Ελλάδα

DW: Έβρος, το επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς κοστίζει ζωές

«Προσοχή σύνορα» γράφουν οι προειδοποιητικές πινακίδες στον Έβρο. Από την άλλη πλευρά του ποταμού, η Τουρκία. Χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στη χρονιά προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Δεν τα κατάφεραν όλοι. Σε πολλούς το επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς τους κόστισε τη ζωή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, μόνο μέσα στο 2018 ανασύρθηκαν από τα νερά του Έβρου 29 πτώματα προσφύγων. Οι νεκροί πρόσφυγες μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και καταλήγουν στο κοντέινερ-ψυγείο του νεκροτομείου, που έχει όμως περιορισμένο διαθέσιμο χώρο πλέον.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν κυνηγοί, ψαράδες ή συνοροφύλακες ανακαλύπτουν πτώματα προσφύγων στο ποτάμι η αστυνομία είναι η πρώτη που συλλέγει στοιχεία και έπειτα ξεκινά το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης που ανήκει στον ιατροδικαστή Παύλο Παυλίδη, ο οποίος προσπαθεί μέσω δειγμάτων DNA να αναγνωρίσει την ταυτότητα των νεκρών.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Παυλίδη «το 70% των θανάτων οφείλονται σε πνιγμό ενώ πολλοί πρόσφυγες πεθαίνουν επίσης από υποθερμία, ενώ πρόσφατα έχει παρατηρηθεί αύξηση και στα θύματα από τροχαία ατυχήματα».
Την ίδια στιγμή, τα λιγοστά προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων που εντοπίζονται στο ποτάμι μεταφέρονται στο νοσοκομείο μέσα σε πλαστικές σακούλες καθώς πρόκειται για τα τελευταία προσωπικά ίχνη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αναγνώρισης.
«Η διαδικασία της ανάλυσης, οργάνωσης και αρχειοθέτησης των μακάβριων ευρημάτων είναι δύσκολη», τονίζει ο ιατροδικαστής και σημειώνει πως όλα τα αντικείμενα που αφήνουν πίσω τους οι πρόσφυγες έχουν ένα κοινό: πρόκειται για αντικείμενα που μπορούν να διατηρηθούν ανέπαφα μέσα στο νερό.

Όπως αναφέρει ο κ. Παυλίδης «πολύ συχνά, κοντά ή πάνω στους νεκρούς, βρίσκει κανείς αντικείμενα με θρησκευτικό χαρακτήρα και μέσα από τέτοια ευρήματα και υποθέσεις μπορεί κανείς να οδηγηθεί στην ταυτοποίηση των νεκρών».
Τέλος, εάν δεν καταστεί δυνατή η αναγνώριση των νεκρών ή ο επαναπατρισμός των σορών τότε οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν την ταφή τους, είτε στο μουσουλμανικό νεκροταφείου του Σιδηρού είτε στο χριστιανικό νεκροταφείο της Ορεστιάδας.

Πηγή: DW
Φωτογραφίες: Αρχείο

Share
Ετικέτες: Έβροςπρόσφυγες

Πρόσφατα άρθρα

Qatargate – Το Politico φέρνει στο φως τις πρώτες ανακρίσεις: «Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον σύντροφό μου» έλεγε η Καϊλή

Έκπληκτη με όσα της καταμαρτυρούσαν οι αστυνομικοί, αλλά και πανικόβλητη την ημέρα της σύλληψής, στις…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Να ανοίξουν στόματα για τον Όλιβερ, είναι ειδεχθές έγκλημα» – Εκκλήσεις για να εντοπιστεί ο κακοποιητής της Αράχωβας

Να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν όσοι τυχόν είδαν ή άκουσαν κάτι σχετικά…

4 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών

«Δεν εκλέχθηκα στην θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική μου προυπηρεσία, αλλά για…

4 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Τράγκας: Νέες αποκαλύψεις φοροδιαφυγής για τον δημοσιογράφο

Δεν έχει τέλος το θρίλερ για την τεράστια περιουσία του Γιώργου Τράγκα. Οι αποκαλύψεις φοροδιαφυγής…

4 Δεκεμβρίου 2023

Don Leon: «Ήταν μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» – Τι έλεγε το 2021 όταν έκανε τα ίδια

«Μία κακή και μεμονωμένη παρένθεση στη ζωή μου» , «το έκανα για να βοηθήσω την…

4 Δεκεμβρίου 2023

Στο «φως» νέες υποθέσεις μαθητριών που είδαν να διακινούνται ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες τους

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους, που μέσω ειδικής εφαρμογής αφαιρούν τα ρούχα…

4 Δεκεμβρίου 2023