Θ Plus

Επιρρεπείς σε τροχαία όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες

Οι οδηγοί που χάνουν μία έως δύο ώρες ύπνου, σε σχέση με τον συνιστώμενο ύπνο των επτά ωρών, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες, πράγμα που καθιστά πολλούς από αυτούς πιο επιρρεπείς σε τροχαίο.
Η έκθεση του Ιδρύματος ΑΑΑ για την Ασφάλεια των Μεταφορών προειδοποιεί τους οδηγούς ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες για τους ίδιους ή για άλλους.

«Δεν μπορεί κάποιος να χάνει τον ύπνο του και παρόλα αυτά να περιμένει πως θα είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια στο τιμόνι.
Η έρευνά μας δείχνει ότι όποιος έχει κοιμηθεί λιγότερες από πέντε ώρες, αντιμετωπίζει κίνδυνο τροχαίου όπως κάποιος που είναι μεθυσμένος» δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος ΑΑΑ δρ Ντέιβιντ Γιανγκ.

Σύμφωνα με την μελέτη, που βασίσθηκε στην ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 7.234 οδηγών που ενεπλάκησαν σε 4.570 τροχαία, όποιος κοιμάται τέσσερις έως πέντε ώρες, έχει πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τροχαίου, σε σχέση με όποιον κοιμάται επτά ώρες.
Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος είναι ανάλογος με τον κίνδυνο όποιου οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το νόμιμο όριο.

Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος τροχαίου είναι 1,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται έξι έως επτά ώρες, 1,9 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται πέντε έως έξι ώρες, 4,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται τέσσερις έως πέντε ώρες και 11,5 φορές μεγαλύτερος για τους οδηγούς που έχουν κοιμηθεί λιγότερες από τέσσερις ώρες.

Σχεδόν ένας στους τρεις οδηγούς, σύμφωνα με την μελέτη, παραδέχθηκαν ότι τουλάχιστον μια φορά το μήνα οδηγούν τόσο κουρασμένοι που δυσκολεύονται να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Η ΑΑΑ συνιστά στους οδηγούς που θα κάνουν μακρινά ταξίδια, να νιώθουν σε εγρήγορση, να κάνουν στάσεις κάθε δύο ώρες περίπου, να αποφύγουν να έχουν προηγουμένως φάει βαριά φαγητά, να έχουν συνοδηγό και να εναλλάσσονται στο τιμόνι, καθώς επίσης να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων που φέρνουν υπνηλία.

Πηγή: iefimerida

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ “Προκαλούν και πάλι οι “συνδικαλιστικές” – πλασιέ των ασφαλιστικών εταιρειών”

  Η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Σαν τον κλέφτη και ως θέμα εκτός…

13 Ιανουαρίου 2024

Coldplay: Στον «αέρα» οι δύο συναυλίες στο ΟΑΚΑ – Αβέβαιο μέλλον για μεγάλα μουσικά γεγονότα στην Ελλάδα

Μεγάλος προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί σχετικά με τις δύο sold out συναυλίες των Coldplay, οι…

13 Ιανουαρίου 2024

Συνάντηση Αγροτικών Συλλόγων στην Δράκεια – Μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο

Συνάντηση Αγροτικών Συλλόγων στην Δράκεια Πηλίου πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στην ταβέρνα Μεταξογένης όπου πάρθηκε…

13 Ιανουαρίου 2024

Χιονοκαυγάδες μετεωρολόγων : Ο Μαρουσάκης απαντά στον Καλλιάνο – «Εγώ δεν είπα για χιονόστρωση»

Χωρίς σταματημό είναι οι αιχμές που ανταλάσσουν οι μετεωρολόγοι στην δημόσια αντιπαράθεση τους, με φόντο…

13 Ιανουαρίου 2024

Σπάνια φωτογραφία: Το προπολεμικό ρολόι της Λάρισας – Η σύντομη «ζωή» του και ο καταστροφικός σεισμός

Η σημερινή εικόνα που δημοσιεύουμε είναι πολύ σπάνια, αν και το θέμα της είναι τόσο…

13 Ιανουαρίου 2024

Το πιο στυγερό, ανεξιχνίαστο έγκλημα στη Λάρισα: Το μυστήριο της άγριας δολοφονίας του παιδοχειρουργού – Ο φονιάς του κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Βράδυ Σαββάτου, 28 Σεπτεμβρίου 2013. Ένα ζευγάρι που βρίσκεται στο αγρόκτημά του στην οδό Βόλου…

13 Ιανουαρίου 2024