Άρθρα

«Ενεργειακά» κτήρια είναι η απάντηση στο υψηλό ενεργειακό κόστος

Του Γιώργου Παπακώστα,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PKK Constructions

Η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει από πέρυσι με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των σπιτιών και γενικότερα στη χρήση των κτηρίων, έχει προκαλέσει μοιραία ανατροπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προγραμματισμούς.
Ειδικά τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, η αγωνία των πολιτών μεγαλώνει για το αν θα ζήσουν ξανά τους περσινούς υπέρογκους λογαριασμούς και πότε επιτέλους θα μπορέσουν να απεμπλακούν από τον γόρδιο δεσμό της ακριβής ενέργειας.
Οι απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες αυτές καταστάσεις επαναφέρουν στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα για κατασκευή κατοικιών που θα χαρακτηρίζονται από χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς συμπολίτες, είναι πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την έξαρση των ενεργειακών τιμών που έχει πολύπλευρα αίτια.
Αυτό αντιμετωπίζεται με δυο τρόπους. Αυτοί που σκέφτονται να αγοράσουν μια νέα κατοικία πρέπει να στραφούν σε νέες οικοδομές που κατασκευάζονται με υψηλά κριτήρια ενεργειακής κλάσης. Άρα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να ελέγχει τα ενεργειακά κριτήρια της οικοδομής της επιλογής του.
Αυτοί που ήδη έχουν στην κατοχή τους ακίνητο χαμηλής ενεργειακής κλάσης πρέπει να προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, σπιτιών, και των επαγγελματικών στεγών. Μόνο έτσι θα περιορίσουμε το κόστος για την ενέργεια και θα εξοικονομήσουμε πόρους για να τους διοχετεύσουμε σε άλλες ανάγκες.
Με τον όρο «ενεργειακή αναβάθμιση» εννοούμε μια σειρά απλών επεμβάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτηρίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 80%.

Κτήρια προηγούμενων δεκαετιών αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορα προβλήματα: Παρωχημένη αισθητική, φθορά στα υλικά κατασκευής, υπέρμετρη κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστικά για πώληση ή ενοικίαση. Παράλληλα η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, οδηγούν στην αναβάθμιση των όψεων τόσο αισθητικά όσο και ενεργειακά. Συγχρόνως και η εξέλιξη στην τεχνολογία των δομικών υλικών συμβάλλει στην αναβάθμιση αυτή.
Η εταιρεία μας, η Ppk Constructions, κατασκευάζει νέες οικοδομές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, άλλωστε ήταν και η πρώτη οικοδομική εταιρεία που κατασκεύασε την πρώτη Πράσινη πολυκατοικία το 2011 στον Βόλο. Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε με συνέπεια οικοδομές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή χαμηλό κόστος χρήσης.
Επίσης αναλαμβάνει την μελέτη και την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, του διαμερίσματος, του σπιτιού και οποιουδήποτε ακινήτου καινούργιου ή υπάρχοντος, με βάση την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λύση. Έτσι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε αντίστοιχο αίτημα, εξασφαλίζοντας έως και 80% μείωση μηνιαίου κόστους λειτουργίας. Επίσης εκπονεί μελέτες για τον σχεδιασμό του κτηρίου ως «Κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης». Συγκριμένα, εξετάζοντας ένα πολύ μεγάλο πλήθος εναλλακτικών σεναρίων σχεδιασμού, προσδιορίζεται αρχικά η δυνατότητα κατασκευής του κτηρίου ως κτήριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή με πολύ χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, επεμβαίνοντας στη γεωμετρία και στην ποιότητα κατασκευής των δομικών στοιχείων του. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες και το διαθέσιμο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής, προσδιορίζεται η βέλτιστη από πλευράς κόστους και ενεργειακής απόδοσης τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της απαιτούμενης ενέργειας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:
– Μείωση κόστους λειτουργίας (ειδικά σήμερα με τις υψηλές τιμές των καυσίμων οι οποίες αυξάνονται διαρκώς).
– Βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι.
– Αύξηση της αξίας του ακινήτου.
Η ενεργειακή κλάση του κτηρίου, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξία πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου, καθώς ένα κτήριο με υψηλή ενεργειακή κλάση (Α, Α+) είναι χαμηλής μηνιαίας κατανάλωσης έως και 80%.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας με επακόλουθο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του χρήστη. Κι αυτό γιατί η μόνωση του κτηρίου το μεν καλοκαίρι δεν επιτρέπει στη ζέστη να εισέλθει στο εσωτερικό του, τον δε χειμώνα διατηρεί τη θέρμανση εσωτερικά και το απομονώνει από το
εξωτερικό κρύο.
Συνοψίζοντας:
α) Οι επεμβάσεις που προβλέπει μια ενεργειακή αναβάθμιση σε ένα κτήριο, αποτελούν μονόδρομο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και επιφέρουν σημαντική οικονομία στον ετήσιο οικιακό προϋπολογισμό και
β) αυτοί που σκέφτονται να επενδύσουν στην αγορά κατοικίας είναι σαφές ότι πρέπει να στραφούν σε νέες οικοδομές που κατασκευάζονται με υψηλή κριτήρια ενεργειακής κλάσης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

NASA: Έφτιαξε το χριστουγεννιάτικο αστρικό δέντρο του Γαλαξία – Δείτε εικόνες

Με μια εικόνα του «Σμήνους Χριστουγεννιάτικου Δέντρου», με άστρα που… αναβοσβήνουν γιορτάζει η NASA την…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» για τον 22χρονο Θοδωρή που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Λάρισα

Πλήθος συγγενών και φίλων βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο νωρίς το μεσημέρι…

25 Δεκεμβρίου 2023

Συγκινεί 10χρονος νεφροπαθής που χωρίστηκε από την οικογένειά του στη Γάζα – Φοβάται πως δεν θα ξαναδεί ποτέ τους δικούς του

Ο Νάσεμ Μόχρα, ένας 10χρονος νεφροπαθής, φοβάται πως ενδεχομένως δεν θα δει ποτέ ξανά την…

25 Δεκεμβρίου 2023

Σαν «Home Alone»: Αεροπορική εταιρεία έβαλε ασυνόδευτο 6χρονο σε λάθος πτήση

Σε σύγχρονο Κέβιν Μακάλιστερ εξελίχθηκε ο 6χρονος Κάσπερ, που χωρίς να το θέλει, βίωσε μια…

25 Δεκεμβρίου 2023

Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 12χρονο

Επίθεση από σκύλο δέχθηκε ένας 12χρονος στο Καματερό. Η επίθεση η οποία έγινε κάτω από…

25 Δεκεμβρίου 2023

Καλοκαιρία

Καλοκαιρινά Χριστούγεννα τα φετινά, με υψηλές θερμοκρασίες. Και καλό και κακό το λες. Πάντα ένα…

25 Δεκεμβρίου 2023