Ελλάδα

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ – Έρχεται νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Μια πρωτοβουλία ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, είπε πως θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ. «Ανακοινώνω μια πρωτοβουλία σήμερα: αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο Εθνικό σύστημα Υγείας. Όταν η οικονομία πάει καλά αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με χιούμορ ότι θα αναζητήσει συμβουλή από τον κ. Κουτσούμπα για το τι συμβαίνει όταν πρέπει να μιλήσεις με πόνο στη μέση. «Θα ήθελα να δείξετε λίγη κατανόηση», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, μιλώντας για την κατάκτησή της. «Υστέρα από 14 χρόνια δρομολογείται η επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για μια τομή, έναν εθνικό στόχο. Έγινε μέσα από ένα σχέδιο της πολιτείας βασισμένο στην Εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη, όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές», επισήμανε. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον ο κατώτατος μισθός, την στιγμή που η επενδυτική βαθμίδα σφραγίζει το τέλος της εποπτείας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η χώρα δεν θα βρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια. «Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη», είπε. Όπως συμπλήρωσε δεν είναι εδώ για να ωραιοποιήσει την κατάσταση αλλά να αποκρούσει την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. «Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα μας. Έχουμε όλες τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή διότι:

1ο Ναι η πατρίδα μας διαθέτει πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση. Διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

2ον Σε πείσμα όσων είπε ο κ. Ανδρουλάκης, η οικονομία μας γίνεται πιο εξωστρεφής. Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό.

3ον η χώρα μας έχει στη διάθεσή της και τα 36 δισ. του Ταμείου ανάκαμψης, που αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα. «Είναι ένας κρίσιμος πυλώνας που στηρίζει την ανθεκτικότητα και αυξάνει με μόνιμα μέτρα και μόνιμες μειώσεις φόρων το εισόδημα όλων».

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία του προϋπολογισμού ενδιαφέρει τους πολίτες. «Η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φθηνά. Η Ελλάδα ανέκτησε οριστικά και πάλι την αξιοπιστία της. Έκλεισε ένας κύκλος», είπε και προσέθεσε απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ: « Η χώρα χρεοκόπησε με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, κ. Ανδρουλάκη. Για να αποκαταστήσουμε λίγο την αλήθεια».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι δεν είναι η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο. Στόχος μας η σταθερή αύξηση των μισθών και η δέσμευση μου για 900 ευρώ κατώτατο μισθό και μέσο στα 1500, αυτό ισχύει στο ακέραιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτώντας προς τον Σ. Φάμελλο τον ρώτησε: «Εσείς πόσες αυξήσεις κάνατε στους δημοσίους υπαλλήλους; Εκτός από τις οριζόντιες κάνουμε και σε όσους έχουν διευθυντικές θέσεις». Και μάλιστα απαντώντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Οι διασπαστικές τάσεις στον χώρο σας δημιουργούν τέτοιο εκνευρισμό».

Ακόμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα γίνει νόμος του κράτους τον πρώτο μήνα του επόμενο έτους.

Την ίδια ώρα, προσέθεσε ότι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία αυξάνει σε 6,5 δισ. ευρώ με προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες ενώ θα γίνουν πράξη οι νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Επιπροσθέτως για πρώτη φορά ξεκινά μια καινοτόμα εφαρμογή, το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή θέλει και δίνει πανελλήνιες εξετάσεις. Εξέφρασε, πάντως, τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα της PISA, αλλά όπως είπε σε όλη την ΕΕ υπήρξε μείωση απόδοσης. Σίγουρα, όμως εξήγησε, «τα αποτελέσματα μας υποχρεώνουν να τρέξουμε πιο γρήγορα τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με πρώτη την αξιολόγηση».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις κατά 3%, ενώ όσοι θέλουν να εργαστούν σε μια αγορά εργασίας που έχει ανάγκη για συγκεκριμένες δεξιότητες θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημα τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους. Ο Σ. Φάμελλος από το έδρανό του απάντησε με τον πρωθυπουργό να αποκρίνεται: «Πάλι φωνάζετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμόμαστε όλοι τι κάνατε στους συνταξιούχους. Θυμίζω ότι εμείς επίσης ξεπαγώνουμε τις 3ετίες νωρίτερα από ότι προέβλεπε ο νόμος».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ενός αξιόπιστου κράτους, καθώς προβλέπει πλεόνασμα 2,1%, που είναι αδιαπραγμάτευτο. «Οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Αν θέλετε να είστε σοβαροί για κάθε παρέμβαση να μας λέτε πόσο στοιχίζει και τι θα κόψετε από τον στόχο αυτό. Μας είπατε για νέο ΕΚΑΣ κ. Ανδρουλάκη, κόστους 650 εκ. ευρώ. Αυτά για να πετύχουμε που θα τα βρείτε. Τι θα κόψετε. Αναφέρεστε σ’ αυτά που στηρίξαμε τους πολίτες…»

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δράση ενημέρωσης για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας από το Job Center προς τα μέλη της ΑΜΚΕ “ΔΙΟΔΟΣ”

Την Πέμπτη 14η Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης από τα στελέχη του Γραφείου Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης…

17 Δεκεμβρίου 2023

Τα αποτελέσματα στις τρεις κατηγορίες της ΕΠΣΘ

Τα αποτελέσματα στις τρεις κατηγορίες της ΕΠΣΘ ήταν τα ακόλουθα:   Α’ ΕΠΣΘ (12η αγωνιστική)…

17 Δεκεμβρίου 2023

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε σήμερα τα “Μελωδικά Χριστούγεννα” στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε σήμερα τα <<Μελωδικά Χριστούγεννα>> στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού που οργάνωσε…

17 Δεκεμβρίου 2023

Η απίστευτη μεταμόρφωση ενός κατεστραμμένου λεωφορείου σε άνετη τροχοβίλα

Tα τελευταία χρόνια γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη διάδοση μια νέα τάση στα ταξίδια: τα μεγάλα…

17 Δεκεμβρίου 2023

«Έφυγε» από τη ζωή ο διεθνής σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης, ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο διεθνής σκηνοθέτης και παραγωγός, Βαγγέλη Σερντάρης, που είχε χαρακτηριστεί…

17 Δεκεμβρίου 2023

Άγρια συμπλοκή μεταξύ πέντε νεαρών στο Ρέθυμνο – Ο ένας τράβηξε όπλο και πυροβόλησε

Συμπλοκή μεταξύ πέντε νεαρών συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ρέθυμνο με έναν εκ των…

17 Δεκεμβρίου 2023