Τοπικά

Δύσκολος ο αγώνας επιβίωσης στα χωριά – Οι κάτοικοι στο Πουρί θέτουν διάφορα ζητήματα καθημερινότητας

Ένα χωριό που κρατά τους νέους στον τόπο του είναι το Πουρί, το πιο απομακρυσμένο σημείο στο Ανατολικό Πήλιο από τον Βόλο. Βέβαια τα προβλήματα των αγροτών που έχουν μικρό κλήρο, γύρω στα 20 στρέμματα έκαστος, δεν σταματούν, καθώς το κόστος καλλιέργειας αυξάνεται συνεχώς. Οι κάτοικοι ζητούν παρεμβάσεις στα οδικά δίκτυα, ώστε να είναι πιο ασφαλής η μετάβαση των μαθητών στα σχολεία της Ζαγοράς, των αγροτών στις καλλιέργειές τους αλλά και γενικά να γίνεται πιο ομαλά η μετακίνηση των ανθρώπων.
«Είναι ένας δύσκολος αγώνας που δίνουν οι κάτοικοι του Πουρίου, ενός ορεινού χωριού» τόνισε ο αγρότης κ. Μαρίνος Δημήτρης Χιώτης ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος και πρόσθεσε πως «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες μεταβαίνουν από το Πουρί στην Ζαγορά για να κάνουν μάθημα. Το Πουρί απέχει επτά χιλιόμετρα από τη Ζαγορά και οι μαθητές μετακινούνται με λεωφορείο σε ένα οδικό δίκτυο που έχει υποστεί ζημιές από τη θεομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου. Έγιναν επιδιορθώσεις που ήταν όμως πρόχειρες και αυτό φάνηκε από τις πρώτες βροχές του φετινού Φθινοπώρου με αποτέλεσμα να βγουν νέες φθορές στο οδόστρωμα. Υπάρχουν σημεία του δρόμου που δεν έχουν καν άσφαλτο. Μάλιστα πριν μερικές εβδομάδες σημειώθηκε και αποκοπή ενός κομματιού του οδοστρώματος. Και ευτυχώς που έγινε το βράδυ και δεν περνούσε κάποιο αυτοκίνητο. Πάντως οι μαθητές ξυπνούν αρκετά νωρίς το πρωί με την παγωνιά να επικρατεί, ώστε να πάνε στο σχολείο. Η αγωνία των γονιών του Πουρίου για το πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο στηΖαγορά, περισσεύει».
Το Πουρί έχει πολλούς νέους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα με τα ξακουστά μήλα που εναποθέτουν στον συνεταιρισμό Ζαγορίν. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ελαιοπερίβολα τα οποία είναι λίγα και η οικογένεια βγάζει το λάδι για προσωπική χρήση.
«Προ μνημονίων υπήρχε μια τάση φυγής, αλλά με την κρίση πολλοί επέστρεψαν στο Πουρί και ασχολούμενοι στις καλλιέργειες της οικογένειάς τους προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Το πρόβλημα της περιοχής είναι ότι υπάρχει μονοκαλλιέργεια, δηλαδή τα μήλα, και έτσι ο παραγωγός εξαρτάται κυρίως από τον καιρό, είναι κοινώς ξεσκέπαστος» τόνισε ο κ. Χιώτης.

Το κόστος καλλιέργειας
Ο ίδιος σημείωσε πως «ένα μεγάλο ζήτημα είναι η άσχημη κατάσταση στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Τα αγροτικά οχήματα κινούνται μέσα σε …κατσικόδρομους και έχουν γίνει «διαστημόπλοια» για να μπορέσουν να αντέξουν. Το κόστος καλλιέργειας έχει δυστυχώς αυξηθεί και ο αγρότης της περιοχής προσπαθεί να επιβιώσει. Άλλωστε στην περιοχή μας ο κλήρος είναι μικρός και κατά μέσο όρο ένας αγρότης διαθέτει 20 περίπου στρέμματα για να καλλιεργήσει».
Ο ίδιος τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για τους γονείς από την έλλειψη παιδιάτρου εδώ και χρόνια στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. «Αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε στον Βόλο, όταν τα παιδιά μας ασθενήσουν, με το άγχος αλλά και το κόστος της μετακίνησης να είναι μεγάλο. Ζητάμε να καλυφθεί το κενό, καθώς υπάρχει οργανική θέση για αυτή την ειδικότητα».
Αυτό που βέβαια μένει και νικά τις αντιξοότητες της καθημερινότητας, είναι η αγάπη των κατοίκων, νέων και μεγαλύτερων για τον τόπο τους.
«Μεγαλώσαμε σε έναν τόπο, τον αγαπήσαμε από μικρά παιδιά, βρήκαμε κάποια πράγματα από τους γονείς και τους παππούδες μας και με αυτά προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το Πουρί βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή και θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει» κατέληξε ο κ. Χιώτης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κάννες: «Είμαι απλώς ένα παιδί από την Καλιφόρνια» – Η στιγμή που ο Τζορτζ Λούκας παραλαμβάνει τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της φετινής τελετής λήξης (25/5) του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ…

26 Μαΐου 2024

Έχουμε πληθωρισμό πτυχίων;

  του Γ. Καπουρνιώτη Χαλαρώνοντας και έχοντας έτσι ακόμη περισσότερο χρόνο για ξεκοκάλισμα του Τύπου…

26 Μαΐου 2024

Η Εσωτερική Οδύσσεια: Ανακαλύπτοντας την καβαφική Ιθάκη μέσα μας

Της Ράνιας Γάτου Ποιήτριας, Δοκιμιογράφου, Εικαστικού Η αναζήτηση της Ιθάκης μέσα μας αντιπροσωπεύει ένα εσωτερικό…

26 Μαΐου 2024

Φωτιά στα Μελισσάτικα

Φωτιά ξέσπασε σήμερα στις 4.30 το απόγευμα στα Μελισσάτικα. Στο σημείο μετέβησαν τέσσερα οχήματα με…

26 Μαΐου 2024

Στα μονοπάτια του κόσμου – Η πεντηκονταετία (1974-2024) και οι ευρωεκλογές

  Του Ντίνου Βαρδάκη, Dipl. Ing., M.Sc (Econ), UCLouvain & Southampton Μέρος Β’ Ποιο είναι…

26 Μαΐου 2024

Νέοι οδηγοί βαρέων οχημάτων με το σταγονόμετρο

  Του Βασίλη Καλλία, παιδαγωγού κυκλοφορίας - εκπαιδευτή οδηγών Επειδή πολλά γράφονται, που βιαστικά και…

26 Μαΐου 2024