Άρθρα

Εκτίμηση τιμών πώλησης κατοικιών για το 2024

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού –
κατασκευαστή PKK Constructions

Στις τιμές που θα διαμορφωθούν οι αγοροπωλησίες ακινήτων για το 2024 στρέφεται το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών-αγοραστών. Οι κατασκευαστές, επενδυτές στον χώρο του real estate, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικία, παρακολουθούν τις τάσεις για τη διαμόρφωση των τιμών που παρουσιάζονται σε φόρουμ, αλλά και μέσα από τις εκθέσεις και τις αξιολογήσεις οικονομικών παραγόντων.
Ανοδική πορεία είχαν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην εγχώρια αγορά την περσινή χρονιά, που ήδη έκλεισε με θετικό πρόσημο (+11%). Αύξηση πάνω από 7% καταγράφηκε και στις τιμές ενοικίασης ακινήτων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το δίκτυο της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τις τιμές το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται σε αυτό το τρίμηνο, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο στην Ευρυτανία, που έφτασε το 34%.
Στη Μαγνησία καταγράφηκε, σύμφωνα με τον δείκτη, αύξηση 6,7% στις τιμές κατοικιών προς πώληση. Αύξηση καταγράφηκε επίσης και στις Σποράδες, όπου έφτασε το 15,7%.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις μέσες τιμές ενοικίασης ακινήτων στη Μαγνησία. Η αύξηση άγγιξε το 13,3%.
Τους λόγους που συντέλεσαν στην αύξηση των τιμών στην κτηματαγορά της χώρας μας εξηγεί έκθεση του E-Real Estates. Αυτοί όπως αναφέρει είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής, των τιμών πώλησης, η υψηλή ζήτηση και το ενδιαφέρον επενδυτών, ο τουρισμός, ο πληθωρισμός, η Golden Visa, καθώς και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αύξηση των τιμών εκτιμάται πάντως πως θα καταγραφεί και τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες της εγχώριας αγοράς, αλλά και η εξέλιξη των τιμών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υποδηλώνουν ενδεχομένως ηπιότερους ρυθμούς αύξησης των τιμών τα επόμενα τρίμηνα, ειδικά για τα ακίνητα χαμηλότερης ζήτησης». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παραμείνουν σε ανοδική πορεία οι τιμές στο τμήμα της αγοράς, με τους παράγοντες να σχετίζονται με τη ζήτηση συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, με τα επιτόκια και με τον πληθωρισμό. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει βέβαια και η προσφορά ακινήτων που διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες των επενδυτών και τον σκοπό αξιοποίησής τους.
Συμπερασματικά, για το επόμενο έτος οι τιμές των ακινήτων θα έχουν ανοδική πορεία, ειδικά αυτά που έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, και ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη κατοικιών στην αγορά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μελόνι: «Είμαι εκείνη η σκύλα» – Η viral απάντησή της σε περιφερειάρχη που την είχε προσβάλει

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι και τη…

29 Μαΐου 2024

Εν μέσω αποδοκιμασιών ο 53χρονος στα δικαστήρια -photos

Εν μέσω αποδοκίμασιων έφτασε στα δικαστήρια λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ο 53χρονος που…

29 Μαΐου 2024

Εν μέσω αποδοκιμασιών στα δικαστήρια Βόλου ο 53χρονος – Πέταξαν καφέδες(photos)

Εν μέσω αποδοκιμασιών οδηγήθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στα δικαστήρια του Βόλου ο…

29 Μαΐου 2024

Θερμοκρασία ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο Νέο Δελχί

Θερμοκρασία ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε χθες, Τρίτη, στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, ανακοίνωσε…

29 Μαΐου 2024

Περιοδεία Μειμαράκη – Ζαμπούκα στη Θεσσαλία

Η έμφαση που δίνει η ΝΔ στη Θεσσαλία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι γνωστή.…

29 Μαΐου 2024

Η Ζ. Μακρή στην Κόρινθο με Μητροπολίτη, Αντιπεριφερειάρχη, στελέχη εκπαίδευσης και κομματικά στελέχη

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφτηκε, ως…

29 Μαΐου 2024