Πολιτισμός

Ελεύθερη είσοδο για ανάπηρους και συνταξιούχους σε αρχαιολογικούς χώρους δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού

Υπέρ της δωρεάν πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως βαθμού, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, πτυχιούχους των ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων των φιλοσοφικών σχολών και σε μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Λίνα Μενδώνη στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους δημοσιογράφους.
Οι παραπάνω εισηγήσεις θα συζητηθούν στο σημερινό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της τροποποίησης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε δημοσιευθεί λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές και έθετε σειρά περιορισμών.

Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι μέχρι το 2020 να υπάρξει μια ψηφιακή κάρτα πολιτισμού, που θα αντικαταστήσει την παλιά που είχε θεσπιστεί επί Ευάγγελου Βενιζέλου για να καταργηθεί, τελικά, το 2016. Με την επίδειξη αυτής της κάρτας, η οποία θα είναι μακράς διάρκειας, οι δικαιούχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν άλλα έγγραφα για την δωρεάν είσοδό τους όπως πιστοποιητικά αναπηρίας κ.α.

«Θέλω να τονίσω, και το λέω εγώ που υποστηρίζω σταθερά πως ο πολιτισμός είναι οικονομικό μέγεθος, είναι αναπτυξιακό εργαλείο ότι η τιμολογιακή πολιτική στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δεν μπορεί να είναι μόνο εισπρακτική πολιτική. Πρέπει να αφορά σε ευρύτερες κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιφερειακές πολιτικές» υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη παραθέτοντας στη συνέχεια ένα παράδειγμα: «Την Ημέρα Τουρισμού οι επισκέπτες της Ακρόπολης έφτασαν τις 21.000. Αυτό χονδρικά σημαίνει περίπου 190.000 – 195.000 έσοδα. Σάς βεβαιώ ότι όταν υπήρχε το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές όλες τις κατηγορίες σε καμιά περίπτωση ο αριθμός των εν λόγω ομάδων δεν έφθασε το νούμερο αυτό».

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά
Περισσότερα από 40 κράτη έχουν προσυπογράψει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα στον ΟΗΕ, σχετικά με την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις συνέπειες που έχει η κλιματική σε Ελλάδα και Κύπρο αλλαγή στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη. Παράλληλα συστάθηκε μια επιτροπή για τον σκοπό αυτό, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας και ΥΠΠΟΑ, με σκοπό την διαμόρφωση των απαραίτητων κατευθυντήριων γραμμών και την ευθυγράμμιση του νέου εθνικού σχεδίου που ετοιμάζεται με τα σχέδια της πολιτικής προστασίας αλλά και τα σχέδια διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων τα οποία βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας.

Εκθέσεις, εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνει ο εορτασμός του Έτους Μελίνας Μερκούρη

Έτος Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Σαμαράκη
Σε δύο σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας θα είναι αφιερωμένο το 2020. Στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό της και στον σπουδαίο συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

Το 2020 θα τιμηθεί και ο σπουδαίος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης

Στο πλαίσιο των εορτασμών στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη θα διοργανωθούν, μεταξύ άλλων δύο μεγάλες εκθέσεις ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα αλλά και σειρά μουσικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια τιμητική επιτροπή, υπό την προεδρεία του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας κ. Ζακ Λανγκ στην οποία θα συμμετέχουν ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης και μέλη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Στο μεταξύ, με αφορμή την επέτειο, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε πως υπάρχει πρόθεση εκσυγχρονισμού της λειτουργείας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έναν σημαντικό θεσμό που δημιούργησε η αξέχαστη Μελίνα.

Συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ για παράνομες εισαγωγές
Όπως μας ενημέρωσε η υπουργός Πολιτισμού ανανεώθηκε, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, αντίστοιχα, που εμποδίζει την παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ ελληνικών πολιτιστικών αγαθών και συγκεκριμένα αρχαιολογικού, βυζαντινού, εκκλησιαστικού και εθνολογικού υλικού μέχρι τον 15ο αιώνα.

Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα
«Στην Ελευσίνα όλα είναι κάτω από το μηδέν»: Με τη σύντομη αλλά περιεκτική αυτή φράση περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι προετοιμασίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Όπως είπε η κυρία Μενδώνη, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος ούτε στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος ούτε σε επίπεδο υποδομών.

Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως η Ελευσίνα ενδιαφέρει το ΥΠΠΟ, γι’ αυτό και έχει ανατεθεί στον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη να βρει τρόπους ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. «Είναι ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ, στο οποίο, δυστυχώς, οι άνθρωποι που είχαν επιφορτιστεί την ευθύνη του δεν απέδωσαν τον απαιτούμενο σεβασμό. Αυτό πάμε να δούμε πώς θα θεραπεύσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τούρκος βουλευτής κατέρρευσε την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Έντρομοι οι Τούρκοι βουλευτές είδαν μπροστά στα μάτια τους τον βουλευτή του ισλαμιστικού Κόμματος Ευτυχίας…

12 Δεκεμβρίου 2023

Αυτή είναι η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκονται, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι πόλεις…

12 Δεκεμβρίου 2023

Βοηθούσε νέους να αυτοκτονήσουν με δηλητήριο – Κατηγορείται για 14 ανθρωποκτονίες

Ένας άνδρας από τον Καναδά, που φέρεται να βοήθησε πάνω από δώδεκα νέους στην επαρχία…

12 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διοικήσει τη χώρα με καθαρά χέρια

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκεί που είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αυτοί που έφυγαν αποτελούν παρελθόν», δηλώνει…

12 Δεκεμβρίου 2023

Οι χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πραγματικά κολοσσιαίο για μια χώρα σαν και τη δική…

12 Δεκεμβρίου 2023

Επιφυλακτική η Deutsche Bank με την Ελλάδα, βλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2024

Πολύ κάτω από το μέσο όρο, που τοποθετούν την ανάπτυξη της Ελλάδας οι περισσότεροι αναλυτές,…

12 Δεκεμβρίου 2023