Τοπικά

Εκτός το 80% των μικρομεσαίων από τις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία

Μόλις ένα 20% των μικρομεσαίων μπορεί να ενταχθεί στις ρυθμίσεις με τις δόσεις για οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση πριν λίγες εβδομάδες.
Από την τοπική αγορά εκφράζεται ο προβληματισμός πως παρά την προσπάθεια για να δοθεί βοήθεια στους επαγγελματίες να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα μνημόνια, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, τελικά ο τρόπος δεν είναι σωστά στοχευμένος, γι’ αυτό και τα οφέλη ελάχιστα.
Μάλιστα το Επιμελητήριο προτείνει μία ρύθμιση των 120 δόσεων που θα είναι ανοικτή για όλους τους μικρομεσαίους χωρίς δηλαδή προϋποθέσεις και δίχως πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης δήλωσε πως «Τα πράγματα είναι πολύ πιεσμένα για τις επιχειρήσεις λόγω του ενεργειακού και του πληθωρισμού, έχοντας προκαλέσει μια μέγγενη από την οποία σύντομα θα πρέπει να βγούμε, διαφορετικά θα υπάρξουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Βρισκόμαστε σε ένα αρνητικό σπιράλ το οποίο σφίγγει όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά πρωτίστως και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, θα πάνε προς το καλύτερο τα πράγματα με την έννοια ότι δεν θα δαπανηθούν άλλα χρήματα για τη θέρμανση».
Μάλιστα για το ενεργειακό που γονατίζει τις επιχειρήσεις ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε και σε ορισμένους κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είναι τα αρτοποιεία, ή οι επιχειρήσεις με τρόφιμα που διατηρούν ψυκτικούς θαλάμους, τα κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα που χρειάζεται και το ψήσιμο των προϊόντων.
«Παράλληλα ο πληθωρισμός προκαλεί τεράστια προβλήματα, όπως και η αύξηση των επιτοκίων. Πρέπει να υπάρξει από τη νέα κυβέρνηση άμεση στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» σημείωσε.
Οι επαγγελματίες της αγοράς αναφέρθηκαν και στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας πως «εμείς έχουμε προτείνει να είναι από μηδενική βάση οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στις 120 δόσεις. Όπως έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις φαίνεται ότι δεν μπορούν να βοηθηθούν οι οκτώ στους δέκα μικρομεσαίοι, οπότε αποκλείονται από αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς έχει κλείσει η Βουλή λόγω των εκλογών και δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να αλλάξουν κάποια σημαντικά σημεία στις ρυθμίσεις αυτές. Ούτε το 20% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις, γιατί υπάρχουν δύσκολες προϋποθέσεις».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συμπλήρωσε πως «εμείς ζητούμε να επανέλθει το παλιό καθεστώς, όταν ακόμη βρισκόμασταν μέσα στα μνημόνια, και να μπορέσει η όποια κυβέρνηση προκύψει να φέρει μια ρύθμιση 120 δόσεων όπου δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Θυμίζουμε πως μια τέτοια ρύθμιση υπήρχε παλιότερα και αφορούσε τις 100 δόσεις. Έτσι θα βοηθηθεί και η μικρή επιχείρηση που κάνει τεράστιες προσπάθειες για να σταθεί όρθια».
Μάλιστα σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό χρέος έχει μειωθεί και η εξαγωγική δραστηριότητα πάει πολύ καλά, η αγορά θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει και να πάρει μπροστά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το