Πολιτισμός

Ενθουσίασαν οι «Γάμοι κόντρα στο ρεύμα» της Νένας Ζήση

 

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ, το  βιβλίο της Νένας Ζήση «Γάμοι κόντρα στο ρεύμα». Ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, οι μικτοί γάμοι εβραίων και χριστιανών στη σύγχρονη Ελλάδα και δη στο Βόλο. Πρόκειται, όπως είπε και η ίδια η συγγραφέας, για μια εθνογραφική έρευνα όπου επιχειρείται να καταγραφεί ο ψυχισμός του Έλληνα και οι συμπεριφορές της κοινωνίας σε θέματα όπως ο αντισημιτισμός και πως αυτό περνάει στο γάμο.

Η περίοδος που εξετάζεται είναι από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα, όμως έμφαση δίνεται στη σύγχρονη εποχή και πως λειτουργούν οι σχέσεις στα ζευγάρια. Η Νένα Ζήση, με τις προσωπικές συνεντεύξεις που έλαβε από τις ίδιους τους εμπλεκομένους, καταθέτει στην ελληνική βιβλιογραφία μια ανθρωπολογική μελέτη υψηλών αξιώσεων εμβαθύνοντας ιδιαίτερα στο θέμα. «Ο μικτός γάμος ειδικά με την εβραϊκή μειονότητα, η οποία είναι φορτισμένη ιστορικά για πολλούς λόγους, διώξεις αιώνων και στερεότυπα, παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα. Τα πράγματα άλλαξαν μετά την θέσπιση του πολιτικού γάμου, αλλά παλιότερα τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα,  γιατί και η χριστιανική αλλά και η εβραϊκή μειονότητα επιθυμούσε ενδογαμία». Η κα Ζήση πραγματοποίησε την έρευνα σε 21 μικτά ζευγάρια. «Οι Εβραίοι βλέπουν πλέον θετικά τον μικτό γάμο κάτι που βοηθά στην ενσωμάτωση του νεαρού ζευγαριού στην κοινωνία» τονίζει.

«Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνείδηση του ατόμου που κάνει έναν μικτό γάμο, η συνακόλουθη αλλαγή στον τρόπο σκέψης του, στοιχεία δηλαδή που αποτελούν μια πρώτης τάξης αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εθνοτική ταυτότητα στην Ελλάδα. Σίγουρα τέτοιου είδους γάμοι πραγματοποιούνται πολύ ευκολότερα σήμερα, ωστόσο η αφήγηση των πληροφοριών αναδεικνύει τόσο τα αίτια όσο και τα κίνητρα που οδήγησαν τα άτομα με διαφορετική θρησκεία να συνυπάρχουν αρμονικά με άλλα διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων.

Και ειδικά για τον Βόλο όλα αυτά έχουν μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι σε μια επαρχιακή πόλη ο οποιοσδήποτε ανοίγεται πιο δύσκολα, εκθέτει επιφυλακτικά τις προσωπικές του ιστορίες, μοιράζεται με το ζόρι τα βιώματά του, για να μην εκτεθεί κυρίως αλλά και για να μην εκθέσει την οικογένειά του. Αλλά και σε σχέση με το εβραϊκό ζήτημα, η προσφορά της μελέτης είναι σημαντική, αφού εξετάζεται ένα θέμα που σχετίζεται με ένα σύνθετο πλέγμα προκαταλήψεων και αντιεβραϊκών στερεοτύπων που έχει διαμορφωθεί στο υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας», επισημαίνει στην θετική κριτική του για το βιβλίο ο Λέοντας Ναρ, για το ηλεκτρονικό περιοδικό www.diastixo.gr

Την παρουσίαση οργάνωσε ο Τομέας Εκπαίδευσης του Σοροπτιμιστικού ομίλου Βόλου «Θέτις», οι εκδόσεις «Δέσποινα Κυριακίδη» και ο Δήμος Βόλου. Για το βιβλίο μίλησαν η  Ιωάννα Λαλιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος και η Ρίκα Μπενβενίστε, Καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αποσπάσματα διάβασε  η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη, ενώ ο Πέπο Σάλεμ, καθηγητής μουσικής, πλαισίωσε μελωδικά την εκδήλωση. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το