Κατηγορίες: Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τα Μεσαιωνικά λιμάνια

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μεσαιωνικά λιμάνια- σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο- Μαύρη Θάλασσα- Κασπία Θάλασσα», στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Την έκθεση διοργανώνουν ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός , για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Εντάσσεται δε στις εκδηλώσεις του φορέα στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015 με τίτλο “Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας”.

Στην έκθεση ξεδιπλώνονται εικόνες των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς-μεσαιωνικούς χρόνους στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Πρόκειται για ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια και πολιτισμούς. Αυτή τη φορά, στα αμπάρια της μεταφέρει μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Το ταξίδι ξεκινά από την Θεσσαλονίκη, συνεχίζει σε 36 λιμάνια στις ακτές της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κωνσταντινούπολη, στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Γεωργίας, ενώ καταλήγει στο Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα ανοίγοντας νέους δρόμους προς την Ανατολή.

Περνώντας από λιμάνι σε λιμάνι, ο μύθος, η ιστορία και το παρόν συναντώνται και οι επισκέπτες ταξιδεύουν νοερά, γνωρίζουν την ιστορία και εμπνέονται για το δικό τους οδοιπορικό στη φορτισμένη με μύθους περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2013, και έκτοτε φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Koc στην Κωνσταντινούπολη, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Οδησσού στην Ουκρανία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία, και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωστάντζα στη Ρουμανία.

Η έκθεση στην Αθήνα

Στο τέλος του περασμένου χρόνου η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου “Sempre Viva”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ευαγγελίας Γούσια, με την ερμηνεία του εμβληματικού “Γαλάζιου Δούναβη” του Γιόχαν Στράους-υιού. Στο αξιόλογο ορχηστρικό σχήμα συμμετέχουν οι: Ευαγγελία Γούσια, Αλέκα Τηλιοπούλου, Μαριέττα Μανωλιού, Κυριακή Χιοκτουρίδη, Βαγγέλης Αρβανίτης, Λυδία Τασιού, Αλέξ. Οικονομίδης, Νεφέλη Χρυσάφη, Χριστίνα Νικολαϊδου, Νεκταρία Καλαντζή, Απόστ. Καραβασίλης, Μαριάννα Μανιάρα, Αγγελίνα Τσακόγια και Αλέξ. Παπαϊωάννου.

Στόχος της «Μαγνήτων Κιβωτού» είναι να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα Σχολεία της περιοχής . Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματίσει να υπάρχει στο Συνεδριακό Θεσσαλίας πάντοτε ενημερωμένο άτομο , που θα ενημερώνει και θα επεξηγεί τους επισκέπτες μαθητές. Τα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα είναι και η έναρξη των εκδηλώσεων του Θεματικού έτους θα γίνουν το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου , στις 7.00 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα.

Θα περιλαμβάνει ενημερωτική παρέμβαση της προϊσταμένης Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ. Φλώρας Καραγιάννη , η οποία στην συνέχεια θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση.

Θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ , το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ναυάγιο στη Λέσβο: Το μυστήριο με το φορτίο του «Raptor» που βυθίστηκε – Το σενάριο με το λαθρεμπόριο όπλων

Τα μυστικά που πήρε μαζί του στον βυθό της θάλασσας το φορτηγό πλοίο Raptor που…

28 Νοεμβρίου 2023

Μαγική η φωταγώγηση του Βόλου για τα Χριστούγεννα – Δείτε φωτογραφίες

Μία ιδιαίτερη βραδιά σήμερα το βράδυ για τον πολύπαθο Βόλο, που μετά τις δύο μεγάλες…

28 Νοεμβρίου 2023

Γαλλία: Βάζει «φρένο» στο κάπνισμα αυξάνοντας την τιμή ενός πακέτου στα 12 ευρώ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν τα επόμενα χρόνια οι Γάλλοι καπνιστές, που θα…

28 Νοεμβρίου 2023

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια – «Ναι» από ΝΔ, καταψήφισαν τα κόμματα

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο…

28 Νοεμβρίου 2023

Πρόεδρος ο Αλέξης Χαρίτσης στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των «11»

Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των αποχωρησάντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ορίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης, έπειτα…

28 Νοεμβρίου 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα – «Το Βρετανικό Μουσείο να δανείσει τα Μάρμαρά του στο Μουσείο Ακρόπολης, πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον», γράφουν οι Times

Σε σημερινό δημοσίευμά τους, οι «Times» της Βρετανίας χαρακτηρίζουν «εύγλωττο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίρνοντας θέση…

28 Νοεμβρίου 2023