Τοπικά

Εκδήλωση με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός και πρακτικές αντιμετώπισής του»

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων του Γυμνασίου Ιωλκού , του Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού και του 26ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, καθώς και με τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός και πρακτικές αντιμετώπισής του», την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ιωλκού ( Ανωμαλιά- Αγ. Ονούφριος).
Ομιλήτριες της εκδήλωσης θα είναι οι ψυχολόγοι Χρύσα Λεϊμονή και Ερασμία Γκουζή (ψυχολόγος του Γυμνασίου Ιωλκού), ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Δ/ντρια του Γυμνασίου Ιωλκού Ευαγγελία Μπαλαμώτη.
Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί σε διεθνές επίπεδο ένα ανησυχητικό φαινόμενο με σοβαρές επιπτώσεις και επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων στα σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Σήμερα το φαινόμενα αυτό τείνει να καταλήξει μάστιγα σε πάρα πολλές σχολικές μονάδες της χώρας μας, φαινόμενο που έχει σημειώσει αύξηση σε σχέση με τη προηγούμενη σχολική χρονιά και συνδέεται τόσο με τη φτώχεια όσο και με τις ανισότητες, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης και οικονομικής ύφεσης.
Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα στα οποία κατέληξε σχετική έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού και από την οποία έρευνα προέκυψε ότι 1 στα 3 παιδιά (35,5%) σε όλη την χώρα, τη σχολική χρονιά 2023-2024, δηλώνει ότι έχει δεχθεί εκφοβισμό. Έρευνες επίσης υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που ασκούν εκφοβισμό, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν και άλλες μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως κλοπές, βανδαλισμούς κ.ά. Επίσης υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ εκφοβιστικής συμπεριφοράς στο σχολείο και της εγκληματικότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ενώ τα παιδιά-θύτες, αυτά που υφίστανται τον εκφοβισμό και τη βία, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να διακόψουν και τη σχολική φοίτηση και να απομακρυνθούν από το σπίτι.
Η έκταση του σχολικού εκφοβισμού σε συνδυασμό με την κρισιμότητα των συνεπειών καθιστούν επιτακτική ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης. Στη περίπτωση του εκφοβισμού, παρέμβαση και πρόληψη είναι αλληλένδετες. Οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση του σχολικού εκφοβισμού επιβάλλεται να είναι ολιστικές και να συμπεριλαμβάνουν την οικογένεια, τα παιδιά , το σχολείο και την κοινότητα. Έτσι η πολιτική για την απαλοιφή του φαινομένου πρέπει να στοχεύει τόσο στη πρόληψη όσο και στη διαχείριση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, ενώ η παρουσία των ειδικών επιστημόνων ( ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ), μέσα στα σχολεία ,κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη , για την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων.
Θα μας δίνατε μεγάλη χαρά με την παρουσία σας σε αυτή μας την εκδήλωση.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιχείρηση της πυροσβεστικής για γατάκι που εγκλωβίστηκε σε στύλο της ΔΕΗ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού έχει στηθεί εδώ και λίγη ώρα, σε στύλο της ΔΕΗ 200μ. πριν την…

19 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Μόνο ψηφιακά η υποβολή πράξεων από δικαστικούς επιμελητές

Μόνο ψηφιακά, μέσω του ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr πραγματοποιείται, από την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, η…

19 Μαρτίου 2024

Διεθνή παρουσία σε εκθέσεις τουρισμού στη Βουλγαρία και την Αυστρία ο δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και το νΔήμο Ν. Πηλίου…

19 Μαρτίου 2024

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε πως παίρνει κεταμίνη για την ψυχική του υγεία

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε πως κάνει χρήση κεταμίνης για να ενισχύσει την ψυχική του υγεία,…

19 Μαρτίου 2024

Στις 4 Μαρτίου η απονομή πτυχίων στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών

Οι τελετές απονομής πτυχίων στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών,…

19 Μαρτίου 2024

Αποτρόπαιο: Έδεσε σκυλάκι σε κολώνα γιατί έκανε την ανάγκη του στο γκαζόν του

Με κτηνώδες τρόπο «τιμώρησε» ένας άνδρας από την Κολομβία ένα δύσμοιρο σκυλάκι που έκανε την…

19 Μαρτίου 2024