Τοπικά

Διπλάσιες οι αιτήσεις από καθηγητές της Μαγνησίας για συνταξιοδότηση

Διπλάσιες από πέρυσι αναμένεται να είναι φέτος οι αιτήσεις των καθηγητών της Μαγνησίας για συνταξιοδότηση με τους περισσότερους να προσπαθούν να βγουν λίγο πιο νωρίς από τον προβλεπόμενο χρόνο φοβούμενοι αλλαγές στο ασφαλιστικό και νέα αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.
Η προθεσμία των αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς λήγει σήμερα με τις δύο τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να έχουν παραλάβει ήδη δεκάδες.
Ειδικότερα κοντά στις 65-70 θα είναι οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης που θα συνταξιοδοτηθούν, βέβαια αν κάποιοι το μετανιώσουν, έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες το επόμενο διάστημα.
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε πως «ήδη έχουν υποβληθεί 40 αιτήσεις καθηγητών και είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες περυσινές. Από τις 40 αιτήσεις, υπάρχουν τρεις καθηγητές που έχουν ολοκληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ οι υπόλοιποι προσανατολίζονται να βγουν λίγα χρόνια πριν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας. Φέτος πολλοί καθηγητές ανησυχούν, μήπως αυξηθούν και άλλο τα χρόνια προϋπηρεσίας για να βγουν στη σύνταξη, γι’ αυτό και θέλουν να προλάβουν τώρα τις εξελίξεις. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς είναι γύρω στα 60 έτη».
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση περίπου 25 είναι οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι δάσκαλοι. Αντίστοιχος ήταν και ο περυσινός αριθμός.

Περισσότεροι ήρθαν στον νομό
Στην επεξεργασία των στοιχείων για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά προχώρησε χθες η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως για τους δασκάλους ήρθαν περισσότεροι στο νομό απ’ όσοι τελικά έφυγαν. Ειδικότερα στην Α’ Περιοχή, δηλαδή την ηπειρωτική Μαγνησία, μετατέθηκαν 37 δάσκαλοι και αποχώρησαν έντεκα,, ενώ στη Β’ περιοχή που είναι το νησιωτικό τμήμα του νομού, ήρθαν 17 και έφυγαν δέκα. Με αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να καλύψουμε και τα οργανικά κενά τα οποία ανέρχονται στα 20».

Ανατροπή με τους υπολογιστές
Ανατροπή υπήρξε με το θέμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς το υπουργείο Παιδείας απέστειλε χθες νέα διορθωτική εγκύκλιο στα σχολεία αναφέροντας πως «η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών).
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη μεταξύ του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γιώργου Δοδοντσάκη και των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια οι κ.κ. Σαβελίδης και Πολύζος ζήτησαν εκ νέου στοιχεία από τα σχολεία, αφού η οδηγία ήταν να δοθεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ανά 50 μαθητές. Η προμήθεια θα αφορά την σχολική μονάδα μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Σαβελίδης επισήμανε χαρακτηριστικά πως «με βάση την εγκύκλιο της περασμένης Τρίτης τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ζήτησαν συνολικά 8.500 υπολογιστές για τους μαθητές και τους καθηγητές. Ωστόσο μετά και την χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 250».
Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα «ήξεις-αφίξεις» του υπουργείου ήταν έντονες, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

56χρονος μαχαίρωσε τον αδελφό του στην κεντρική πλατεία

Μάρτυρες μιας αιματηρής συμπλοκής έγιναν όσοι βρίσκονταν το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικες Ευχές Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου 2023

  Δείτε εδώ ή ενσωματώστε: <iframe width="640" height="480" src=https://www.youtube.com/embed/-vJnMaebjI4 title="" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media;…

25 Δεκεμβρίου 2023

52χρονος έφυγε από ψυχιατρείο στο Βόλο και… εντοπίστηκε στα Τρίκαλα

Κινητοποίηση της αστυνομίας το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων σε Βόλο και Τρίκαλα. Σύμφωνα με…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ο Λαρισαίος «Indiana Jones» και η σελίδα με τους δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς χαμένων θησαυρών

Το κυνήγι «χαμένων» θησαυρών, ανέκαθεν, στο διάβα της ιστορίας, μαγνήτιζε τα πλήθη, είτε ως κυνηγοί,…

25 Δεκεμβρίου 2023

Το «βαρύ» παρελθόν ενός φιλότιμου αγρότη και το «ξεσκέπασμα» στη διακίνηση κοκαΐνης

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ένας 49χρονος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη προχθές από…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Βόλου Αχ.Μπέου

Ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος αναφέρει σε χριστουγεννιάτικομήνυμά του: Φίλες και φίλοι, Εύχομαι και ελπίζω…

25 Δεκεμβρίου 2023