Ελλάδα

«Εμφανίστηκε» ο «Μάξιμος Σαράφης»: Οι όροι που θέτει για να καταθέσει

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης (20/2) ο ένας εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ο «Μάξιμος Σαράφης», απέστειλε επιστολή στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, ζητώντας να καταθέσει υπό προϋποθέσεις.
Ο προστατευόμενος μάρτυρας ζητά να καταθέσει με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων αλλοίωσης χαρακτηριστικών και σε διαφορετικό δωμάτιο ώστε να μην αναγνωριστεί. Με βάση τη νέα αυτή εξέλιξη, με την «εμφάνιση» του προστατευόμενου μάρτυρα γίνεται σαφές ότι εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση, που είναι να καταθέσει αλλά χωρίς να γίνει γνωστή η ταυτότητά του.

Τα τρία αιτήματα της προανακριτικής στον Αρειο Πάγο
Διάσταση απόψεων διαπιστώνεται μεταξύ προανακριτικής και Δικαιοσύνης για το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τη Novartis πρέπει να καταθέσουν με ή χωρίς κουκούλες. Στον Άρειο Πάγο μετατοπίζεται πια το ενδιαφέρον. Τα ερωτήματα είναι πώς θα καταθέσουν τελικά, αν καταθέσουν, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ποια είναι τα επόμενα βήματα και πότε θα απαντήσει ο Άρειος Πάγος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN TV, ένα είναι σαφές: ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν, όπως προβλέπει ο νόμος του 2018, δηλαδή με οπτικοακουστικά ή ηλεκτρονικά μέσα, και αν οι ίδιοι το επιθυμούν, ακόμη και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ή αλλοιωμένη τη φωνή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis ζήτησαν να εξετάσουν τους δύο μάρτυρες («Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη») όπως αυτοί εξετάστηκαν και ενώπιον του αντιεισαγγελέα του κ. Σοφουλάκη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον του αντεισαγγελέα οι δύο μάρτυρες εξετάστηκαν με αλλοιωμένα μεν τα χαρακτηριστικά τους αλλά ήταν στο ίδιο δωμάτιο. Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, είναι ότι ο κ. Σοφουλάκης εξέτασε τους δύο μάρτυρες στη ΓΑΔΑ.

Πάντως, τρία είναι τα ζητήματα που έχει θέσει η Προανακριτική Επιτροπή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το πρώτο είναι να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν ενώπιον του κ. Σοφουλάκη. Το δεύτερο είναι να τους παραδοθούν όλα τα έγγραφα από την κυρία Τουλουπάκη. Το τρίτο είναι να επανεξεταστεί το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το