Τοπικά

Έναρξη του νέου δικαστικού έτους στο Βόλο με τους δικηγόρους εξαντλημένους οικονομικά από την 6μηνη αποχή

dikastes_agiasmos_02

Επίσημη έναρξη του νέου δικαστικού έτους, σήμερα, και στα Δικαστήρια του Βόλου. Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της πόλης, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και δικαστικών υπαλλήλων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος έκανε λόγο για τεράστιο αγώνα που καταβάλλει ο δικαστικός κόσμος, για να κρατήσει ψηλά τον θεσμό της δικαιοσύνης και να φέρει εις πέρας τον μεγάλο όγκο εργασίας. Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο που έχουν. Αναφέρθηκε και στη γιορτή του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου που τιμάται στις 3 Οκτωβρίου και προανήγγειλε ότι η θέμα της φετινής εκδήλωσης θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εκ μέρους της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής κ. Χρυσόστομος και εκ μέρους του δικηγορικού κόσμου ο κ. Νικολόπουλος από την Πάτρα.

dikastes_agiasmos_03

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Δικαιοσύνης, ιεραρχώντας ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το κτιριολογικό του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. Ο κ. Γαϊτάνης υπογράμμισε, επίσης, τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δικηγόροι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το νέο έτος τους βρίσκει οικονομικά εξαντλημένους από την πολύμηνη αποχή. «Λόγω της 6μηνης αποχής, οι παραστάσεις των μελών μας το πρώτο 8μηνο του 2016 ήταν μειωμένες σε σχέση με αυτό του 2015 κατά 58,20%», τόνισε ο κ. Γαϊτάνης και πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι φέτος ο Σύλλογος μετρά 32 μέλη λιγότερα. Από αυτά τα 32 τα 11 διορίστηκαν στο Δημόσιο, 7 μέλη βγήκαν στη σύνταξη, ενώ 14 μέλη αποχώρησαν, διότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές.

dikastes_agiasmos_04

Αναλυτικά η ομιλία Λ. Γαϊτάνη

Είμαστε παρόντες και φέτος στον Αγιασμό, όλοι οι φορείς της Δικαιοσύνης τοπικά. Για να δείξουμε ότι μας ενώνουν τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Και ας την υπηρετούμε από διαφορετική θέση ο καθένας.
Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι ότι συμβιώνουμε σ’ ένα δικαστικό μέγαρο, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας μεγαλούπολης, όπως ο Βόλος. Σ’ ένα κτίριο , το οποίο η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης , με κτιριολογική της μελέτη τον Απρίλιο , έκρινε τους χώρους του επαρκείς. Αυτό θα είχε ως συνέπεια οποιοδήποτε αίτημα, όχι για νέο δικαστικό μέγαρο, αλλά ούτε για απλή μεταφορά υπηρεσιών, να μην μπορεί να γίνει δεκτό. Ζητήσαμε δημόσια, με συνέντευξη Τύπου, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δηλώσει ότι δεν την εκφράζει η συγκεκριμένη κτιριολογική μελέτη. Προκαλέσαμε σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή του Υπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, αλλά και της Μαγνησίας. Προκαλέσαμε τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα εντάξει την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στο πρόγραμμα του Υπουργείου. Τη δέσμευση ότι θα τρέξει παράλληλα τη λύση της άμεσης μεταφοράς υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου σε άλλο κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου. Περιμένουμε λοιπόν από την πολιτική ηγεσία να φανεί συνεπής. Αλλιώς θα είμαστε υποχρεωμένοι να την καταγγείλουμε για εμπαιγμό. Εμπαιγμό του νομικού κόσμου, εμπαιγμό των κατοίκων της πόλης αυτής. Επαναλαμβάνω σήμερα αυτό που επεσήμανα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από τις πόλεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δικαστικά τους μέγαρα, ο Βόλος είναι η μεγαλύτερη μετά τον Πειραιά πόλη. Για τον Πειραιά όμως δρομολογήθηκε λύση. Τώρα σειρά έχει ο Βόλος.
Ξεκινάμε το νέο δικαστικό έτος με τους δικηγόρους εξαντλημένους οικονομικά από την εξάμηνη αποχή. Δείξαμε όμως στην ελληνική κοινωνία ότι οι δικηγόροι είναι πλέον ένας από τους πιο δυναμικούς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κλάδους. Ένα κλάδος ωστόσο που υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2015 τα μέλη του Συλλόγου ήταν 586. Σήμερα είναι 554, 32 μέλη λιγότερα. Από αυτά τα 32 τα 11 διορίστηκαν στο Δημόσιο, 7 μέλη βγήκαν στη σύνταξη, ενώ 14 μέλη αποχώρησαν, διότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει τον καθένα μας. Η εγγραφή σε λίγο καιρό όμως 8 νέων μελών, δημιουργεί την ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη νέοι , που προσδοκούν μία πετυχημένη καριέρα δικηγόρου.
Πάντως, λόγω και της 6μηνης αποχής, οι παραστάσεις των μελών μας το πρώτο 8μηνο του 2016 ήταν μειωμένες σε σχέση με αυτό του 2015 κατά 58,20%. Η αύξηση όμως των παραστάσεων κατά 116,70% το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2016, σε σχέση με το δίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος 2015, δημιουργεί κάποιες προσδοκίες ανάκαμψης σε μία Ελλάδα όμως, όπου σχεδόν όλοι χρωστούν.
Ξεκινώντας το νέο δικαστικό έτος εμείς όλοι εδώ θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνθήκες της λεγόμενης επιτάχυνσης , που δημιουργεί ο νέος Κ.Πολ.Δ.. Ερευνώντας τα στοιχεία από το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο , όχι της Ελλάδας απλώς, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, αυτό της Αθήνας, θα δούμε, αν οι δικαστές μπορούν ν’ ανταποκριθούν σε τέτοιο όγκο υποθέσεων. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων έχει έγκαιρα προειδοποιήσει ότι το σύστημα θα μπλοκάρει. Εύχομαι να διαψευστούμε, φοβούμαι όμως ότι θα επαληθευτούμε.
Και μια και αναφέρομαι στους δικαστές θα ήθελα να κάνω και μία ιδιαίτερη επισήμανση. Τον Αύγουστο ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου πήρε δημόσια θέση αποδοκιμάζοντας το να κρεμιέται δικαστής στα μανταλάκια για μία απόφαση προσωρινής διαταγής. Είπαμε ότι θα πρέπει ν’ αφήσουμε τους δικαστές ν’ αποφασίζουν ελεύθερα. Να σεβαστούμε όλοι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ας περιοριστεί επιτέλους ο καθένας στο ρόλο του. «Ο καθείς εφ ω ετάχθη».
Ως δικηγόροι προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Παράπονα και διαμαρτυρίες από μέρους μας θα υπάρξουν. Απευθυνόμενοι όμως στους προϊσταμένους έχουμε σαν στόχο να επιλύσουμε το όποιο πρόβλημα σε κλίμα συνεργασίας. Όχι σε κλίμα αντιπαλότητας.
Καλό Δικαστικό έτος σε όλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το