Ελλάδα

Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: 100 επιχειρήσεις «αγοράζουν» τα Σκόπια

Ένα ακόµη βήµα για την ενίσχυση των θετικών αποτελεσµάτων που έχει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή η Συµφωνία των Πρεσπών κάνει σήµερα ο Αλέξης Τσίπρας, που επισκέπτεται επισήµως τα Σκόπια για να ενθαρρύνει συγχρόνως τη σύναψη οικονοµικών συµφωνιών ανάµεσα σε κορυφαίους επιχειρηµατικούς οµίλους των δύο χωρών. Είναι ενδεικτικό το µέγεθος της επιχειρηµατικής αποστολής που φτάνει στα Σκόπια σήµερα, προς αξιοποίηση της πρωθυπουργικής επίσκεψης. Παρά την πολιτική «σκόνη» που σήκωσε η Συµφωνία πριν ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά και στη συνέχεια από διάφορους κύκλους, οι επιχειρηµατίες που δήλωσαν συµµετοχή έφτασαν τον αριθµό 120 (εκπροσωπώντας 100 ελληνικές επιχειρήσεις), παρά τις αρχικές προβλέψεις για «70 το πολύ».

Το στοιχείο αυτό αλλά και οι πληροφορίες ότι αναµένονται, πέραν των διακρατικών, δεκάδες επιχειρηµατικές συµφωνίες οδηγεί στην εκτίµηση ότι ελληνικοί όµιλοι «αγοράζουν» τα Σκόπια. Ως εκ τούτου, το ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία σηµατοδοτεί µια νέα αρχή τόσο σε διπλωµατικό όσο και σε οικονοµικό επίπεδο για τις σχέσεις των δύο χωρών. «Είναι µια επίσκεψη ιστορικής σηµασίας, βασισµένη σε ένα νέο στρατηγικό όραµα για τις χώρες µας» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο πρακτορείο «ΜΙΑ» λίγες ώρες πριν φθάσει στη Βόρεια Μακεδονία συνοδευόµενος από 10 υπουργούς της κυβέρνησής του και 120 εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον βορειοελλαδικό χώρο.

«Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύµµαχοι» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, µε την επισήµανση πως η Συµφωνία δεν είχε µόνο ως αποτέλεσµα την επίλυση του ζητήµατος της ονοµασίας και το ξεκλείδωµα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση µιας ισχυρής διµερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο».

Εχει τη σηµασία του το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται και στο πολιτικό κόστος που είχε για την κυβέρνησή του η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών: «Ενα σηµαντικό µέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέµα αυτό. Ευθύνη µας είναι -δική µου και του Ζόραν- να δείξουµε ότι οι λαοί µας έχουν µόνο να κερδίσουν από τον δρόµο που ανοίχτηκε» τονίζει, µε την επισήµανση πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις δυνάµεις του εθνικισµού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, αναµένεται να συµφωνηθεί ένα σχέδιο δράσης που περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, συµφωνία αµυντικής συνεργασίας, συµφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σηµείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προµάχους µε το Majden, µνηµόνια συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την ενέργεια, την ανάπτυξη υποδοµών και τις υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι συµφωνίες θα αποτυπωθούν µετά την πραγµατοποίηση του πρώτου Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας και θα αφορούν: σχέδιο δράσης για την εµβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο µερών, συµφωνία µεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Αµυνας, µνηµόνιο µεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της Γραµµατείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης θα υπάρξει προσθήκη στο µνηµόνιο κατανόησης µεταξύ της εταιρείας ∆ΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016. Ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται η διακρατική συµφωνία µε βάση την οποία η Ελλάδα αναλαµβάνει τον έλεγχο και την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αποστολή Τσίπρας και Ζάεφ συναντώνται νωρίς το πρωί στο κυβερνητικό µέγαρο των Σκοπίων για να συζητήσουν, µεταξύ άλλων, διάφορες πτυχές της Συµφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα µπουν και οι πρώτες υπογραφές στις αποφάσεις της Μεικτής ∆ιεπιστηµονικής Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων για τα σχολικά βιβλία. Επίσης, θα ανακοινωθεί η καθιέρωση της Επιτροπής για τα Εµπορικά Σήµατα που θα χειρίζεται το κρίσιµο αυτό ζήτηµα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή οι Γιάννης ∆ραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Σταύρος Αραχωβίτης, Ανδρέας Ξανθός, Σία Αναγνωστοπούλου, Μάρκος Μπόλαρης και Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Τον πρωθυπουργό ακολουθεί πολυάριθµη επιχειρηµατική αποστολή από µεγάλο φάσµα τοµέων, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, τα τρόφιµα, η βιοµηχανία και οι νέες τεχνολογίες. Εξ αυτού του λόγου θα πραγµατοποιηθεί το απόγευµα επιχειρηµατικό φόρουµ στο οποίο θα απευθύνουν χαιρετισµό και οι δύο πρωθυπουργοί. Σηµειωτέον πως οι επικεφαλής ορισµένων επιχειρηµατικών κολοσσών όπως οι κ. Μυτιληναίος, Κοντοµηνάς και Στασινόπουλος εκπροσωπούνται αυτοπροσώπως στο επιχειρηµατικό φόρουµ.

Ας σηµειωθεί επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε µε επιχειρηµατίες από τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη τούς κάλεσε να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται δεδοµένου ότι η κυβέρνηση θα διαµορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις λαµβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών. Στη Συµφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά τη συνάντησή του µε τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ηγεσία της Κοµισιόν, Φρανς Τίµερµανς. Ο πρωθυπουργός είπε πως µερικές φορές «πρέπει να αποδεικνύουµε ότι η διαφορά µεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών είναι στην ουσία πολιτική και όχι µόνο στα λόγια». Προσέθεσε πως «µε τη δική σας υποστήριξη καταφέραµε να την υλοποιήσουµε, κάτι που ήταν δύσκολο και για µένα και για τον Ζόραν»

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το