Τοπικά

Οι δύσκολες στιγμές των εναεριτών στη Σκόπελο-Έζησαν δραματικές ώρες

Η αίσθηση του καθήκοντος, ο επαγγελματισμός, αλλά και η αυταπάρνηση που επέδειξαν οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ στη Σκόπελο πριν από λίγες ημέρες, όταν οι Βόρειες Σποράδες δοκιμάστηκαν σκληρά από την επέλαση του χιονιά, συντέλεσαν στην ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Οι ηλεκτροτεχνικοί δικτύων Τ4/Α, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως «εναερίτες» στην υπηρεσιακή «αργκό» του τεχνικού προσωπικού της ΔΕΗ, τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν μάχη με τον χρόνο κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Σκαρφαλωμένοι πάνω στους πυλώνες της ΔΕΗ, αψήφησαν τη σφοδρή χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες και υπερβάλλοντας εαυτούς μπόρεσαν να αποκαταστήσουν μέσα σε 48 ώρες τις βλάβες που άφησαν δίχως ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά στη Σκόπελο.

Ο Παύλος Ματσάτσος, προϊστάμενος του πρακτορείου του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στη Σκόπελο, μίλησε για τα όσα συνέβησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας. Αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που έζησαν τα συνεργεία, δίνοντας τη δική τους «μάχη» για την έγκαιρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Σκόπελο. Με 35 χρόνια προϋπηρεσίας, ο 60χρονος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ δεν πτοήθηκε στιγμή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αντίθετα, η εμπειρία του προσωπικού αποδείχθηκε το σημείο-κλειδί στην όλη υπόθεση, με τον κ. Ματσάτσο να σημειώνει:
«Είχαμε πάρα πολλές ζημιές στα δίκτυα από πτώσεις πεύκων. Βγήκαν εκτός λειτουργίας και δύο κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης του νησιού. Την πρώτη ημέρα επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τα εν λόγω σημεία, ώστε να επαναφέρουμε την ηλεκτροδότηση. Τελικά τα καταφέραμε τη δεύτερη ημέρα, οπότε και δώσαμε ρεύμα σε μεγάλο κομμάτι της Σκοπέλου. Οι πιο δύσκολες στιγμές που περάσαμε ήταν στις 10 Ιανουαρίου. Κατευθυνόμασταν από Σκόπελο προς Γλώσσα με ένα όχημα Unimog ενός ιδιώτη που επιστράτευσε ο Δήμος Σκοπέλου. Κάποια στιγμή κι ενώ βρισκόμασταν στο μέσον περίπου της διαδρομής συναντήσαμε στον δρόμο πεσμένα δέντρα. Δεν προλάβαμε να κάνουμε όπισθεν και έπεσαν μπροστά μας άλλα δύο πεύκα. Κινδυνέψαμε να μας καταπλακώσουν τα δέντρα. Δεν περιγράφονται όσα έγιναν εκείνη την ημέρα».
Το οδικό δίκτυο του νησιού ήταν απροσπέλαστο, με τον ίδιον να λέει: «Σχεδόν όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί από τα πεσμένα πεύκα. Σε πολλές περιπτώσεις τα απομακρύναμε κι εμείς οι ίδιοι με αλυσοπρίονα. Δεν γινόταν αλλιώς. Ευτυχώς όμως μας συνέδραμαν και οι υπάλληλοι του Δήμου Σκοπέλου, οι οποίοι μας βοήθησαν στο να σηκώσουμε τα πεσμένα δίκτυα. Όπου δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε από το χιόνι, μας άνοιγαν τους αποκλεισμένους δρόμους και προχωρούσαμε».
Ο κ. Ματσάτσος αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι οι τεχνικοί, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν: «Όλα ήταν πολύ δύσκολα. Το κρύο και ο αέρας δυσκόλευαν αφόρητα την κατάσταση. Δουλεύαμε από τις επτά το πρωί μέχρι τις οκτώ κι εννιά το βράδυ. Δεν είπαμε: «Βγήκε το 8ωρο, πάμε στα σπίτια μας». Όσο αντέχαμε, δουλεύαμε. Μέχρι και οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στο πρακτορείο, ήρθαν κι αυτοί μαζί μας και μας βοηθήσανε όπου μπορούσανε. Φυσικά πολύτιμη ήταν η βοήθεια των άλλων τεσσάρων συναδέλφων που στάλθηκαν στη Σκόπελο. Ήρθαν δύο από τη Λάρισα και ισάριθμοι από την Άμφισσα. Είναι ακόμη στο νησί, θα φύγουν την προσεχή Δευτέρα. Βρίσκονται στη Σκόπελο από την επόμενη ημέρα που μας έπληξε ο χιονιάς».
Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι πως στο πρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ στη Σκόπελο τα τελευταία χρόνια απέμειναν μόλις δύο υπάλληλοι, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση των βλαβών του δικτύου. «Από τότε που συνταξιοδοτήθηκε ο τρίτος συνάδελφος με τον οποίον υπηρετούσαμε, εδώ και 4-5 χρόνια εργαζόμαστε μόνο δύο τεχνικοί. Εκτός από μένα είναι και ο συνάδελφος Γιώργος Σταμούλος, ντόπιος κι αυτός με καταγωγή από τη Γλώσσα», σημείωσε ο κ. Ματσάτσος.
Η σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών ξύπνησε παλιές αναμνήσεις στον 60χρονο «εναερίτη» της ΔΕΗ. «Μας έχει τύχει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Για την ακρίβεια το 1987 που είχε χιονίσει ξανά», θυμήθηκε ο Παύλος Ματσάτσος και πρόσθεσε: «Εκείνη τη χρονιά η Σκόπελος είχε μείνει δίχως ρεύμα για 15 ημέρες. Τότε είχε προκληθεί μεγάλη ζημιά στο Πήλιο και είχαμε σταλεί εκεί για να βοηθήσουμε».
Επί του παρόντος η κατάσταση στη Σκόπελο εξομαλύνθηκε, όπως επισήμανε και ο προϊστάμενος του πρακτορείου του ΔΕΔΔΗΕ στο νησί: «Πλέον έχουμε αποκαταστήσει το ρεύμα κοντά στα 4.000 νοικοκυριά σε όλη τη Σκόπελο. Βέβαια, ακόμη δεν έχουμε τελειώσει. Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, έχουν πάρει ρεύμα όλες οι μόνιμες κατοικίες. Δεν υπάρχει σπίτι που να μένει κάποιος μόνιμα και να μην έχει ρεύμα. Τα προβλήματα εντοπίζονται στις εξοχικές κατοικίες του νησιού, στις οποίες θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες. Το ευτύχημα είναι ότι μέσα σε 48 ώρες ξεπεράσαμε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Στις 10 Γενάρη είχαμε τη διακοπή και στις 12/1 δώσαμε ρεύμα πάνω από το 80% του νησιού. Δεν είχαμε περιθώριο για καθυστερήσεις, αφού όταν κόπηκε σ’ εμάς το δίκτυο, έμεινε και η Αλόννησος δίχως ρεύμα. Όσο για το κόστος των ζημιών; Ακόμη είναι νωρίς για να αποτιμηθεί. Σίγουρα πάντως ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το