Τοπικά

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ο προϋπολογισμός του 2018 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. αφορούν έργα υποδομής. Άλλα 13 εκατ. κατευθύνονται για τη μεταφορά των μαθητών, 23 εκ. είναι για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η γραμματέας του συμβουλίου κ. Μ. Χρυσοβελώνη ψήφισε μόνο τις δαπάνες που αφορούν στη στήριξη κοινωνικών ομάδων, τη μεταφορά μαθητών, τις αγροτικές επενδύσεις και τη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ για τα υπόλοιπα σκέλη ψήφισε λευκό. Λευκό ψήφισε και η Οικολογική Θεσσαλία.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα λειτουργικά έξοδα έχουν μειωθεί κατά 60%, τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να μην βάλουμε άλλες επιβαρύνσεις στους πολίτες». Ωστόσο, ο περιφερειάρχης δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα οικονομικά των Περιφερειών εν όψει Καλλικράτη. Πως θα πορευθεί η Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους, με ολοένα λιγότερο προσωπικό, μειωμένες κρατικές ενισχύσεις και επιπλέον αρμοδιότητες. Πως θα γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές;» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι «η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε να κάνει πολλά, με λίγα χρήματα.

Ανέφερε ακόμη ότι ο «προϋπολογισμός του 2018 συντάχθηκε κατ’ εντολή του υπουργείου Εσωτερικών και βάση συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης. Επεσήμανε ότι τα έσοδα ανέρχονται σε 140.602.271,10 ευρώ εκ των οποίων τα 49,9 εκατ. προέρχονται από τους ΚΑΠ, με ισόποσα έξοδα. «Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, ευελπιστούμε οι προβλεπόμενοι πόροι να έρθουν στην ώρα τους, όπως και οι έκτακτες επιχορηγήσεις για να αποκαταστήσουμε εγκαίρως τυχόν ζημιές που θα προκύψουν, π.χ. από ακραία καιρικά φαινόμενα. Φυσικά υπάρχει και το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ, βάση του οποίου υλοποιούμε σημαντικά έργα και δράσεις, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα γίνει την Πέμπτη».

Ταξικός και αντιλαϊκός χαρακτηρίστηκε ο προϋπολογισμός από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ ο σύμβουλος του «Δρόμου της Ανατροπής» Τάκης Γιαλαμάς επέκρινε την περιφερειακή αρχή, «γιατί συμβιβάζεται με τη μνημονιακή κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στην Αυτοδιοίκηση, με συνεχείς παρακρατήσεις των ΚΑΠ, οι οποίοι αποτελούν σημαντική ανάσα για την περιφέρεια. Η επικεφαλής της «Θεσσαλίας, η Γη μας» Μαρίνα Χρυσοβελώνη πρότεινε ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός, να σηματοδοτεί επιλογές νέες, καινοτόμες και ρηξικέλευθες με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας της Περιφέρειας και την επίτευξη υπεραξιών για την κοινωνία μέσω της ανάπτυξης (πρωτογενής τομέας-τουρισμός-υποδομές).

Ο επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νίκος Πουτσιάκας υποστήριξε για τον προϋπολογισμό 2018 ότι «είναι, σχεδόν, πανομοιότυπος με τους προηγούμενους, χωρίς να δίνει κανένα ειδικό στίγμα και να παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Τέλος σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή» αναφέρει ότι «το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται για ψήφιση δεν ασχολείται με το ποιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες και πως αυτές μπορούν να καλυφτούν, ούτε πως θα εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις όροι επιβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οικογενειακός φίλος της 17χρονης: Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτοκτονία, ίσως κρύβονται κι άλλα πράγματα

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία στον Μοχό της Κρήτης μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Πέτρας…

26 Μαΐου 2024

Ημερίδα για τα έργα της Άλκης Ζέης και της Ζωρζ Σαρί

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Μαγνησίας και το τμήμα Σχολικών δραστηριοτήτων, σε…

26 Μαΐου 2024

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πτήση της Qatar Airways ύστερα από αναταράξεις

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από νέο περιστατικό με αναταράξεις. Αυτή την φορά, πτήση της Qatar…

26 Μαΐου 2024

Ιερέας δάγκωσε γυναίκα που ήθελε να κοινωνήσει – Η ιστορία πίσω από το απίστευτο περιστατικό

Έναν ιερέα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο συλληφθείς φέρεται να δάγκωσε…

26 Μαΐου 2024

Οργή για την απόφαση της Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Οργισμένη είναι η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας από την Κρήτη, η οποία πέθανε έπειτα από…

26 Μαΐου 2024

Άνδρας με μηχανάκι έχασε τον έλεγχο και τραυματίστηκε έξω από τον Βρυότοπο

Τροχαίο ατύχημα καταγράφηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, έξω από τον Βρυότοπο του Δήμου…

26 Μαΐου 2024