Πολιτισμός

Διονύσης Λεϊμονής: Μυθιστορηματική βιογραφία ενός Δασκάλου του Γένους

 

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός, στάθηκε πρωτοπόρος και μόχθησε για την πνευματική ανόρθωση των υπόδουλων συμπατριωτών του. Για τη δράση που ανέπτυξε στην Αιτωλία τον 17ο αιώνα χαρακτηρίστηκε «Δάσκαλος του Γένους» και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των φωτισμένων κληρικών, οι οποίοι έγκαιρα είχαν αντιληφθεί πως ο εγγραμματισμός των Ελλήνων ήταν το πρώτο βήμα στον δρόμο προς την ελευθερία.

Τη φυσιογνωμία του ανέδειξε ο Διονύσης Λεϊμονής με το βιβλίο «Άγιος Ευγένιος – Άρωμα ευγένειας», το οποίο, μάλιστα, το 2020 απέσπασε βραβείο στην κατηγορία ορθόδοξου εφηβικού βιβλίου (σε ανέκδοτη μορφή), στον διαγωνισμό των Εκδόσεων Νάμα και της Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού. Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στο «Μεταξουργείο» της Νέας Ιωνίας, ο γνωστός συγγραφέας παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας, θα παρουσιάσει το βιβλίο του, το οποίο είναι αφιερωμένο στην πλούσια δράση και στον βίο του Όσιου Ευγένιου του Αιτωλού και τη συμβολή του στην καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας σε χρόνια ζοφερά και δύσκολα.
«Αυτό το βιβλίο έχει τη δική του ιστορία. Μου πρότειναν να γράψω για τον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό, κατά κόσμον Γιαννούλη, ο οποίος αγάπησε το Αιτωλικό, όπου είχε ανοίξει και σχολή, για να «φωτίσει» τους συμπατριώτες του και να αρχίσουν σιγά-σιγά να διεκδικούν την ελευθερία τους. Στο Αιτωλικό κατέληγαν Έλληνες από πολλές περιοχές, προκειμένου να μάθουν γράμματα στη σχολή του Ευγένιου. Αντίστοιχες σχολές είχε ιδρύσει και σε άλλη μέρη, όπως στην Άρτα, το Μεσολόγγι, το Καρπενήσι και στα Άγραφα. Δεν είχα ξαναγράψει θρησκευτικό βιβλίο και θεωρούσα πως ως εγχείρημα παρουσίαζε δυσκολίες. Όταν, όμως, έμαθα για τον διαγωνισμό, σκέφτηκα πως μπορούσα να το κάνω και μέσα σε μια εβδομάδα ολοκλήρωσα τη συγγραφή του βιβλίου. Στην ουσία πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία του Αγίου. Υπάρχουν και μυθοπλαστικά στοιχεία, τα οποία, όμως, βασίζονται στον βίο του. Θα παραλλήλιζα την πορεία του με εκείνη του Κοσμά του Αιτωλού, αφού συγκαταλέγεται στους Δασκάλους του Γένους. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Νάμα τον περασμένο Φεβρουάριο και έχω τη χαρά και την τιμή να το προλογίζει ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ αύριο Τετάρτη 16/11 θα γίνει η πρώτη παρουσίαση στη Νέα Ιωνία Βόλου».
Στο μεταξύ, από την Αρτέον Εκδοτική, τον εκδοτικό οίκο που συνεργάζεται ο Διονύσης Λεϊμονής τα τελευταία χρόνια, εγκαινιάστηκε μια νέα σειρά βιβλίων που φέρουν την υπογραφή του επιτυχημένου συγγραφέα. «Κλασικά διηγήματα» τιτλοφορείται η σειρά, την οποία επιμελείται ο κ. Λεϊμονής. Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη Τετάρτη και φέρει τον τίτλο «Η στραβοκώσταινα» του Αργύρη Εφταλιώτη. «Θα παρουσιάσουμε σε εικονογραφημένα, μάλιστα, βιβλία, κλασικούς συγγραφείς. Την εικονογράφηση έχει αναλάβει η Εύα Καραντινού. Ξεκινήσαμε με τον Εφταλιώτη, ενώ κοντά στα Χριστούγεννα, θα κυκλοφορήσει το «Γουτού Γουπατού», το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στόχος μας είναι να βγάζουμε δύο τίτλους σε ετήσια βάση και προσδοκούμε ότι τα παιδιά θα αρχίσουν να διαβάζουν κλασικούς συγγραφείς μας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λίγα 24ωρα μετά την απίστευτη καταγγελία του πατέρα να λέει στην κάμερα του LIVE NEWS…

14 Δεκεμβρίου 2023

Αποκάλυψη σοκ: Είχε κατηγορηθεί για βιασμό ο ιδιοκτήτης των σκυλιών που κατασπάραξαν την 50χρονη

Περιπλέκεται η υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού της 50χρονης Ελισάβετ στη Θεσσαλονίκη από τα σκυλιά του…

14 Δεκεμβρίου 2023

Βουλή: Αντιδράσεις μετά από αναφορά Φλωρίδη στους ποινικούς κώδικες και άγριος καυγάς Πολάκη – Πλεύρη

Νέες κόντρες επικράτησαν στη Βουλή, με τον Θάνο Πλεύρη να διασταυρώνει τα ξίφη του με…

14 Δεκεμβρίου 2023

arogi.gov.gr: Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς

Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής πραγματοποιήθηκαν σήμερα προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις…

14 Δεκεμβρίου 2023

Ιερά Σύνοδος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών – «Θα προστατέψουμε τον θεσμό της οικογένειας»

«Η Εκκλησία θα υπερασπιστεί τον θεσμό της οικογένειας» ήταν η μοναδική διαρροή από τη σημερινή…

14 Δεκεμβρίου 2023

Πανελλήνιες 2024: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής – Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Λήγει αύριο, Παρασκευή 15.12.2023, η προθεσμία για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους της αίτησης-δήλωσης για…

14 Δεκεμβρίου 2023