Πολιτισμός

Έλενα Στανιού: Βιβλίο που διεισδύει στη ζωή των νηπίων

 

Για μία ακόμη φορά το αναγνωστικό κοινό «αγκάλιασε» την τελευταία συγγραφική προσπάθεια της Έλενας Στανιού και το βιβλίο με τίτλο «Δεν σε θέλω δίπλα μου» (Εκδόσεις Ψυχογιός), αναγνωρίζοντας πως μέχρι την τελευταία σελίδα του έχει να πει αρκετά πράγματα. Η κοινωνική συμπεριφορά των νηπίων μπήκε στο μικροσκόπιο της Βολιώτισσας εκπαιδευτικού και συγγραφέα και μετέφερε στο χαρτί, όσα ζει καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους της στο 2ο Νηπιαγωγείο Βόλου, στο οποίο, μάλιστα, κατέχει τη θέση της διευθύντριας.

Το «Δεν σε θέλω δίπλα μου» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2-4 ετών και μέσα από τις 48 σελίδες του και την ιδιαίτερη εικονογράφηση που έγινε από τον Γιώργο Σγουρό, καταφέρνει να περάσει πολλά μηνύματα για το πώς περνούν τα νήπια κάθε μέρα στο σχολείο. Η κ. Στανιού μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει εννέα βιβλία: Το πρωτοχρονιάτικο δώρο του Άρη (Ψυχογιός, 2009), Το μικρό ρυμουλκό (Ψυχογιός, 2011), Πολίν (Ψυχογιός, 2013), Το μπαούλο στη σοφίτα (Ήρα Εκδοτική, 2013), Τα γενέθλια της Κυβέλης (Ήρα Εκδοτική, 2014), Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας (Ψυχογιός, 2016) που έναν χρόνο αργότερα μεταφράστηκε στην τουρκική γλώσσα από τον Önder Dişlioğlu με τον τίτλο «Çizgili Çantanın Sırrı», Το μικρό ρυμουλκό σε νέο λιμάνι (Ψυχογιός, 2017), Ο πίνακας (Εκδόσεις Αέναον, 2018 – Εκδόσεις Ήβη, 2019), και Δε σε θέλω δίπλα μου (Ψυχογιός, 2021), με τη συγγραφέα να λέει για τον τελευταίο κατά σειρά τίτλο που βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων: «Αν και οι συνθήκες με τον Covid-19 δεν μας ευνοούν, η ενημέρωση που έχω από τον εκδοτικό οίκο είναι πως πηγαίνει καλά το βιβλίο. Είναι για μικρά παιδιά, τα οποία είτε ξεκινούν τον παιδικό σταθμό είτε πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο και πραγματεύεται ένα θέμα που συναντούμε καθημερινά. Και επειδή είμαι νηπιαγωγός, άντλησα έμπνευση από το σχολείο και τους μαθητές μου. Κάθε μέρα ακούμε εκφράσεις του στυλ «Δεν σε θέλω δίπλα μου» ή «Δεν σε έχω φίλο μου», μόλις προκύψει μία παρεξήγηση μεταξύ δύο παιδιών, αν και δύο λεπτά αργότερα τα βλέπουμε να παίζουν πάλι μαζί».
Όμως, ακόμη και όταν ακούγονται τα παραπάνω λόγια, η κ. Στανιού, η οποία φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια στην εκπαίδευση (τα δύο τελευταία κατέχει τη θέση της διευθύντριας στο 2ο Νηπιαγωγείο Βόλου), δεν παύει να τονίζει πως απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά του εκπαιδευτικού: «Δεν το αφήνουμε να περάσει έτσι. Αυτή είναι η δουλειά του παιδαγωγού άλλωστε. Χρειάζεται πολλή υπομονή, ευγένεια και χαμόγελο, δίχως να πάρεις το μέρος κάποιου παιδιού. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να τα κατευθύνεις να λύνουν μόνα τους τυχόν μικροδιαφορές που προκύπτουν. Τα παιδιά έχουν την ιδιότητα να ξεχνούν πολύ γρήγορα ένα άσχημο συμβάν. Ακόμη και όταν προκύπτουν αρνητικές συμπεριφορές, κυρίως μέσα στην τάξη, δεν συμβαίνει το να θέλει ένα παιδί να βλάψει το άλλο, δεν υπάρχει εχθρότητα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια έχουμε συνεργασία με τους γονείς. Τους ενημερώνουμε, αφού πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα παιδιά τους στο σχολείο. Το Νηπιαγωγείο είναι κρίσιμο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδρομής ενός μαθητή, αφού από εδώ ξεκινούν όλα και ο παιδαγωγός έχει δύσκολη και σοβαρή δουλειά να κάνει σ’ αυτά τα δύο χρόνια της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης».

Share
Ετικέτες: Έλενα Στανιού

Πρόσφατα άρθρα

Το CineDoc παρουσιάζει σε πρεμιέρα την ταινία «Το τέλειο γεύμα» – Ντοκιμαντέρ για τη μεσογειακή διατροφή

  Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc…

10 Δεκεμβρίου 2023

Ενδιαφέροντα παιχνίδια σε ΟΑΚΑ και Αλεξάνδρειο για την Basket League

Ενδιαφέροντα ματς διεξάγονται σήμερα για τη 10η αγωνιστική της Basket League. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο…

10 Δεκεμβρίου 2023

Στο ημερολόγιο 2024 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου – Η ποίηση συναντά τη ζωγραφική

  Της Αγγελικής Θάνου Ένα μουσείο κόσμημα για το Πήλιο διανύει τις τελευταίες μέρες της…

10 Δεκεμβρίου 2023

77χρονη Ισραηλινή περιγράφει τον τρόμο που έζησε στα υπόγεια της Χαμάς: «Μου πήραν το μηχάνημα οξυγόνου»

Μια ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος διηγήθηκε πώς οι τρομοκράτες της Χαμάς της αφαίρεσαν το μηχάνημα που…

10 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτή του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου «Καμινάδα» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας – «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο»

Στις 5 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του…

10 Δεκεμβρίου 2023

Κρατούμενος στη Λάρισα γλιτώνει μέρες φυλάκισης

Ευεργετικό υπολογισμό της ποινής επιδίκασε σε προσφεύγοντα κρατούμενο των Φυλακών Λάρισας, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας…

10 Δεκεμβρίου 2023