Θ Plus

Επιστήμονες με επικεφαλής μια Ελληνίδα «διάβασαν» το DNA του αρχαιότερου βακτήριου της πανούκλας

Δύο σκελετοί θαμμένοι μαζί σε ένα τάφο στην περιοχή της Σαμάρας στη Ρωσία, οι οποίοι ανήκουν σε δύο ανθρώπους που πέθαναν από βουβωνική πανώλη (πανούκλα) πριν από περίπου 3.800 χρόνια και αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά περιστατικά της τρομερής λοιμώδους νόσου, αποκάλυψαν τα μυστικά τους στους επιστήμονες.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η νόσος «θέριζε» ήδη από την Εποχή του Χαλκού, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα.
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, δρα Μαρία Σπύρου του Τμήματος Αρχαιογενετικής του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, κατάφερε να «διαβάσει» το DNA του βακτήριου Yersinia pestis, το οποίο προκάλεσε τη θανατηφόρα πανώλη στο άτυχο ζεύγος.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του αρχαίου βακτηριακού στελέχους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της νόσου, που έγινε γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» στη μεσαιωνική Ευρώπη και η οποία έχει προκαλέσει μερικές από τις χειρότερες επιδημίες στο πέρασμα της ιστορίας.
Το αρχαίο βακτήριο ηλικίας 3.800 ετών είναι πρόγονος αυτού που προκάλεσε την Πανώλη του Ιουστινιανού (μέσα έκτου αιώνα μ.Χ.), τον Μαύρο Θάνατο και τις θανατηφόρες επιδημίες στην Κίνα τον 19ο αιώνα. Αρχικός φορέας της νόσου ήταν οι ψύλλοι, που τη μετέδωσαν στα τρωκτικά και αυτά στους ανθρώπους.

Όπως δήλωσε η Μ.Σπύρου, «το Yersinia pestis είχε ήδη πριν από περίπου 4.000 χρόνια όλα τα γενετικά χαρακτηριστικά που επέτρεπαν την ταχεία εξάπλωση του βακτηρίου από τους ψύλλους στα τρωκτικά, στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά».
Η πανούκλα – η καταγωγή της οποίας περιβάλλεται ακόμη με μυστήριο- δεν έχει εξαφανισθεί από τον κόσμο μέχρι σήμερα. Υπάρχει σε αρκετές χώρες και δεν εκλείπουν οι φόβοι για μια μελλοντική επανεμφάνισή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λόγια σχολικού εκφοβισμού που πληγώνουν παιδιά και εφήβους

της Χρύσας Λεϊμονή, ψυχολόγου Με τον όρο «σχολικό εκφοβισμό», αναφερόμαστε στη χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας…

24 Μαρτίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: 12,8 εκατ. ευρώ η κρατική αρωγή μέχρι τώρα για απώλειες φυτικού κεφαλαίου στη Λακωνία

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και…

24 Μαρτίου 2024

800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν στη Μαγνησία

Στους 800 περίπου ανέρχονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλήφθηκαν τη φετινή χρονιά στα σχολεία…

24 Μαρτίου 2024

Επτά στους δέκα μαθητές με οδηγό τον εθελοντισμό στη ζωή τους

Το 70% των μαθητών δήλωσε ότι ο εθελοντισμός έχει διεισδύσει στην καθημερινή του ζωή σύμφωνα…

24 Μαρτίου 2024

Οι γυναίκες κατακτούν τη θάλασσα – Μαρία Ηλιοπούλου: Η μοναδική εκπαιδεύτρια ταχύπλοων σκαφών στον Βόλο μιλά στη «Θ»

Η μοναδική γυναίκα εκπαιδεύτρια ταχύπλοων σκαφών στον Βόλο, κ. Μαρία Ηλιοπούλου, μας εξηγεί πώς επέλεξε…

24 Μαρτίου 2024

Η μονοτονία και η πλήξη στην εργασία πιο επικίνδυνες από την εξάντληση – Συμπεράσματα έρευνας του Εργαστηρίου Εμβιομηχανικής και Εργονομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε επιχειρήσεις

του δρ Παναγιώτη Β. Τσακλή, καθηγητή Εργαστηρίου Εμβιομηχανικής και Εργονομίας ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Dept of…

24 Μαρτίου 2024