Τοπικά

Ελεύθεροι νεαροί διαδηλωτές για τα επεισόδια στην ΑΓΕΤ

 

Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν χθες δύο νεαροί 17 και 21 ετών που κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοφορία, για τα επεισόδια που συνέβησαν στις 13 Ιουνίου του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα υπηρεσίας Πρωτοδικών, χωρίς την επιβολή όρων, με την παραίνεση να μείνουν στο εξής μακριά από φασαρίες…
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι δύο κατηγορούμενοι ενώπιον του ανακριτή αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στα επεισόδια, δεχόμενοι μόνο την παρουσία τους στη συγκέντρωση μαζί με άλλους διαδηλωτές. Ωστόσο, το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι έφεραν ξύλα και μπαλόνια με κόκκινη μπογιά για να τα εκτοξεύσουν στους αστυνομικούς και πως συμμετείχαν στο πλήθος που προέβη σε βιαιοπραγίες. Διευκρινίζεται πως παρότι οι πράξεις που τους βαραίνουν (διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοφορία) είναι πλημμελήματα, οδηγήθηκαν στην τακτική ανάκριση λόγω του τραυματισμού του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας Μιλτιάδη Αλεξάκη, του β’ υποδιευθυντή Γιώργου Ντιζέ και ενός ακόμα αστυνομικού (επικίνδυνες σωματικές βλάβες). Παράλληλα στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα περισσότερων από 20 διαδηλωτών, με την πλειοψηφία τους να διώκεται για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης οπλοφορίας, ενώ ένας από αυτούς είναι αντιμέτωπος με κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη, της κατοχής εκρηκτικής ύλης, λόγω μιας μολότοφ που φέρεται να είχε. Γι’ αυτόν τον λόγο σχηματίσθηκε δικογραφία, με τους υπολοίπους να κατηγορούνται για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, με αποτέλεσμα να αφεθούν όλοι ελεύθεροι.

Μολότοφ – χημικά και τραυματισμοί
Υπενθυμίζεται πως σε «πόλεμο» μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, είχε μετατραπεί η διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών και κατά της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια. Η πορεία είχε ξεκινήσει από το Νοσοκομείο Βόλου και είχε καταλήξει στην τσιμεντοβιομηχανία, ενώ ήταν μαζική, με συμμετοχή σχεδόν 2.000 ανθρώπων. Η πορεία είχε αρχίσει στις 7 το απόγευμα από το Νοσοκομείο, όπου είχαν δώσει το «παρών», εκτός από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Βόλου, που τη διοργάνωσε και άλλοι φορείς, μικρά πολιτικά κόμματα, δημοτικές κινήσεις και μεμονωμένοι άνθρωποι, και δέκα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ κατέληξε έξω από το εργοστάσιο. Η εμπροσθοφυλακή της πορείας, άμεσα κατευθύνθηκε στην είσοδο του εργοστασίου που ήταν κλειστή, την άνοιξε, για να μπουκάρει στο χώρο, όπου τους περίμενε μια διμοιρία υποστήριξης που τους απώθησε με χρήση χημικών.
Παράλληλα, μικρή ομάδα διαδηλωτών πήρε στο κυνήγι ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας που βρισκόταν στον χώρο αριστερά από την πύλη, και με χοντρά ξύλα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Μίλτος Αλεξάκης, ο β’ υποδιευθυντής Γιώργος Ντιζές και ένας τρίτος ελαφρότερα στο χέρι, πριν τους απομακρύνουν συνάδελφοί τους.
Οι δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ιατρείο του εργοστασίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ οι διαδηλωτές πριν αποχωρήσουν πετούσαν μπαλόνια με κόκκινη μπογιά.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές ηρέμησαν για περίπου μια ώρα και φώναζαν συνθήματα κατά της καύσης σκουπιδιών, της Δημοτικής Αρχής και της Αστυνομίας, ζητούσαν να φύγει η ΑΓΕΤ από τον χώρο που βρίσκεται πριν τα Αστέρια Αγριάς, ενώ ήθελαν να συνεχίσουν με αποτέλεσμα η Αστυνομία να τους κόψει τον δρόμο με κλούβα κάθετα στον δρόμο. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ και ενώ ο ήλιος είχε δύσει, ομάδα διαδηλωτών πλησίασε στα αριστερά της πύλης του εργοστασίου, για να στήσει πανό, μερικές δεκάδες μέτρα πριν τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες, από την πλευρά των συγκεντρωμένων, που έριξαν πολλές πέτρες προς τους αστυνομικούς, ακούστηκε ο ήχος μολότοφ, με αποτέλεσμα οι διμοιρίες μέσα από το εργοστάσιο και πίσω από τον χώρο στάθμευσης να απαντήσουν με «ομοβροντία» χημικών και κρότου – λάμψης και να αναγκάσουν τους διαδηλωτές σε φυγή, προς την πόλη του Βόλου.
Οι διμοιρίες τούς κυνήγησαν μέχρι κάποιο σημείο, έριξαν ξανά χημικά, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν διαδηλωτές, να υπάρξουν αρκετές λιποθυμίες.
Στη συνέχεια και αφού οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονταν προς Βόλο, εγκαταλείποντας έξω από το εργοστάσιο πανό που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν, η Αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, ενώ αφού άνοιξε ο δρόμος, τον χώρο προσέγγισαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους το είχαν ανάγκη.

Share
Ετικέτες: ΑΓΕΤεπεισόδια

Πρόσφατα άρθρα

Η χήρα που έγινε τροφή για τα γουρούνια και το νεκρό κουτάβι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη μεγαλύτερη δίκη της μαφίας στην Ιταλία

Περισσότερα από 200 άνθρωποι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά…

29 Νοεμβρίου 2023

«Σε ηλικία 12 ετών, με πούλησαν στον σύζυγό μου για 8 ευρώ» – Στο Μαλάουι, οι οικογένειες κοριτσιών τα σταματάνε από το σχολείο για να τα παντρέψουν

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε όλο τον κόσμο, ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται μέχρι…

29 Νοεμβρίου 2023

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, με την…

29 Νοεμβρίου 2023

Καύσιμα: Μπετόν αρμέ η τιμή της βενζίνης – Επιμένει σε υψηλά επίπεδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για τα Χριστούγεννα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει και ένας από τους…

29 Νοεμβρίου 2023

Στα «μαχαίρια» ζευγάρι επιχειρηματιών – Χώρισαν και την «κάρφωσε» στις Αρχές για φοροδιαφυγή

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ένα -πρώην πια- ζευγάρι, με φόντο το μοίρασμα της κοινής…

29 Νοεμβρίου 2023

Επιστήμονες εντόπισαν έξι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι – Μοναδική ανακάλυψη

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε…

29 Νοεμβρίου 2023