Να εξηγούμαστε γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε και ένα λάθος 2% δικαιολογείται. Είναι από τις περιπτώσεις που οι δυσκοίλιοι χρησιμοποιούνται και για εκρηκτικοί μηχανισμοί στην υπονόμευση κατεδαφιστέων κτιρίων.
Πολλοί κακόβουλοι άνθρωποι λένε πως ο Γιατρός δεν γνωρίζει την ορθογραφία του φαρμάκου και τη γράφει δυσανάγνωστα για να μην εκτεθεί στον παραλήπτη Φαρμακοποιό. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Είμαι άπιστος. Η πίστη είναι σπουδαίο πράγμα γι’ αυτό συνοδεύεται και από την φράση «πίστευε και μη ερεύνα». Όλοι οι ερευνητές στο πυρ το εξώτερον και ακόμη παραπέρα. Δεν είναι ώρα τώρα να εκτιθέμεθα. Τζίζ, καίει.

Κάποιοι άλλοι, ελαφρώς ακοινώνητοι θεωρούν τη συμπεριφορά της κακογραφής και σαν ένδειξη υπεροψίας απέναντι στον ασθενή πελάτη. Ποιος είσαι εσύ ρε φίλε που θα ελέγξεις τον ανώτερο σου επιστήμονα που παίζει το ήπαρ με το ένα χέρι πίσω; Ρώτα μας για τον οισοφάγο, ρώτα μας για το παχύ έντερο, θα ακούσεις και θα ζαλιστείς, θα σου συμβεί αυτό που λένε στην πιάτσα των Taxi, «θα πάθεις πλάκα». Άντε μπράβο που θέλετε να βάλετε χέρι και στους επιστήμονες Γιατρούς, για σοβαρευτείτε λίγο, σαν πολύ αέρα σας δώσαμε ανθρωπάκια πελάτες ασθενείς. Δεν φθάνει που σας εξετάζουμε, δεν φθάνει που σας κάνουμε τη χάρη να ρίχνουμε το βλέμμα απάνω σας, δεν φθάνει που αναπνέετε στο ιατρείο μας τον ίδιο πολυτελή αέρα με μας, τώρα θα ελέγξετε και τις ορθογραφικές μας γνώσεις; Ε όχι, η επιστήμη πρέπει να στέκει ψηλότερα έστω και ανορθόγραφη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται – Τα στοιχεία «γροθιά»

«Κι ο Μενούσης, μεθυσμένος πάει την έσφαξε. Το πρωί ξεμεθυσμένος πάει την έκλαψε» Πρόκειται για…

25 Νοεμβρίου 2023

Ακίνητο για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στη Σκόπελο

  Ο Δήμος Σκοπέλου κατάρτισε κι ενέκρινε τους όρους διενέργειας δημοπρασίας σε δύο στάδια για…

25 Νοεμβρίου 2023

Κάλεσμα των οργανωμένων οπαδών για το Νίκη-Νήαρ Ηστ

Κινητοποίηση επικρατεί στις τάξεις των οργανωμένων για την αναμέτρηση της Νίκης με τη Νήαρ Ηστ,…

25 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: 14 όμηροι της Χαμάς και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σήμερα

Δεκατέσσερις όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, όπως και 42 Παλαιστίνιοι…

25 Νοεμβρίου 2023

Την ισχυρή Νήαρ Ηστ υποδέχεται η Νίκη για τη National League 1

Μια ομάδα με παράδοση στην ελληνική καλαθοσφαίριση κοντράρει η Νίκη. Σήμερα στις 17.00 στο Κλειστό…

25 Νοεμβρίου 2023

Πράξη αγάπης από το Γαλάτσι για 31ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

  Με πολλά είδη ρουχισμού, ένδυσης και υπόδησης, σχολικές τσάντες και είδη γραφικής ύλης συνέδραμε…

25 Νοεμβρίου 2023