Ελλάδα

Δείτε live τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλη για τον προϋπολογισμό:

H τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη
«Χάσαμε ΑΕΠ 50 δισ. ευρώ και ζητάμε τους ίδιους φόρους, αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα της χώρας» επισήμανε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

«Χωρίς ανάπτυξη τα πλεονάσματα θα συνεχίσουν να στηρίζονται στους φόρους», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και προέβλεψε πως «Η κυβέρνηση ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη, θα αναδιανέμει φτώχεια και μιζέρια και φόρους. Και βόλεμα μέσα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος».

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διώχνει τους επενδυτές.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σας χτυπάνε στην πλάτη, αλλά οι ευρωπαϊκές εταιρείες μας κουνάνε το μαντήλι! Τα μπρος-πίσω στις Σκουριές, η προστασία αόρατων δασών στο Ελληνικό, ο ψηφιακός μεσαίωνας του κ. Σπίρτζη και του κ. Λυμπερόπουλου, δεν είναι μάχες εναντίον κάποιων εταιρειών. Πρόκειται για έναν πόλεμο χαρακωμάτων προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές. Έχετε δεσμευτεί ότι μέχρι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, της Εγνατίας οδού, του ΟΛΘ και της ΔΕΗ. Εσείς όμως διώχνετε τις επενδύσεις, μειώνετε έτσι την ανάπτυξη και για να καλύψετε τα κενά βάζετε πρόσθετους φόρους» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Έτσι σημείωσε προκύπτει το κυνήγι της μεσαίας τάξης. «Με φόρους με εισφορές. Ένας ταξικός πόλεμος -για να χρησιμοποιήσω έναν παλιότερα προσφιλή σας όρο- απέναντι στη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

« Λέτε οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν καταθέσεις και μπλοκάκια. Χτυπάτε την μεσαία τάξη στο κεφάλι και όποιος επιζήσει επέζησε…Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσουμε και τις αναμνήσεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν σήμερα πολύ μεγαλύτερο αν είχαμε αποφύγει, Τo κλείσιμο των τραπεζών, Τα capital controls, Την απώλεια 40 δις καταθέσεων και τις εγκληματικές συμπεριφορές της κυβέρνησης το 2015. Τόνισε πάντως πως η πολιτική των καθυστερήσεων συνεχίστηκε και το 2016 και το 2017.

Δίνοντας ένα δείγμα «σπάταλου κράτους» σημείωσε πως από τον προϋπολογισμό προκύπτει πως οι Γενικές Γραμματείες του Πρωθυπουργού και οι υπουργοί του Μαξίμου – που δόξα να έχει ο Θεός και ο Μαρξ είναι πλέον τέσσερις! Μας στοιχίζουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ!»

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δήθεν «δίνει χρήματα στους φτωχούς» που θα πάρει πίσω διπλά και τριπλά με τους φόρους και ότι μειώνει την ανεργία «σπάζοντας» τις θέσεις εργασίας.

«Η κυβέρνηση μοιράζει κάτι «υπόλοιπα» που τα έχει πάρει όμως στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που βάλατε στον καφέ, την μπύρα, το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης μέσω της αύξησης του ΦΠΑ» σημείωσε.

Χαρακτήρισε ως το νέο μεγάλο νέο fake news των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο. Θύμισε ότι η κυβέρνηση αφού δέχθηκε την απαίτηση των δανειστών για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αφού δέσμευσε την κρατική περιουσία για 99 χρόνια, αφού δέχθηκε πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ αφού υπογράφηκαν τα τερατώδη πλεονάσματα έως το 2023 τώρα λένε ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο.

«Πού θα πάνε τα 7 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018; Θα το πω με την παλιά σας γλώσσα: Θα πάνε για την εξυπηρέτηση ενός παράνομου, επαχθoύς, επονείδιστου, μη βιώσιμου χρέους. Και αυτά δεν τα επιβάλλουν οι γερμανοτσολιάδες, αλλά ο κ. Τσακαλώτος» αναρωτήθηκε.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο αστειεύτηκε: «Δεν σας έχουμε δει πιο ευτυχή και ενθουσιασμένο από την ώρα που χτυπήσατε το σφυράκι στo Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης. Αν το ξέραμε θα είχαμε οργανώσει νωρίτερα μια εκδρομή, θα μας είχε στοιχίσει λιγότερα»

«Η Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον αν φύγει από τα χέρια των λαϊκιστών και των συντηριτικών» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

H τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα
«Χαμαιλέοντες» που κινούνται με το ρεύμα χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες επικοινωνιακές μεθοδεύσεις με τις προκάτοχους της.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν οξύτατατος.

«Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την υπόσχεση σας για ένα καινούργιο μεταμνημονιακό μέλλον που μας περιμένει μετά τον Αύγουστο του 2018» είπε.

Διαμήνυσε πάντως στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πιστέψουν τις εξαγγελίες τους.

«Σταματήστε κύριε Τσίπρα να κοροιδεύετε τον ελληνικό λαό» είπε και προκάλεσε τον αρχηγό της κυβέρνησης να ενημερώσει ποιά μέτρα θα διαγράψει μετά τον ερχόμενο Αύγουστο αφού, όπως εξαγγέλει, θα βγούμε από τα μνημόνια.

«Οι εργαζόμενοι έχουν τσέπη και ξέρουν ότι θα πληρώσουν νέους φόρους για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του πλεονάσματος» υποστήριξε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρώτα ζητούσε θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση και τώρα ζητεί εκ νέου θυσίες για να θωρακιστεί η ανάπτυξη.

Ο κ. Κουτσούμπας επιχείρησε παράλληλα να αποδομήσει την λογική των επιδομάτων που προωθεί η κυβέρνηση.

«Κάνετε επίθεση στους μικρομεσαίους και ταυτόχρονα μοιράζετε επιδόματα πτωχοκομείου» τόνισε υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι τα επιδόματα, αλλά τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

«Έχετε την θαυμαστή ιδιότητα να είστε με όλους ή να παριστάνετε ότι είστε με όλους από τον Τράμπ μέχρι την Μέρκελ» υπογράμμισε και αναφέρθηκε και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με το Μαξίμου με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ελευσίνα με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή.

Κατηγόρησε λοιπόν την κυβέρνηση ότι μετά το χτύπημα που επιχειρεί στο δικαίωμα της απεργίας επιδιώκει να βάλει γύψο και στις συγκεντρώσεις επιτρέποντας μόνο όσες εκείνη θέλει.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση είναι ο εσωτερικός εχθρός πέρα από την Ε.Ε και το ΔΝΤ καθώς βάλει κατά κάθε διεκδίκησης.

H ομιλία του Βασίλη Λεβέντη
Ομιλία εφ΄ όλης της ύλης έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Λεβέντης είπε χαριτολογώντας, ότι «κ. Μητσοτάκης έχει έθιμο, όταν ανεβαίνει ο ίδιος στο βήμα, να απέρχεται» και προσέθεσε: «Του εύχομαι να μη με χρειαστεί μόνο, γιατί αν με χρειαστεί θα απέλθω εγώ. Αυτά πάνε δανεικά».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΚ υποστήριξε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης βασίζει όλη του την προσπάθεια στο να πάρει την κυβέρνηση με μπόνους» ωστόσο σημείωσε: «Αν γίνει κανένα δημοψήφισμα λίγο προ των εκλογών, και βγάλει ο ελληνικός λαός 65% ότι θέλει την απλή αναλογική, ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και από αρχηγός της ΝΔ, γιατί σημαίνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Σχολιάζοντας τον φετινό, προς ψήφιση προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι ίδιος με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» και προσέθεσε ότι «και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λεβέντη, «το έγκλημα έγινε από το 2009, γιατί τότε έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση 200 και πάνω βουλευτών. Αφού δεν έγινε αυτό, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος πετσοκόψανε τον κόσμο και έτσι μεγάλωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν γίνονταν τότε κυβέρνηση και γίνονταν προσπάθειες για οικουμενική, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια».

Επιπλέον, ο κ. Λεβέτνης άσκησε κριτική και στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Άκουσα την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο. Κόβει φόρους. Ξέρει ότι αυτό φέρνει ψήφους, αλλά όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν έφερε καμιά ανάπτυξη» και έψεξε τη ΝΔ, ότι «δεν βγάζει πρόγραμμα» και όσα λέει ότι «θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι ανελαστικός φόρος».

«Την χώρα την καταντήσατε νεκροταφείο και στα νεκροταφεία δεν ισχύουν αυτά» είπε αποστομωτικά ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους δικαστές για το θέμα της δήλωσης πόθεν έσχες, αλλά και στον υπουργό, Στ. Κοντονή, τον οποίον χαρακτήρισε «κήνσορα» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σκεφτεί την αντικατάστασή του, όχι για να περάσει των δικαστών, αλλά για να ωφεληθεί η χώρα».

Σχετικά με το θέμα ονομασία της ΠΓΔΜ, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως «με τι τρόπο μετέχουμε» ως «πού μπορούμε να υποχωρήσουμε» και «ποια είναι η θέση» και θύμισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ γέννησε την Πολιτική Άνοιξη.

Επίσης σημείωσε, ότι «αν η ΝΔ πιστεύει στη σύνθετη ονομασία, ούτε συνδυασμούς μην επιχειρήσει να καταρτίσει στη Β. Ελλάδα» ενώ για τον κ. Τσίπρα είπε: «Τόσο εύκολα πουλάει το όνομα».

Ο Βασίλης Λεβέντης αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς και ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει τροπολογία, ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Για τις συντάξεις υποστήριξε, ότι πρέπει να δίνονται με «εισοδηματικά κριτήρια, γιατί όποιος έχει μεγάλα εισοδήματα δεν πρέπει να παίρνει χρήματα».

Τέλος, για τις δημοσκοπήσεις εκτίμησε, πως «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «πολιτικός του πρωτογενούς τομέα και του πόρτα-πόρτα. Εγώ θα κοιτάω το λαό στα μάτια, γιατί δεν έχω διορίσει κόσμο, ούτε δάνεια χρωστάω στο κόμμα».

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το