Κατηγορίες: Τοπικά

Ενστάσεις 2.000 αγροτών Πηλίου για επιδοτήσεις “Θ”

Περισσότερες από 2.000 είναι οι ενστάσεις που υποβάλλονται ήδη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Βορείων Σποράδων από δικαιούχους αγρότες, οι οποίοι είτε δεν έλαβαν ούτε ευρώ από την προκαταβολή της περσινής ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης, είτε πήραν λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούνται, λόγω λαθών και παραλείψεων. Η διαδικασία υποβολής εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, με τους δικαιούχους παραγωγούς να ευελπιστούν ότι θα δικαιωθούν και οι επιδοτήσεις θα κατατεθούν σύντομα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα έχουν αγρότες προκειμένου να προσκομίσουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό τοπογραφικά και συντεταγμένες των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους.

Τα λάθη σύμφωνα με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού εντοπίζονται κυρίως στις επικαλύψεις, με εκτάσεις ιδιοκτησίας συγκεκριμένων αγροτών να φαίνονται στο σύστημα σαν καλυμμένες από άλλους, αλλά και στις αντίστοιχες μη επιλέξιμες, που φαίνονται στη χαρτογράφηση από ψηλά σαν δάσος ενώ είναι καλλιεργούμενες.
Συνέπεια είναι οι δικαιούχοι αγρότες στο σύνολό τους είτε να μην έλαβαν ούτε ευρώ από την προκαταβολή της επιδότησης, είτε να εξασφάλισαν κατά πολύ λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούνται.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, περισσότεροι από 2.000 δικαιούχοι παραγωγοί υποβάλουν ήδη ενστάσεις προς τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με τη διαδικασία στις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης στα Κάτω Λεχώνια να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να κυλά ομαλά χωρίς προβλήματα.
Συνεταιριστές και δικαιούχοι παραγωγοί ευελπιστούν ότι με την υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και παραστατικών, καθώς και των αντίστοιχων απαιτούμενων τοπογραφικών σχεδίων και συντεταγμένων των καλλιεργούμενων εκτάσεων όσοι δεν έλαβαν ούτε ευρώ από τις περσινές επιδοτήσεις ή έλαβαν κατά πολύ λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούνται θα δικαιωθούν και άμεσα οι επιδοτήσεις της περσινής καλλιεργητικής και παραγωγικής χρονιάς θα κατατεθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Βάσει των στοιχείων της διοίκησης, εκτιμάται ότι θα δικαιωθούν όλοι οι δικαιούχοι παραγωγοί που θα προσκομίσουν τοπογραφικά και συντεταγμένες, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους.
Να σημειωθεί ότι εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μήνα ή το αργότερο αρχές του ερχόμενου Μαρτίου η προθεσμία υποβολής από την πλευρά δικαιούχων αγροτών των απαιτούμενων τοπογραφικών σχεδίων και των συντεταγμένων για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο όσοι δικαιούχοι αγρότες δεν κατέθεσαν μέχρι τώρα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Βορείων Σποράδων τα απαιτούμενα τοπογραφικά σχέδια και τις συντεταγμένες να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά το συντομότερο δυνατό, καθώς τέλος Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία και κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη διαδικασία έγκρισης και καταβολής των επιδοτήσεων ΟΣΔΕ μέχρι και το 2020.
Με δεδομένη την υποβολή χιλιάδων ενστάσεων, το χρόνο που θα απαιτηθεί για την εξέτασή τους και την έγκριση ή την απόρριψη υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει η εξόφληση, ίσως και πέρα της άνοιξης όπως εκτιμούν συνεταιριστές.
«Ομαλά και χωρίς προβλήματα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γ. Διανελλάκης «εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων από περισσότερους από 2.000 δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι είτε δεν έλαβαν ούτε ευρώ από την προκαταβολή της περσινής ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης, είτε πήραν λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούνται, λόγω λαθών και παραλείψεων. Έχουμε τη διαβεβαίωση του αρμοδίου υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα δικαιωθούν όλοι οι παραγωγοί, κυρίως όσοι θα προσκομίσουν τοπογραφικά και συντεταγμένες. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με τα τόσα λάθη. Δεν είναι δυνατόν καλλιεργούμενες εκτάσεις να φαίνονται στη χαρτογράφηση σαν δάσος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ θα δικαιώσουν τους παραγωγούς, καθώς τα δικαιώματα θα τους συνοδεύουν για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα είναι καταστροφικό να μη διορθωθούν τα λάθη. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι τέλος του τρέχοντος μήνα ή το αργότερο αρχές του ερχόμενου Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία προσκόμισης των απαιτούμενων τοπογραφικών και των συντεταγμένων για τα κτήματα. Όσοι δικαιούχοι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη προσκομίσει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό τοπογραφικά και συντεταγμένες πρέπει να σπεύσουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη διαδικασία έγκρισης και καταβολής των επιδοτήσεων ΟΣΔΕ μέχρι και το 2020» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πανηγύρισε το πρώτο “διπλό” ο Βόλος 1-2 τη Λαμία

Την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στη φετινή Σούπερ Λιγκ πανηγύρισε ο Βόλος κερδίζοντας με…

17 Δεκεμβρίου 2023

Με τη συμμετοχή 300 παιδιών η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των κατηχητικών σχολείων

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των κατηχητικών σχολείων και των νεανικών συντροφιών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε…

17 Δεκεμβρίου 2023

Σύσκεψη στον Βόλο υπό τον Λ. Αυγενάκη και Χρ. Τριαντόπουλο για τις δράσεις μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στο Domotel XENIA Volos, στις 19:00 αναφορικά με…

17 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στην ορκωμοσία του Δημάρχου Βόλου

Την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου και του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου τέλεσε…

17 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ – Έρχεται νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Μια πρωτοβουλία ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του…

17 Δεκεμβρίου 2023

Δράση ενημέρωσης για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας από το Job Center προς τα μέλη της ΑΜΚΕ “ΔΙΟΔΟΣ”

Την Πέμπτη 14η Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης από τα στελέχη του Γραφείου Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης…

17 Δεκεμβρίου 2023