Τοπικά

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η υπερτοπική αγορά «Ιάσων»

Ξηλωμένες οροφές, μπάζα και σκουπίδια παντού, σίδερα να κρέμονται από εδώ και από εκεί, καθώς οι πλιατσικολόγοι δεν πρόλαβαν να τα αρπάξουν, κατεστραμμένες τουαλέτες και σε μια αποθήκη, υπολείμματα παλαιοτέρων καρναβαλικών εκδηλώσεων. Αυτή είναι η εικόνα της υπερτοπικής αγοράς στη Νεάπολη, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο του Βόλου και δίπλα ακριβώς από το γήπεδο.

Μια δημόσια περιουσία που σκουριάζει, έρμαιο των κάθε είδους πλιατσικολόγων, που αναζητούν από σίδερα μέχρι πλακίδια…
Βρεθήκαμε στα απομεινάρια της πάλαι ποτέ υπερτοπικής αγοράς, που ανήκει σήμερα στην εταιρία «Ιάσων». Μόνο που ο Ιάσονας, που πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική αποστολή στην ιστορία, ποτέ δεν θα φανταζόταν πως το όνομά του θα δινόταν σε αυτή τη «χαβούζα».
Ένας απέραντος σκουπιδότοπος ξεπροβάλει πίσω από τα πάνω από 50 εγκαταλειμμένα καταστήματα, που θα φιλοξενούσαν, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων (φρούτα και λαχανικά) της περιοχής.
Οι έμποροι μόλις έμαθαν τότε για το ύψος του ενοικίου, που θα πλήρωναν, άλλαξαν γνώμη και αποσύρθηκαν, δημιουργώντας ακριβώς απέναντι, στην άλλη πλευρά του Ξηριά, τη δική τους αγορά.
Ήταν η εποχή των «παχιών αγελάδων» για την ελληνική οικονομία, τότε που ό,τι έφτιαχνες, έπιανε τόπο. Το Χρηματιστήριο στο ύψος του και τα αγροτικά προϊόντα απολάμβαναν υψηλές τιμές και ζήτηση.

Έτσι η υπερτοπική έμεινε στα αζήτητα και περιήλθε στο υπουργείο Γεωργίας, μήπως και αξιοποιηθεί κάποτε. Αλλά στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και ήρθε η παρέμβαση του τότε υπουργού, του αείμνηστου Θανάση Νάκου, να συσταθεί το 2004 η ανώνυμη εταιρία «Ιάσων» και να πάρει την έκταση και τις εγκαταστάσεις της υπερτοπικής αγοράς, έκτασης 42.000 τετραγωνικών μέτρων, για να δημιουργηθεί εκεί ένα εμπορικό κέντρο συναλλαγών με τις χώρες του Ευξείνου Πόντου (εξ ου και η ονομασία «Ιάσων»).
Σήμερα η έκταση είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Μπάζα, πλαστικά, χαρτικά απομεινάρια προς ανακύκλωση, που κάποτε αποθηκεύονταν εκεί, σπασμένα τζάμια και σίδερα κομμένα, που δεν πρόλαβαν οι πλιατσικολόγοι να αρπάξουν. Σε κάποιες γωνιές υπολείμματα φωτιάς, από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν εκεί καταφύγιο τη νύχτα.
Σου «πιάνεται η ψυχή», βλέποντας μια δημόσια περιουσία, που κόστισε αρκετά εκατομμύρια, να γίνεται βορά του κάθε περαστικού από την περιοχή.
Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου μόνον είναι 7.000.000 ευρώ περίπου…
Από τα 50 περίπου καταστήματα που επρόκειτο να φιλοξενήσουν εμπόρους και παραγωγούς οπωρολαχανικών έχουν ξηλωθεί τα πάντα, ακόμη και οι πρίζες και μόνον οι τοίχοι έχουν απομείνει. Το ίδιο και με τη μεγάλη αποθήκη, όπου έχουν απομείνει μόνον τα σίδερα της σκεπής κι αυτά όχι όλα, καθώς οι οξυγονοκόφτες δουλεύουν νύχτα-μέρα. Στις τουαλέτες που είχαν κατασκευαστεί, δεν έχει απομείνει τίποτα, αφού έχουν ξηλώσει νιπτήρες, λεκάνες, ακόμη και τα πλακίδια…
Παλαιότερα για την εκμετάλλευση της εγκατάστασης είχαν ενδιαφερθεί ο όμιλος Λάτση και ο όμιλος Χαραγκιώνη, που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων και στον τομέα κατασκευής και εκμετάλλευσης πολυκαταστημάτων, ενώ διαθέτουν χώρους όπως το Mall, to Cosmos στη Θεσσαλονίκη και το Golden Hall.
Ποιος όμως από τους συμμέτοχους, που είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως συνέχεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, έχουν αυτή τη δυνατότητα; Οι παλαιότερες προτάσεις για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου πολλαπλών δραστηριοτήτων, μάλλον πρέπει να ξεχαστούν, καθώς η οικονομική κρίση μόνον εμπορικά κέντρα δεν «σηκώνει» σήμερα..

Ούτε φυσικά η δημιουργία κέντρου γεωργικών προϊόντων, όπως είχε αποφασίσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είναι λύση σήμερα. Η μεγαλύτερη διαθέσιμη έκταση του Βόλου, παραμένει ανεκμετάλλευτη και στις σημερινές συνθήκες μάλλον θα παραμείνει για πολύ ακόμη.
Η ιδέα δημιουργίας μεγάλου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, από ιδιώτη φυσικά, είναι μάλλον μια από τις λύσεις, που θα πρέπει να εξεταστούν.
Γεγονός είναι ότι η εταιρεία «Ιάσων» δεν μπορεί να αναπτύξει στο οικόπεδο, τις δραστηριότητες για τις οποίες δημιουργήθηκε.
Η εταιρεία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο ποτέ δεν ανέπτυξε τις δραστηριότητες, για τις οποίες συστάθηκε. Η «Ιάσων» ΑΕ ιδρύθηκε το 2004 και σε αυτή μετέχουν το Επιμελητήριο κατά 45%, η Νομαρχία και ο Δήμος Βόλου με 20% και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου με 15%. Το αρχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ήταν 60.000 ευρώ, στο οποίο συμμετείχαν με 27.000 ευρώ το Επιμελητήριο, με 12.000 η ΝΑΜ και ο Δήμος Βόλου και με 9.000 η ΕΑΣ Βόλου. Η αξία του ακινήτου (οικόπεδο συνολικού εμβαδού περίπου 41.887 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων 30.187 τετραγωνικά εντός σχεδίου πόλης και 11.700 τετραγωνικά εκτός σχεδίου και υπάρχοντα κτίσματα), εκτιμάται περίπου στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Στο εντός σχεδίου τμήμα, μπορεί να αναπτυχθεί δόμηση 48.000 τ.μ., ενώ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η εταιρία είχε αναθέσει στη μελετητική εταιρεία DVA, με μελετητή τον κ. Βρεττάκο, μελέτη σκοπιμότητας για τη διερεύνηση της αγοράς – προετοιμασία τεύχους προκήρυξης, για την αξιοποίηση του ακινήτου. Η μελέτη προβλέπει τρεις προτάσεις ανάπτυξης: Εμπορικό Κέντρο, κτήριο γραφείων και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, με πέντε εναλλακτικές μεθόδους: Build – Operate – Tranfer (BOT), αντιπαροχή, παραχώρηση χρήσης, ιδία ανάπτυξη και ενοικίαση ακινήτων, πώληση ακινήτου από τα σχέδια.
Τον Φεβρουάριο του 2008 εξετάστηκαν οι προσφορές αξιοποίησης της έκτασης δύο εταιρειών και συγκεκριμένα της «Ακροπόλ Χαραγκιώνης» ΑΕ Εμπορική, Κτηματική, Ανάπτυξης εμπορικών κέντρων και χώρων στάθμευσης, υπηρεσιών και συμμετοχική και «LAMDA DEVELOPMENT ΑΕ», συμμετοχών και αξιοποίησης ακινήτων, του Ομίλου Λάτση.

Η απόφαση λύσης της «Ιάσων»
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Ανωνύμων εταιριών και ΕΠΕ δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη λύση της εταιρίας «Ιάσων» «Γεωργικό Εκθεσιακό και Εμπορικό Κέντρο Ν. Μαγνησίας ΑΕ», «Κέντρο Εμπορίου για την Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα Ιάσων ΑΕ».
Στο ΦΕΚ 5154 με ημερομηνία 19 Αυγούστου 2013, τεύχος ανωνύμων εταιριών και εταιριών περιορισμένης ευθύνης, δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη λύση και θέση της εταιρίας «Ιάσων» σε εκκαθάριση. Τη λύση της «Ιάσων», καθώς και τη θέση αυτής σε εκκαθάριση, είχε αποφασίσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου με την με αριθμό 26/2013 απόφασή του στις 28 Μαΐου. Το δικαστήριο είχε ορίσει εκκαθαριστές της εταιρείας, τους προταθέντες από τον αιτούντα την λύση, που είναι το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τους κ.κ. Ευστ. Πλαστάρα, τότε γενικό γραμματέα του Επιμελητηρίου και Δημ. Παπαποστόλου, δικηγόρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το