Τοπικά

Έκλεισε το 20% των γυμναστηρίων

 

Χωρίς δουλειά έμειναν δεκάδες εργαζόμενοι λόγω των λουκέτων που μπήκαν στο 20% των γυμναστηρίων σε Βόλο και Νέα Ιωνία. Πρόκειται για μεγάλους χώρους, με τους ιδιοκτήτες τους να μην καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα, και έτσι να οδηγηθούν στο κλείσιμο.
Αυτή τη μοίρα ακολουθήσαν τουλάχιστον τέσσερα γυμναστήρια που στεγάζονταν σε οικήματα πάνω από 100 τετραγωνικά, ενώ πλέον τα μόνα που ανοίγουν είναι μικρές επιχειρήσεις σε λίγα τετραγωνικά, ώστε να περιορίζονται τα έξοδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών γυμναστηρίων Απόστολο Κοσμά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μαγνησία, αλλά ολόκληρη τη χώρα, καθώς δεν άντεξαν από τις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και από την ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλους τους κλάδους, ένα στα πέντε γυμναστήρια στον Βόλο. Όπως τονίζει ειδικά για τα γυμναστήρια που λειτουργούν σε μεγάλους χώρους, όπως το δικό του που βρίσκεται σε κτήριο πάνω από 1.000 τετραγωνικά, το ρεύμα καίει. Συγκεκριμένα ο μηνιαίος λογαριασμός αγγίζει τα 7.000 ευρώ, όταν πριν την έκρηξη των τιμών, για την ίδια κατανάλωση το κόστος κινούνταν μεταξύ 3.000 και 3.500 ευρώ. Παράλληλα εξαίρεση δεν αποτελούν και άλλα μικρότερα γυμναστήρια, στα οποία ο λογαριασμός του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, χωρίς, ωστόσο, να προβούν σε αύξηση στο κόστος συνδρομής για τους πελάτες. Οι συνδρομές, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένουν παγωμένες, με τους ιδιοκτήτες να απορροφούν την όποια επιβάρυνση προκύπτει, γιατί ο κόσμος μετά την πανδημία επέστρεψε δυναμικά πίσω στους χώρους άθλησης, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ταυτόχρονα εν μέσω της γενικότερης ακρίβειας και των πολλών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία, σε μια ενδεχόμενη αύξηση της συνδρομής, είναι βέβαιο πως αρκετοί θα ήταν αυτοί που θα διέκοπταν, σκοπεύοντας να εξυπηρετήσουν άλλες βασικότερες προτεραιότητές τους. Παρόλα αυτά υπάρχει αγωνία στους ιδιοκτήτες όλων των γυμναστηρίων για το πού θα πάνε τα τιμολόγια θέρμανσης, αφού δεν είναι δυνατόν τον χειμώνα να μείνουν, ιδιαίτερα οι μεγάλοι χώροι, χωρίς καλοριφέρ. Άπαντες ελπίζουν η επιβάρυνση αυτή να μην καταστεί βραχνάς για τη λειτουργία τους, προκαλώντας νέα δυσεπίλυτα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό η πανελλήνια ομοσπονδία ιδιοκτητών γυμναστηρίων έχει πραγματοποιήσει ενέργειες προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί μια ανάσα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Σε απάντηση έλαβαν υποσχέσεις ότι ίσως να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, που πιθανώς να προκηρυχθεί, αλλά προς το παρόν βρίσκονται στο «περίμενε».
«Τα μικρά δεν αντιμετωπίζουν τόσο οξυμένο ζήτημα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει νέοι χώροι άθλησης, που στεγάζονται, ωστόσο, σε λίγα τετραγωνικά για εξοικονόμηση εξόδων» καταλήγει ο κ. Κοσμάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το