Πολιτισμός

Συνάντηση κορυφής στο Ημερολόγιο 2024 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

 

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2024 από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, πιστοί στο ραντεβού κατ’ έτος, από το 2009! Εικονογραφεί ποίηση ο Δημήτρης Μοράρος, με εκτενές σχόλιο, σχόλια και χαϊκού της Αγγελικής Θάνου.
Η γνώμη του καλλιτέχνη στο Ημερολόγιο:
«Και ποια η ανώτερη τέχνη; Η μουσική έχει την άμεση αποδοχή, είναι ανάγκη, παρηγοριά και συντροφιά. Η ποίηση, με τον λόγο – εν αρχή γαρ – μέσα από τις λέξεις – και το πλέξιμο – μπλέξιμό τους, εκφράζει αισθήματα, αλλά και την εποχή της, σε κάθε εποχή. Η άλλη μεγάλη τέχνη – η ζωγραφική – σ’ αυτήν υποκλίνεται! Δ. Μοράρος, Βόλος, Σεπτέμβριος, [ο σκληρός] 2023».
Ο χρόνος, αυτός ο θριαμβευτής, ξετυλίγεται στο Ημερολόγιο 2024 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, μέσα από μια υψηλή συνάντηση. Σχέδια και στίχοι συνθέτουν το ανθεκτικό σκηνικό. Χρώματα και στοχασμοί, πινελιές και λέξεις μοιράζουν προσκλητήρια για ταξίδια εσωτερικού μονολόγου. Και ο εαυτός μας γυρεύει την υπόστασή του πάνω σε γέφυρες όπου το φως και οι σκιές με εργολάβο την αλφάβητο οικοδομούν αλήθειες. Είναι φανερό ότι ο Δημήτρης Μοράρος επιθυμεί να σκουντήξει τον θεατή ώστε να λειτουργήσει ως αναγνώστης πολλαπλής οπτικής. Γι αυτό, καταθέτει μια πρόταση ανάγνωσης, δειλά – δειλά, αλλά με σθένος, με τον τρόπο της τέχνης του. Και είναι η ποίηση και η ζωγραφική που τρίβουν τις παλάμες τους ευχαριστημένες μέσα απ’ τον συγκεκριμένο ρόλο. Τεχνουργοί απαράμιλλης αισθητικής, αμφότερες, καλωσορίζουν κάθε βλέμμα και κάθε σκέψη, γητεύοντάς τα. Μια βαθιά εσωτερική διαδικασία επιθυμούν να προκύψει ως νέο καλειδοσκόπιο που θα αντανακλά τις εισερχόμενες ιδέες σαν συμμετρίες στον υπαρξιακό μας στρόβιλο. Η αρμονική συνένωση ζωγραφικής και ποίησης «μοιάζει σαν ένα ωραίο νησί από μακριά / σαν να σε υποδέχεται στ’ άσπρα ντυμένος ο ασβέστης1» ανακοινώνοντας ελπίδες και όνειρα. Κι εκείνα γλιστρούν στην ψυχή μας και γονιμοποιούν αντοχές και ζωτικές δυνάμεις με σεβασμό. Πώς αλλιώς αφού […] είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας2, όπως μας εξομολογείται ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Ο ψίθυρος της Τέχνης υπηρετεί το χάδι και το φως μας βάζει τρυφερά στα γόνατα του Θεού και από εκεί μπορούμε […να πλάθουμε τον ήλιο όπως ο πεινασμένος το ψωμί του…3]. Συχνά μια φράση ή μια εικόνα μπορεί να γεννήσει εντός μας εμπνεύσεις, ερεθίσματα ακόμα και υπαινιγμούς, αλυσιδωτά, όπως και οι στίχοι ενός χάϊκου, ανακαλώντας συναισθήματα και μνήμες. Και θα […] ελπίσουμε, τότε, πάντοτε πως στους ανθρώπους που τους ρημάζει η τρομερή ευκολία θα συναντήσουμε απαλές ψυχές με τρόπους […]4. Κάθε πνευματική εγρήγορση τείνει να εξοικειώνεται αδιαμαρτύρητα με αυτή την νεωτερική πρόσκληση – πρόκληση καθώς […] Όποιος ψηλά δεν πέταξε δεν ξέρει τι ’ναι κάστρο / κι όποιος το φως δεν άγγιξε ποτέ δεν γίνεται άστρο[…]5.
Οδηγούμαι σε αυθαίρετες σκέψεις και συλλογιέμαι […] Τι απληστία ο χρόνος να πλησιάζει τα οράματα νυχοπατώντας6…], μα απ την άλλη ξεφυλλίζοντας τις τελευταίες μέρες αυτού του χρόνου πιθανόν να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε πως […] ό,τι πέρασε, πέρασε σωστά7.
Αύριο Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ., στο Passander, All Day Coffee Bar, στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου, θα γίνει η παρουσίαση του Ημερολογίου 2024, του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Θα απαγγείλουν οι: Αγγελική Θάνου, συνταξ. εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Σταύρος Κατσιβέλης, συνταξ. ιδιωτικός υπάλληλος – εικαστικός, Αθηνά Νικολίδου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, Νίκος Παπαδόπουλος, δικηγόρος – συγγραφέας.

1 Κική Δημουλά, Αντιγραφείς αισιοδοξίας ΙΙ
2 Γεώργιος Σεφέρης, Επί σκηνής ΣΤ’
3 Οδυσσέας Ελύτης, Ανοιχτά Χαρτιά
4 Νίκος Εγγονόπουλος, Σονέτο μάλλον απαισιόδοξο.
5 Νίκος Γκάτσος, Χρησμοί της Σίβυλλας
6 Νίκος Καρούζος, Ποίημα στο μαγνητόφωνο.
7 Γεώργιος Σεφέρης, Θερινό Ηλιοστάσιο ΙΔ’

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κωνσταντίνος Πλεύρης για Κανάκη: Αν έχει τον ανδρισμό να με καλέσει να συζητήσουμε, δεν με στεναχωρούν οι βλάκες

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης απάντησε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» για την χθεσινή τοποθέτηση του…

5 Μαρτίου 2024

Καταδικάστηκε αλλοδαπός που μπούκαρε σε διαμέρισμα και πετούσε μαχαίρια για να γλιτώσει τη σύλληψη

Στη φυλακή στέλνει απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης έναν άντρα που, τον περασμένο Αύγουστο, εισήλθε…

5 Μαρτίου 2024

Μεσολόγγι: «Ο βάλτος κρύβει μυστικά, κάποιος ψεύδεται» λέει ιδιωτικός ερευνητής

«Δεν έχει ειπωθεί όλη η αλήθεια», τονίζει ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, αναφερόμενος στη δολοφονία…

5 Μαρτίου 2024

Εισαγγελική έρευνα για την αλλοδαπή εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη

Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες ξεκινά η Εισαγγελία πρωτοδικών για…

5 Μαρτίου 2024

Το «Μαζί για το Παιδί», με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε ένα καινοτόμο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Το «Μαζί για το Παιδί», με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε και παρέδωσε στους…

5 Μαρτίου 2024

“Ο πειθαναγκασμός δεν είναι αγάπη” – Εκδήλωση του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου

Tο Eσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου τιμάει την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και σας προσκαλεί σε…

5 Μαρτίου 2024