Πολιτισμός

Έκθεση έργων της Κατερίνας Κασσαβέτη

Στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στον Βόλο, επιστρέφει η ζωγράφος Κατερίνα Κασσαβέτη με έκθεση έργων της στον Χώρο Τέχνης δ (Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος) που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 7.30 το βράδυ, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία.

Η έκθεση με τίτλο «Becoming» αφορά σε έργα που η προσωπική εικαστική γραφή της δημιουργού πιστοποιεί τον όρο ως μεταφορά, μετάθεση και τελικά εξέλιξη. Αποδίδει επιπλέον την παράλληλη ερμηνεία του θελκτικού, αλλά του καθήκοντος εσωκλείοντας στην πραγματικότητα αισθήματα και αισθήσεις, νοήματα και νόηση. Πρόκειται για έργα που λειτουργούν ως βάση των προηγούμενων δημιουργιών της τηρώντας την ευφάνταστη συμφωνία της κουκίδας – τελείας ως αρχή εξέλιξης, βάση ζωής.
Για τα έργα και τη δημιουργό η ιστορικός Τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Η Κατερίνα Κασσαβέτη αναζητεί τη δημιουργία αυτού του κόσμου, ασχολείται με τις αρχικές, πρωτόλειες και πρωτόγονες μορφές ζωής, ως μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου που συνεχώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται με μια πάλλουσα, στροβιλώδη και γρήγορη ταχύτητα. Αφετηρία της στο σημείο μηδέν, η αμοιβάδα, το σπερματοζωάριο στον κόσμο της φύσης, η τελεία (μαύρη κουκίδα-σημείο), στον κόσμο της ζωγραφικής. Πλησιάζοντας τη ματιά ακόμα πιο κοντά, χάνεται κάθε αναγνωσιμότητα του θέματος και γεννιέται μία νέα αυτόνομη κάθε φορά εικόνα, παρουσιάζοντας έναν καινούργιο κόσμο, τον μαγικό κόσμο του μικρόκοσμου των έργων της. Η ζωγραφική της μεταμορφώνεται σε νέους ζώντες οργανισμούς, αποκαλύπτοντας στον θεατή έναν κόσμο που, ενώ μέχρι τώρα του ήταν κρυφός και ανοίκειος, να γίνεται πιο οικείος και αναγνωρίσιμος…».

Η Κατερίνα Κασσαβέτη γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης (1970 – 1973) και αποφοίτησε της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ) σπουδάζοντας ζωγραφική με καθηγητές τους Δημήτρη Μυταρά και Δημοσθένη Κοκκινίδη (1978 – 1983) και σκηνογραφία με καθηγητή τον Β. Βασιλειάδη. Εργάστηκε στο καλλιτεχνικό τμήμα των ΕΛΤΑ (1973-1980). Δίδαξε Εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1986-2013). Έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 10 ατομικές εκθέσεις και περισσότερες από 100 συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ενδεικτικά: Ατομικές εκθέσεις: 1996, «Της ψυχής και του δάσους», Αίθουσα τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Αθήνα, 2005, «Αναζητώντας όνειρα», Αίθουσα τέχνης ΑΕΝΑΟΝ, 2010, «Κέντρο Τέχνης Giorgio De Chirico», Βόλος, 2021, «Becoming», Χώρος τέχνης δ., Βόλος. Ομαδικές εκθέσεις: 1997, Αργώ: Μύθοι και εικαστικοί Πλόες, κτίριο «Σπίρερ», Βόλος, 1999, «Δρομολόγιο IIV», Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Λάρισα, 2002, «2004 Αναζητώντας την Ολυμπιακή Ιδέα», Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Αθήνα, 2007, «Where is the Art? Remap KM, παράλληλο πρόγραμμα Biennale 2007», Destroy Athens, Αθήνα, 2021, Ορίζοντας Γεγονότων: «Πλατφόρμες», Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Αθήνα.
Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Αθήνας και ΣΚΕΤΚΕ Λαμίας. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Πήλιο.
Η έκθεση έργων της Κατερίνας Κασσαβέτη με τίτλο «Becomin» θα
λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης δ. στον Βόλο έως το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το