Τοπικά

Δώρο ζωής σε 44χρονη Βολιώτισσα νεφροπαθή

 

Σε μεταμόσχευση νεφρού υποβλήθηκε πριν λίγες μέρες μια 44χρονη Βολιώτισσα που για δεκατέσσερα χρόνια ταλαιπωρούταν από την περιτοναϊκή πλύση και την αιμοκάθαρση. Η γυναίκα έλαβε τον νεφρό από πτωματικό δότη, έναν 60χρονο που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας και στον οποίο διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός του θάνατος.
Τότε οι συγγενείς έλαβαν την γενναία απόφαση να προβούν στη δωρεά των οργάνων του. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος «η 44χρονη έλαβε τον ένα από τους δύο νεφρούς σε μεταμόσχευση η οποία υποβλήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Ήταν η πρώτη μεταμόσχευση από πτωματικό δότη για το 2024. Αξίζει να αναφέρουμε πως η γυναίκα που έχει οικογένεια, ταλαιπωρούταν για 14 χρόνια, κάνοντας τέσσερα χρόνια περιτοναϊκή πλύση και άλλα δέκα χρόνια αιμοκάθαρση. Μάλιστα υπήρξαν έξι με επτά περιπτώσεις που η Βολιώτισσα βρέθηκε πολύ κοντά στο να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, αλλά το μόσχευμα δεν ταίριαζε. Ήρθε, όμως η ώρα της λύτρωσης και για την ίδια με τη μεταμόσχευση που έγινε πριν λίγες μέρες και απ’ όσο γνωρίζουμε η εξέλιξη είναι θετική».
Μέχρι πριν λίγες μέρες στη Μαγνησία για το 2024 είχε πραγματοποιηθεί μία μόνο μεταμόσχευση, από ζώντα δότη με μόσχευμα που είχε λάβει γυναίκα, και αφού πρώτα ο σύζυγός της είχε δωρίσει επίσης τον ένα από τους δύο νεφρούς του.
Πλέον έχουμε και τη δεύτερη μεταμόσχευση αυτή τη φορά από πτωματικό δότη.
Οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Στον Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 55 με 60 άτομα στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών. Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια.
Στον Νομό Μαγνησίας, βάση του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 270 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 220 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 10 περιτοναϊκή πλύση και 45 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Κύπρο που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δωρητών. Ειδικότερα η τελευταία, διαθέτει 140.000 δωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της.
Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, «στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2023 είχαμε 3 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 3 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες και συγκεκριμένα από μανάδες στους γιους τους».
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12.000 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή πλύση. Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν στους 1.200 και άνω πανελληνίως, ενώ πάνω από 150 περιμένουν μόσχευμα ήπατος, καρδιάς ή πνεύμονα. Αρκετά είναι επίσης τα άτομα που έχουν χάσει το φως τους και η μόνη τους ελπίδα είναι ένα μόσχευμα κερατοειδούς. Πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς πιθανόν να καταλήξουν διότι δεν γίνονται αρκετές δωρεές οργάνων.
Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Share
Ετικέτες: νεφροπαθή

Πρόσφατα άρθρα

Μεγαλογαιοκτήμονας θα καθίσει στο σκαμνί για τον βιασμό 11χρονης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις κατηγορίες του βιασμού και της απόπειρας βιασμού ανήλικης 11…

21 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 21/3

Το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ALPHA 21.45 Ελλάδα-Καζακστάν -Ζ- (πλέι…

21 Μαρτίου 2024

Ολοκληρώνεται το έργο νέου δικτύου ύδρευσης στον Βόλο

Ακόμη δώδεκα χιλιόμετρα από το σύνολο των 125 χιλιομέτρων απομένουν για να ολοκληρωθεί το έργο…

21 Μαρτίου 2024

Διαγωνισμός από ΔΕΥΑΜΒ για συντήρηση αντλιών

  Aνοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό προκήρυξε η ΔΕΥΑΜΒ για την υπηρεσία «Συντήρησης αντλιών και αντλιών…

21 Μαρτίου 2024

Θάνατος από πνιγμό για τον 74χρονο στο λιμάνι του Βόλου – Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών

  Σε πνιγμό οφείλεται σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Θ», ο θάνατος του 74χρονου, ο οποίος…

21 Μαρτίου 2024

«Πλήρωσε ακριβά» τις διακοπές στις Β. Σποράδες

  Ακριβά «πλήρωσε» τις διακοπές του ένας 38χρονος Αθηναίος, ο οποίος το καλοκαίρι του 2021,…

21 Μαρτίου 2024