Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και κεραμικής με έργα παιδιών

 

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την ιστορία και την αρχαιολογία και σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά που λειτουργούν στο ΚΔΑΠ Νεάπολης (ζωγραφική – κεραμική) πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλαδικός Πολιτισμός. Ένα ταξίδι στις προϊστορικές Κυκλάδες» σε συνεργασία με το 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, από τον Οκτώβριο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Το εκπαιδευτικό υλικό βασίστηκε στη μουσειοσκευή «Κυκλαδικός πολιτισμός» που έχει παραχωρήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Παιδική Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης.
Με τη βοήθεια της μουσειοσκευής, τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν και έρχονται σε επαφή με την καθημερινότητα των κατοίκων τους και τις ασχολίες τους. Το έντυπο υλικό για τον εκπαιδευτικό, οι εικόνες, τα βιβλία, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά κυρίως τα ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων, δίνουν στον μαθητή την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.
Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες με εκπαιδευτικό υλικό που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και απευθύνονται στα σχολεία όλης της Ελλάδας, σε σχολικές βιβλιοθήκες και σε άλλους πολιτιστικούς φορείς που υλοποιούν δωρεάν δράσεις για παιδιά. Οι μουσειοσκευές καλύπτουν διαφορετικές θεματικές, όπως ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η αρχαία ελληνική κεραμική, η καθημερινή ζωή, το ένδυμα, τα παιχνίδια και η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα. Κάθε μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα εκθεμάτων από τις μόνιμες εκθέσεις, εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προτάσεις για δραστηριότητες και παιχνίδια.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι προσαρμοσμένο ανά τάξη και ολοκληρώνεται με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής. Πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του ΚΔΑΠ Νεάπολης και το παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 23ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 111 μαθητές.
Σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου και ώρα 10 π.μ. εγκαινιάζεται στον χώρο του 23ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου η έκθεση με τα έργα ζωγραφικής και κεραμικής των μαθητών/τριών του 23ου Δημοτικού Σχολείου που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί από το τμήμα της Στ’ Τάξης του 23ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου η δραματοποιημένη αφήγηση «Ένα ταξίδι στις προϊστορικές Κυκλάδες», βασισμένη στο κείμενο του καθηγητή – αρχαιολόγου Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη.
Παιδική Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου:
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος, σχεδιασμός – επιμέλεια έκθεσης: Παρασκευή Τσιμά, ιστορικός-αρχαιολόγος.
Υπεύθυνη εργαστηρίου ζωγραφικής: Κατερίνα Γκρίμπα, εικαστικός.
Υπεύθυνη εργαστηρίου κεραμικής: Νατάσα Κοντογιάννη, κεραμίστρια.
Υπεύθυνη εργαστηρίου μουσικοκινητικής αγωγής: Θεοδώρα Μαγαλιού, μουσικός.
Υπεύθυνες εργαστηρίου θεατρικής αγωγής: Ασημένια Ζήση, θεατρολόγος, Κατερίνα Τσιώνα, θεατρολόγος.
Φωτογράφιση – επεξεργασία βίντεο – τεχνική επιμέλεια: Αναστάσιος Κουκούλης, πληροφορικός.
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου:
Διευθυντής: Αποστόλης Δώσσας, δάσκαλοι: Αγλαΐα Χατζοπούλου, Βασιλική Κοντογιάννη, Αποστόλης Καραφύλης, Χρύσα Πολίτου, Χαριτίνη Μαλισσόβα, Μιρέλα Τσιτόγλου, Αικατερίνη Καραγκούνη, Όλγα Αποστόλου, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων: Ελένη Βοργιανίτη (αγγλικά), Κατερίνα Δουλαδίρη (γαλλικά), Αθανάσιος Ζιώγας (πληροφορική), Γιάννης Μελαχροινάκης (γυμναστής), Αρχοντία Κυριακίδου (παράλληλη στήριξη), Ζωή Μαθηνού (τμήμα ένταξης), Αγγελική Μανθογιάννη (μουσικός), Σταματία Κιούση (κοινωνική λειτουργός), Αικατερίνη Τσιφαλάκη (ψυχολόγος).
Το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 στο Ε.Π. «Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους».
ΚΔΑΠ Νεάπολης, Διεύθυνση Εκπαίδευσης της αντιδημαρχίας Παιδείας & Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, Νεαπόλεως 76, τηλ. 2421064336, e-mail: kdapneapolis@volos-city.gr/.
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου – Τέρμα Νεαπόλεως, τηλ. 2421085734.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δήλωση Αχ. Μπέου για το επεισόδιο στη ΔΕΥΑΜΒ

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ   Κατά την απουσία μου από το Βόλο ενημερώθηκα από συνεργάτες…

5 Απριλίου 2024

Επεισόδιο στη ΔΕΥΑΜΒ

Επεισόδιο σήμερα το πρωί στη ΔΕΥΑΜΒ όπου ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα…

5 Απριλίου 2024

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή σε περιοχές του Βόλου και του Αλμυρού

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

5 Απριλίου 2024

Μαθήματα… αυτοάμυνας στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου

Οι εκπαιδευτές αυτοάμυνας Χατζηκυριακίδης Νικόλαος και Κατσανδρής Γεώργιος επισκέφτηκαν την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 το…

5 Απριλίου 2024

Στηρίχθηκε σε δικά του παιδιά και πέτυχε τον στόχο της παραμονής στην Α2 πόλο ο Βόλος

Ο Βόλος Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση ολοκλήρωσε τις φετινές του υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα της Α2 πόλο των ανδρών…

5 Απριλίου 2024

Υπαίθριο τσίρκο σε Νέα Αγχίαλο, Αγριά, Μηλίνα και Καλά Νερά

  Το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου, ένα μοναδικό, υπαίθριο τσίρκο έρχεται στη Ν. Αγχίαλο, την Αγριά,…

5 Απριλίου 2024