Ροή

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Σουηδίας για το όριο… ενηλικίωσης

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας προκάλεσε ένα tweet της σκανδιναβής ΥΠΕΞ Μάργκοτ Γουόλστρομ για το όριο ενηλικίωσης.

Η Σουηδή ΥΠΕΞ τουιτάρισε το εξής: «Η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει το σεξ σε παιδιά 15 ετών πρέπει να ανακληθεί. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη προστασία, όχι λιγότερη, απέναντι σε βία και σεξουαλική κακοποίηση».

Αναφερόταν έτσι σε απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να κατέβει το όριο ενηλικίωσης από τα 18 στα 15 έτη, απόφαση την οποία, το τουρκικό κοινοβούλιο πρέπει σε έξι μήνες, να αποφασίσει αν θα την μετατρέψει ή όχι σε νόμο του κράτους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για απαρέδεκτη κίνηση που στηρίζεται σε ψευδείς πληροφορίες και χαρακτήρισε “σκανδαλώδες” ένας “υπουργός Εξωτερικών να αναρτά ένα τέτοιο tweet στη βάση λανθασμένων πληροφοριών ή θεωρητικών υποθέσεων”.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το tweet της υπουργού η οποία, είπε, υποτίθεται πως ενεργεί “με υπεύθυνο τρόπο”. Ανακοίνωσε πως ο σουηδός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο του.
“Μια υπουργός δεν πρέπει να προφέρει τέτοια ψέματα”, πρόσθεσε. “Ναι στην κριτική, αλλά αυτό είναι συκοφαντία, ψέματα”, είπε, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και πως το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα και του υπέβαλε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας, τονίζοντας πως το όριο της ενηλικίωσης παραμένει στα 18.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, σχολίασε επίσης: «Δεν υπάρχει τέτοιο ηλίθιο πράγμα για την Τουρκία και παρακαλούμε να εξετάζετε πιο σοβαρά τα γεγονότα».

Η νόμιμη ηλικία για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι τα 18 έτη, όμως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε τις επικρίσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζει ότι ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Πηγή www.iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επίσημη πρώτη Χαρίτση στη Βουλή για το φορολογικό: Η έμμεση απάντηση στον Τσίπρα για την «ανάγκη συνεννόησης»

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενάντια στην φοροδιαφυγή επέλεξε η Νέα Αριστερά, με…

6 Δεκεμβρίου 2023

Αλέξης Τσίπρας: Νέα παρέμβαση από τη Ρώμη για τον «εμφύλιο» στην Αριστερά και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την Ιταλία. Ο…

6 Δεκεμβρίου 2023

Δείτε photos -videos από τη φωτιά σε διαμέρισμα στη Βασσάνη

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το βράδυ στο δεύτερο όροφο διπλοκατοικιας…

6 Δεκεμβρίου 2023

Η ακρίβεια βγάζει στον δρόμο τους καταναλωτές

Η μικρή αποκλιμάκωση του ελληνικού πληθωρισμού τον Νοέμβριο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για ένα…

6 Δεκεμβρίου 2023

15 προσαγωγές από τα επεισόδια στον Βόλο

Σε 15 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία για τα σημερινά επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της…

6 Δεκεμβρίου 2023

Με το σταγονόμετρο εμβόλια και φάρμακα σε φαρμακεία και νοσοκομεία

Μπορεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες να έχει μειώσει δραστικά τις ελλείψεις…

6 Δεκεμβρίου 2023