Τοπικά

Έμβλημα με τον Κένταυρο Χείρωνα διεκδικεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Αίτημα στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών θα υποβάλει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου προκειμένου η εικόνα του Κένταυρου Χείρωνα που υποδέχεται τον Αχιλλέα να αποτελεί στο εξής το έμβλημα του Δήμου.

Ως λογότυπο του Δήμου Νοτίου Πηλίου προτείνεται η εικόνα όπου ο Κένταυρος Χείρων φαίνεται να δέχεται τον Αχιλλέα ως μαθητή του ή να παίρνει τον Αχιλλέα σαν παιδί ( από τα χέρια του Πηλέα, του πατέρα του). Ο ρόλος του Χείρωνα είναι συνδυασμός θετού πατέρα και διδασκάλου. Αυτή είναι άλλωστε και η αρχαιότερη παράδοση. Ο Πηλέας, η Θέτις ή και οι δύο μαζί αποδίδουν το παιδί στην προστασία. του διδάσκαλου για καθοδήγηση.
Ο Χείρων αντιπροσωπεύει την αφθονία και την ευλογία, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι δίδαξε σε διάφορους ήρωες τις εν δυνάμει αγαθοεργές δυνάμεις του φυσικού κόσμου: τις τέχνες της αστρολογίας, της βοτανικής, της θεραπείας, του κυνηγιού, της πολεμικής τέχνης, αλλά και της άσκησης των δικών τους εσωτερικών, φυσικών χαρισμάτων. Ο Χείρων είναι ο Δάσκαλος των Μυθικών χρόνων, με καταγωγή τον χώρο «ευθύνης» του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Εκείνο που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι η έντονη παρουσία της ελιάς. Λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η ελιά ανά τους αιώνες στην καθημερινότητα τα κλαδιά, ο καρπός (χρώμα: πράσινο – λαδί σκούρο) αλλά και το ελαιόλαδο, ο «χυμός» του ελαιόδεντρου (χρώμα: πράσινο – λαδί ανοιχτό) έχουν συμβολικό χαρακτήρα και κατέχουν τιμητική θέση σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής των κατοίκων της περιοχής.  Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του ατόμου. Τα χρώματα είναι τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μεταφέρουν, στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το