Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα του Θανάση Λάλα στον Χώρο Τέχνης δ. – Θαν. Λάλας: «Η τέχνη γεννήθηκε μαζί μου, μέσα μου»

 

Ανοιχτή προς το κοινό από χθες η έκθεση του Θανάση Λάλα με τίτλο «Τα Ρω της Χαράς», στον Χώρο Τέχνης δ., μία παρουσίαση έργων που χαρακτηρίζονται από τα έντονα εκφραστικά μέσα σχεδίων και χρώματος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και στις 10 Ιανουαρίου 2024.
Ο κ. Λάλας μίλησε σχετικά με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει μέσα από την τέχνη, τη σχέση του με αυτή και το πώς κάθε έργο τέχνης μπορεί να λάβει απεριόριστες ερμηνείες μέσα από την ανθρώπινη φαντασία:
«Δεν πρέπει να μιλά κανείς για αυτό που κάνει και ούτε μου αρέσει να μιλάω για τα έργα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ οι άνθρωποι να χαίρονται. Ουσιαστικά, θα ήθελα αυτό που αισθάνομαι εγώ στα έργα, να περνά στους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα, η ζωγραφική και γενικότερα η τέχνη είναι μία ζούγκλα, στην οποία είτε αποφασίζεις να μπεις είτε όχι. Αν αποφασίσει κανείς να περπατήσει μέσα στο πυκνό δάσος της τέχνης, χωρίς να το καταλάβει, συναντιέται με τον εαυτό του. Στο βάθος του δάσους, αν θέλετε, στο μέσο του σκοταδιού, πάντα υπάρχει ο πραγματικός μας εαυτός. Η τέχνη μας βοηθά να πάρουμε και να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδρομή μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε. Όταν αντικρίζουμε έργα τέχνης, εμείς οι ίδιοι νομίζουμε ότι έχουν φτιαχτεί από κάποιον άλλο για τον εαυτό του, ενώ στην τέχνη, μπορεί μπαίνοντας μέσα σε αυτή να συναντήσεις τον εαυτό σου, σαν να έχει φτιαχτεί για εσένα. Τα έργα, όταν τα βλέπεις πάρα πολύ γρήγορα, σου αφήνουν μία αίσθηση. Αν τα πάρεις στο σπίτι σου και τα τοποθετήσεις και κάτσεις απέναντί τους ή έρθεις να τα δεις ξανά και ξανά, κάθε φορά θα σου ανοίγουν και άλλους διαδρόμους, σαν να παίρνεις άλλη γραμμή λεωφορείου και να πηγαίνεις σε άλλον τόπο. Την τέχνη την κάνω από μικρό παιδί, δεν είναι ένα πράγμα το οποίο το ανακάλυψα, με ανακάλυψε εκείνο. Η τέχνη είναι κάτι που γεννήθηκε μαζί μου, μέσα μου. Έβλεπα, θαύμαζα, μου άρεσαν πάρα πολύ τα έργα τέχνης, περισσότερο όμως μου άρεσε η αίσθηση να βρίσκομαι μέσα στο μουσείο, παρά όλα τα υπόλοιπα του χώρου. Πήγαινα, μίλαγα με τους φίλους μου, κοίταζα και με ενθουσίαζε απλώς που ήμουν εκεί μέσα. Δεν φανταζόμουν πότε τον εαυτό μου να βρίσκομαι από τη μεριά του τοίχου, εκεί που κρεμιούνται τα έργα και που άνθρωποι περνούν στον φανταστικό κόσμο».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η καταδίωξη στη Λάρισα, η απόβαση μεταναστών στην ακτή Παπακώστα, ο νεκρός 59χρονος, οι τρεις έγκυες και ο «άφαντος» οδηγός του τζιπ

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας διακομίστηκε νεκρός ένας 59χρονος μετανάστης από το Ιράν, ενώ είχε εντοπιστεί…

12 Δεκεμβρίου 2023

Ημέρα μνήμης του Heydar Aliyev, εθνικού ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν

Στις 12 Δεκεμβρίου 2023, συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν…

12 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση ΣΟΕΔ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ο.Ε.Δ.) με τον Υπουργό…

12 Δεκεμβρίου 2023

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τον Όλιβερ – Τι βίντεο έδειξαν στον ιδιοκτήτή του

Απαντήσεις αναμένεται να δώσει εντός ωρών το Τμήμα Ανθρωποκτονιών που ασχολείται με την υπόθεση της…

12 Δεκεμβρίου 2023

Ανοίγει η διά χειρός του ΛΕΒ γιορτινή έκθεση με ξεχωριστές υφαντές και κεντητές δημιουργίες

  Επειδή το χειροποίητο είναι… αλλιώς, ετοιμάστηκε και φέτος το καθιερωμένο παζαράκι του Λυκείου των…

12 Δεκεμβρίου 2023

Εργατικό δυστύχημα με θύμα ένα 55χρονο – Τον καταπλάκωσε ο μετασχηματιστής

Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας για τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες…

12 Δεκεμβρίου 2023